Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za szybką odp. :) to możecie poszaleć na takim metrażu ;):)

a tak przy okazji, czy szafę w wiatrołapie i garderobę robiła Wam ta sama firma, co meble kuchenne??? dałam im do zrobienia wstępnej wizualizacji mojej kuchni i powiem, że jestem mile zaskoczona:):):) a mam nadzieję, że jak udam się tam osobiście to dopracujemy szczegóły:)

pozdrawiam

Od ponad miesiąca w domu mam dwa higrometry i analizuję wilgotność, przez ostatni miesiąc ciagle trwały prace mokre (gładzie malowanie), i wtedy wilgotność wahała się w granicach 80-95%. w tym czasie starałem sie przepalać w kominku i wentylacja była ustawiona na 80%.

mniej więcej od tygodnia nie ma prac mokrych (nie uwzględniając wielokrotnego mycia paneli) i teraz wilgotność utzrymuje się na poziomie 60-65% więc jak widać wentylowanie i przepalanie kominkiem dało efekty i mam nadzieje że pozbyłem się sporej większości wilgoci, zobaczymy jak zamieszkamy tzn w piątek czy sie cos drastycznie zmieni.

Dziś 2 fotki z komóry. Generalnie wszystko jest już zrobione, pozostało tylko poskładać rzeczy do kupy, posprzątać n-ty raz i mieszkać - co mamy zamiar zrobić już za 2 dni :))

Łazienka dla gości:

http://lh3.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TKy3d1ITNII/AAAAAAAAIVY/cUDwFIc-lBo/s640/aa.jpg

Tak prezentują się drzwi:

http://lh3.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TKy3f5jTzBI/AAAAAAAAIVc/8klPKE6TiHs/s512/qq.jpg

Więcej fotek w piątek, po zmontowaniu mebli :)

Ja jeszcze raz o drzwiach zewnętrznych - Marcinie - czy mogłabm Cię prosić o zdjęcie drzwi od wewnątrz? Chodzi mi o zawiasy - chcieliśmy drzwi otwierane na zewnątrz, ale ktoś mi zwrócił uwagę na to, że wtedy te zawiasy będą widoczne od zewnętrznej strony. Chciałabym się upewnić, jak to by wyglądało. Z góry dziękuję :)

Jasne że można, ale zawiasy masz na zewnątrz, są dostepne dla potencjalnego złodzieja, co sprawniejszy je zdemontuje.

co do sprzetu osłuchiwałem w sklepie i grają rewelacyjnie, a w salonie to powiem po weekendzie, bo w piątek mam je mieć. Zmieniłem amplituner z 820 na 920 inne końcówki mocy i dodatkowe opcje na pszyszłość np. radio internetowe.

Edytowane przez Lobo_M

złodziejem to ja bym się nie przejmowała. który wchodzi przez drzwi jak jest tyle okien wokoło :D zresztą podobno najwygodniej sie wchodzi przez dach (bo często ludzie mają górę jako jedną strefę która w nocy jest zdedzaktywowana) albo garaż - mniej zabezpieczone i można skorzystać z narzędzi i prądu właściciela ;)

Też prawda... Chyba najgorzej z tymi widocznymi zawiasami - zepsują cały efekt.

A jeśli chodzi o alarm (byłaś u Rasi, Efilo?), to zastanawiałam się nad alarmem w domu w nocy - w domu, w którym sypialnie są na górze można właczyć alarm na dole, a co z parterówką? Wcześniej nad tm się nie zastanawiałam, dopiero teraz okazało się, że u nas alarm może działać tylko wtedy, kiedy nie ma nas w domu...

mazo nie wiem jaką macie centrale ale w większość da się poszczególne czujki zebrac w kilka grup i włączać albo wszystkie grupy albo tylko niektóre. np. na noc uruchamiać kontaktrony (czyli gdyby ktoś okno czy drzwi otworzył) i niektóre nieużywane w nocy pomieszczenia - np. czujki z salonu włączyć a z korytarza i sypialni nie. oczywiście gdzieś w tej strefie nieaktywnej w nocy musicie mieć 'manipulator' żeby móc uzbroić lub rozbroić alarm. ewentualnie gdyby nie było takiej opcji zawsze można zadać takie opóźnienie żeby można było zazbroić i spinkolić ;)

sorki marcin za OT

Nie ma za co:-) Ale jest jeszce drugi "problem" z drzwami otwieranymi na zewnatrz, nie zrobisz węgarka zachodzącego na framugę (ościeżnicę) przez co możesz mieć skropliny na wewnętrznej stronie drzwi, a drugi problem, który jest uzależniony od stopnia wystawienia na wiatr, drzwi otwierane na zewnatrz które zostaną wyrwane z reki przez wiatr uszkodzą styropian i stopniowo bedą "wyważać" framugę.