Lobo_M 17.12.2010 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 teraz na dworzu było -12 i nawiew miałem 14,6. wieczorem rozpaliłem w kominku i od razu skoczyło do 22. Nie chcę zwiększać wydajności WM bo będzie za sucho w domu. Miałem plan na GWC, ale po dwóch miesiącach użytkowania się rozmyśliłem, nawet przy tych mrozach nawiew mam bliski 15 stopni, wystarczy że rozpalę w kominku i od razu wzrasta, dlatego w moim przypadku GWc jest nieopłacalne. Dużo taniej wyszło zamontowanie wywiewu przy kominku, no i moim zdaniem dobrze się to sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2010 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 U nas zima na całego, Tak wygląda 2km drogi powiatowej którą dojeżdżamyhttp://lh6.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TRMSHHX6w3I/AAAAAAAAIkE/DFQrO9OiExo/s720/DSC09878.JPGA tak nasz dostęp do internetu, do niedawna, bo przedwczoraj zamontowałem do antene zewnetrzną, jedyne co pomogła to że nie trzeba modemu trzymać za oknem, zasięg i szybkość internetu podobna, niestetyhttp://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TRMSKPdNi5I/AAAAAAAAIkI/oUKQC1fXNe8/s1024/DSC09872.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2010 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 (edytowane) Parę spostrzeżeń odnosnie ogrzewania. W czasie budowy miałem wielu "kibiców" na budowie i większość jak nie wszyscy byli sceptykami co do ogrzewania. Po pierwsze że podłogówka jest beee, bo nie wyrobi przy mrozach, a jak nawet wyrobi to będzie parzyć, że jest dyskomfort chodzenia itd. Sporo z tych sceptyków odwiedziła już nasz dom. Standardowa dyskusja:- ogrzewanie jest włączone?- tak- ale prawie nie czuć. jak to?- no tak ma być. Nie czujesz ogrzewania a w domu ciepło.- a to nie jest za zimno?- tu jest termometr. jak widzisz 22,5 stopnia....... Całkowity koszt systemu ogrzewania - 10000złCałkowity koszt ocieplenia domu - 30000złWidok twarzy niedowiarków - bezcenny Co do obsługi ogrzewania 15 listopada zaczął się faktyczny sezon grzewczy, wtedy nastawiłem regulatory w domu, do tej pory praktycznie były nie ruszane. regulatory pracują tylko z czujka podłogową. Jak na dworze zimniej to szybciej podłoga oddaje ciepło i szybciej załącza się ogrzewanie. Komfort użytkowania na 6+. Edytowane 23 Grudnia 2010 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2010 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Pamiętam zeszłoroczne święta tak jakby były wczoraj, kto by pomyślał że minął już rok. Udało się wprowadzić i to sporo przed świętami, plany były, żeby w tym roku zrobić wielką rodzinną Wigilię u nas, niestety nie udało się "Służba nie drużba" i wypadło że jestem poza domem. święta poza domem nie maja żadnego klimatu, sensu, najlepiej położyłbym sie dzisiaj spać i obudził w poniedziałek. Mam nadzieję że Junior nie będzie pamiętał że nie było taty. Życzę wszystkim którzy nam dopingowali, oglądali, komentowali i wspierali naszą budowę radosnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie osób wam bliskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 23.12.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2010 Wszystkiego najlepszego na Święta i po Świętach życzy rasia z rodzinką. http://img222.imageshack.us/img222/1889/kartkaswiateczna2010.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrowkaania 27.12.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 witam, na początku gratuluję pięknego domu!!!!!!super szarości, naprawdę robi wrażenie.moje pytanie troche z innej beczki- doczytałam ze macie okna w kolorze winchester i widzę, że drzwi wejściowe w antracycie, czy brama garażowa też jest w tym kolorze?czy jest szansa na więcej fotek domu z zewnątrz?pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 27.12.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Cześć Marcin miałem Ci zadać pytanie a raczej parę pytań technicznych ,chciałem zacząć od grubośći styro na ścianie ale przeglądając od nowa twój dziennik znalazłem odpowiedz .Masz 25 szarego, powiedz liczyłes" u "tej ściany mi przy 20 i ytongu 24 wychodzi jakieś 0,13 myślałem że mi wystarczy:bash:Na zdjęciu nie wygląda na az tyle,wiem okna w warstwie ocieplenia:)Nie bawiłeś się w żadne isomury dobrze myślę?.Dom mam mieć podobny konstrukcyjnie podpowiedz mi na co zwrócic uwagę przy budowie( tej energooszczędnej )Zaciekawiłeś mnie mocno kablami devi i namieszałeś w głowie ,ale dobrze oto chodzi:yes: Jakbyś miał chwile to naskrob parę zdań Nie będę oryginalny ale masz fajny domek. Ciekaw jestem dalszego zuzycia i czekam też na to CWU;)Pozdrawiam Radek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 28.12.2010 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Marcin napisz prosze jaki masz styropian na podłodze (grubośc, producent, lambda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.12.2010 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 witam, na początku gratuluję pięknego domu!!!!!!super szarości, naprawdę robi wrażenie. moje pytanie troche z innej beczki- doczytałam ze macie okna w kolorze winchester i widzę, że drzwi wejściowe w antracycie, czy brama garażowa też jest w tym kolorze?czy jest szansa na więcej fotek domu z zewnątrz? pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz. Tak brama tez jest antracyt, dach również. generalnie najczęściej wystepujacymi kolorami u nas w domu to antracyt i oczech. Wstyd sie przyznać ale zdjęć to my mamy jak na lekarstwo, a z zewnątrz to juz w ogóle. Udało mi sie znaleźć jakieś jakieś stare. http://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TA6ZlL_aN8I/AAAAAAAAInU/LwP50iUq2-E/DSC05019.