Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok super, dzięki za odpowiedz. Mogę jeszcze zapytać co to za drzwi zewnętrzne czy to Hormann? I jeszczejedno pytanie natury technicznej, czytałem,że układaliście kanały do Wm z jakąś folią paroizolacyjną, czy kupowaliście je gotowe czy sami też docieplaliście? I skoro już jestem przy głosie, czy na ścianie w kuchni położyliście płyty betonowe?

to są kanały jakie zaso]tosowałem:

http://www.greka.com.pl/pl,categoryproduct,396,af-013.html

drzwi to hormann renodoor i jestem bardzo zadowolony, są masywne i dobrze wykonane, czekam na mrozy żeby zrobić termowizję domu i wtedy się okaże czy równie ciepłe jak dane w katalogu.

płyty betonowe z http://www.contractors.info.pl/?str=oferta3&x=plyty&p=1

drzwi to hormann renodoor i jestem bardzo zadowolony, są masywne i dobrze wykonane, czekam na mrozy żeby zrobić termowizję domu i wtedy się okaże czy równie ciepłe jak dane w katalogu.

Mam nadzieje, że wiecie jaki dokladnie U mają te drzwi? 1,5 W/m2K, a nie 1,1 jak podają niektore źródła.

BTW, też mam właśnie te drzwi i nie jest to najmocniejszy punkt mojego domu :-(

Jeśli mogę Cie pomęczyć jeszcze o ten rekuperator Bartosza. Czy jest cichy, czy słychać jego pracę przez kanały? Widziałem chyba,że montowałeś skrzynki rozprężne prze amenostatmi.

tylko przy max. predkości troche słychać, ale nie przez kanały tylko przez strop, bo silniki stoją na suficie podwieszanym z OSB, i nie miałem jeszcze czasu ich owinąć wełną żeby je wygłuszyć. NIe stosowałem skrzynek rozprężnych, to są silniki w obudowach, Bartosz je tak obudowuje że można je postawić dalej od wymiennika.

Fakt drzwi nie są najlepsze pod wsględem energooszczedności ale ja bym je wybrał drugi raz, bo są bardzo ładne, wystarczająco energooszczędne i porządnie wykonane. Z tego co wiem to za mega energooszczędne to trzeba dać jeszce raz tyle pieniędzy.