Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widziałem,że przykładacie dużą wagę by budować dom w technologii raczej pasywnej. Pewnie ze względu na ogrzewanie prądem. Czy robiłeś sobie audyt w OZC, jakie wartości Ci wszyły dla budynku? Ciekawi mnie jak będzie się sprawdzać to ogrzewanie elekrtyczne przy panelach. Pozdrawiam Edytowane przez piogron

ogrzewanie prądem bo miało być w pełni automatyczne, a że nie mam w pobliżu gazu, a ceny pomp ciepła są ogromne, zdecydowałem się na akumulacyjne ogrzewanie prądem, co zmusiło do bardzo dobrego zaizolowania domu. Wszytko zostało wykonane na 110% założeń początkowych. OZC liczyłem sam, ponad rok szlifowałem wyliczenia. Zapotrzebowanie na energię wyszło 27kWh/m^2/rok. Co do ogrzewania to jak do tej pory włączane jest ono sporadycznie. W pokoju syna, podłoga jest ustwiona na 21 stopni, w naszej łazience jest ustawiona temperatura powietrza na 21,5 a sypialni gdzie spimy razem z małym, jest na 20,5. Pokój gościnny ustawiona posadzka na 21 stopni. Całość włącza się bardzo żadko ponieważ w domu rano rozpalamy w kominku, dosłownie 3 małe kawałki drewna i dzieki temu że WM ma jeden z wyciągów koło kominka cioepło rozprowadzane jest po innych pomieszczeniach. tylko okno w sypialni jest na wschód, pozostałe na PD i PD-ZACH, przez co w dni słoneczne jak dzisiaj od słońca temp. w domu wzrasta o 1,5-2 stopnie.

Panele mają 8mm są położone na specjalnym podkładzie 1,6mm z otworami, aby nie zatrzymywać ciepła, przze co wystarczy że temp posadzki ma 22-23 stopnie i jest już to odczuwalne jako miłe ciepło podłogi.

cdn. zmotywowałeś mnie żeby w końcu zrobić zdjęcia dotyczące spraw technicznych

• 2 weeks później...

Po dłuższej nieobecności kilka fotek :)

Łazienka dla gości:

http://lh4.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TNAYm9PQg7I/AAAAAAAAIZw/2k2wNi4hfnI/DSC09219.JPG

http://lh3.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TNAYsX2R8aI/AAAAAAAAIZs/tFB2w6t8_04/DSC09221.JPG

http://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TNAY5Sc_6DI/AAAAAAAAIZ4/5o0Ba4csNFs/DSC09222.JPG

Pokój Małego:

http://lh6.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TNAY_onfv4I/AAAAAAAAIZ8/NdSJu96Zs9E/DSC09226.JPG

P.S Już po parapetówie :)

cudna zielen w pokoju juniora :) w naszym obecnym M mamy podobna zielen w 'salonie wielofunkcyjnym' ;) teraz maluje sie nowe M i kolor pojawi sie jedynie w pokoju synka - bedzie zielono-kobaltowy - cala reszta SZAAARA :)

do naszego parapetu jeszcze 3 tyg....a juz mialo byc po :(

pozdr.

Piotr_Bodnar napisał:
a mozesz zmienic aparat na jakis normalny ?- ten efekt rybiego oka strasznie wypacza rzeczywistosc :)

Nie, poniewaz nie jest mozliwościa zrobić zdjęcia łazienki 6m^2 żeby ja pokazac w całości. Nie są strasznie wypaczone, ale żeby sie przekonać musiałbys zobaczyc na zywo. to i tak nie jest całośc co łapie ryie oko te zdjęcia to jest fragment, dlatego spokojnie z tym wypaczaniem:-)

Zdjęcia z rybiego oka są świetne... jak i cały domek z resztą...:D

Trafiłam TU kilka dni temu i przejrzałam cały dziennik... teraz to te z komórki mnie trochę rażą...;) Nie, nie, żebym narzekała... zachwycona jestem wszystkim, a zwłaszcza ścianą greyge w łazience... mraaauuu...:cool: No i TEMPEM!!!:jawdrop:

To się niniejszym ujawniłam.:)

Pozostało się przywitać.

Witam i gratuluję przemyśleń i konsekwencji...:D

super Wam wszystko wyszło. I w jakim tempie :) Też chcielibyśmy uwinąć się w rok, ale zobaczymy...

Mam dwa pytania:

- jedno o RenoDoor. Podobno są na dwóch zawiasach. Czy macie dwa, a jeśli tak, czy jest to wystarczające, czy domówiliście trzeci (tak sprzedawcy powiedział ktoś w Hormanie)

- drugie o wnękę prysznicową w łazience gościnnej - czy moglibyście dać zbliżenie (szczególnie odpływu liniowego)? Coś takiego planujemy zrobić u siebie w dolnej łazience. Ma być szyba tylko na części. Z tego, co czytałam wcześniej, coś takiego planowaliście. Czy dopiero tę szybę będziecie wstawiać, czy z niej zrezygnowaliście? Jaka jest głębokość tej wnęki?

Dzięki