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.12.2010 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 ...Masz 25 szarego, powiedz liczyłes" u "tej ściany mi przy 20 i ytongu 24 wychodzi jakieś 0,13 myślałem że mi wystarczy:bash:Na zdjęciu nie wygląda na az tyle,wiem okna w warstwie ocieplenia:)Nie bawiłeś się w żadne isomury dobrze myślę?.Dom mam mieć podobny konstrukcyjnie podpowiedz mi na co zwrócic uwagę przy budowie( tej energooszczędnej )Zaciekawiłeś mnie mocno kablami devi i namieszałeś w głowie ,ale dobrze oto chodzi:yes: Jakbyś miał chwile to naskrob parę zdań Nie będę oryginalny ale masz fajny domek. Ciekaw jestem dalszego zuzycia i czekam też na to CWU;)Pozdrawiam Radek. Teraz wg OZC mam 0,099, a z 20cm miałbym 0,117. ja mam 24cm Solbet, do Ytonga jestem uprzedzony. Teraz musiałbys zobaczyc ile to jest kWh/rok różnicy. Właśnie kolejną zaletą okien montowanych w warstwie ocieplenia jest że w domu masz ładny szeroki parapet (24cm), a na zewnątrz wnęki okienne są nie za głębokie, przez co nie wyglądaja jak w zamku. Obróbka styropianu przy oknach, połączenie izolacji ścian i stropu, Ogólnie te miejsca gdzie łącza się izolację. Nie wiem jak ocieplasz strych? skosy czy strop? Ja ocieplałem strop bo mniejsza powierzchnia i łatwiej, a ocieplenie stropu i ściany 20cm wełny 0,033. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.12.2010 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Marcin napisz prosze jaki masz styropian na podłodze (grubośc, producent, lambda) Producenta nie pamietam, jakis lokalny, standardowy 0,038 grubośc łączna 25cm, trzy mawrstwy na zakładkę 10+10+5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 28.12.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 jakiś bardziej wytrzymały czy zwykły EPS 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.12.2010 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 jakiś bardziej wytrzymały czy zwykły EPS 100 eps100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 28.12.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrowkaania 28.12.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 Tak brama tez jest antracyt, dach również. generalnie najczęściej wystepujacymi kolorami u nas w domu to antracyt i oczech. Wstyd sie przyznać ale zdjęć to my mamy jak na lekarstwo, a z zewnątrz to juz w ogóle. Udało mi sie znaleźć jakieś jakieś stare. http://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TA6ZlL_aN8I/AAAAAAAAInU/LwP50iUq2-E/DSC05019.JPG wielkie dzięki!!!!szkoda, że nie widac "pełnego" połączenia drzwi i okien na budynku, ale bardzo pomogłeś Marcinie:)decyzja podjęta, raz jeszcze dziękuje i nie ukrywam, że z niecierpliwością czekam na więcej zdjęc! takie domy perełki to rzadkośc, więc zdjęcia pstrykaj i pokazuj!!!bo naprawde jest co:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.12.2010 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2010 jakbym mógł cofnąć czas to jedno napewno bym zrobił inaczej.10x więcej zdjęć podczas budowy bo teraz widzę że jest bieda straszna w tej kwestii aż smutno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annNS2 29.12.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 o tak tak, zrob wiecej zdjec z zewnatrz! jak tylko sniegi stopnieja... do tej pory bylam na NIE 'plaskim' domom. zawsze mi sie marzyl dom z pieterkiem. ale ten jest bardzo zgrabny! pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.12.2010 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 (edytowane) Piętrom i schodom mówimy NIE.1. wszędzie jest dalej o długość schodów, 2. chodzenie po nich to udręka3. przy małym dziecku z pilnowaniem i strahem że z nich spadnie, BEZCENNE!Jesli ktoś mówi że w parterówce wszystko jest razem i nie da się oddzielić części dziennej i nocnej, to najwidoczniej słabo szuka projektu, albo poprostu nie ma innej wymówki. jedyne ograniczenie parterówki to wielkość działki, jesli jest mała to niestety nic nie na się zrobić Edytowane 29 Grudnia 2010 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrowkaania 29.12.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 o tak tak, zrob wiecej zdjec z zewnatrz! jak tylko sniegi stopnieja... do tej pory bylam na NIE 'plaskim' domom. zawsze mi sie marzyl dom z pieterkiem. ale ten jest bardzo zgrabny! pozdr. Zgadzam sie w 100% z annNS2 zrób więcej zdjęc z zewnątrz!!! a co do parterówki- tak jak Marcin jest na tak , tak my z mężem absolutnie jesteśmy na nie- może to nie obiektywne z naszej strony bo budujemy właśnie typowego piętrusa- dwie pełne kondygnacje i są schody i mamy malucha...ale pomimo tego drugi raz też byśmy stawiali piętrowy:)ale o gustach się nie dyskutuje:)a Marcina choc parterówka to fajna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 29.12.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2010 Domek jak i wnętrza bardzo w moim guście, gratuluje pomysłów i realizacji! Dziennik zapisuję sobie do ulubionych. Ja też zastanawiam się nad parterówką ale niestety patrząc na wymagania (rodzina 2+3) dość mocno ogranicza mnie działka - "tylko" 10 arów.... i plan zagospodarowania mówiący o % powierzchni czynnej biologicznie. Anyway, powodzenia i też czekam na jakieś nowe foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts