Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

teraz na dworzu było -12 i nawiew miałem 14,6. wieczorem rozpaliłem w kominku i od razu skoczyło do 22. Nie chcę zwiększać wydajności WM bo będzie za sucho w domu. Miałem plan na GWC, ale po dwóch miesiącach użytkowania się rozmyśliłem, nawet przy tych mrozach nawiew mam bliski 15 stopni, wystarczy że rozpalę w kominku i od razu wzrasta, dlatego w moim przypadku GWc jest nieopłacalne. Dużo taniej wyszło zamontowanie wywiewu przy kominku, no i moim zdaniem dobrze się to sprawdza.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U nas zima na całego, Tak wygląda 2km drogi powiatowej którą dojeżdżamy

http://lh6.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TRMSHHX6w3I/AAAAAAAAIkE/DFQrO9OiExo/s720/DSC09878.JPG

A tak nasz dostęp do internetu, do niedawna, bo przedwczoraj zamontowałem do antene zewnetrzną, jedyne co pomogła to że nie trzeba modemu trzymać za oknem, zasięg i szybkość internetu podobna, niestety

http://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TRMSKPdNi5I/AAAAAAAAIkI/oUKQC1fXNe8/s1024/DSC09872.JPG

Parę spostrzeżeń odnosnie ogrzewania. W czasie budowy miałem wielu "kibiców" na budowie i większość jak nie wszyscy byli sceptykami co do ogrzewania. Po pierwsze że podłogówka jest beee, bo nie wyrobi przy mrozach, a jak nawet wyrobi to będzie parzyć, że jest dyskomfort chodzenia itd. Sporo z tych sceptyków odwiedziła już nasz dom. Standardowa dyskusja:

- ogrzewanie jest włączone?

- tak

- ale prawie nie czuć. jak to?

- no tak ma być. Nie czujesz ogrzewania a w domu ciepło.

- a to nie jest za zimno?

- tu jest termometr. jak widzisz 22,5 stopnia.

......

Całkowity koszt systemu ogrzewania - 10000zł

Całkowity koszt ocieplenia domu - 30000zł

Widok twarzy niedowiarków - bezcenny

Co do obsługi ogrzewania 15 listopada zaczął się faktyczny sezon grzewczy, wtedy nastawiłem regulatory w domu, do tej pory praktycznie były nie ruszane. regulatory pracują tylko z czujka podłogową. Jak na dworze zimniej to szybciej podłoga oddaje ciepło i szybciej załącza się ogrzewanie. Komfort użytkowania na 6+.

Edytowane przez Lobo_M

Pamiętam zeszłoroczne święta tak jakby były wczoraj, kto by pomyślał że minął już rok. Udało się wprowadzić i to sporo przed świętami, plany były, żeby w tym roku zrobić wielką rodzinną Wigilię u nas, niestety nie udało się:-( "Służba nie drużba" i wypadło że jestem poza domem. święta poza domem nie maja żadnego klimatu, sensu, najlepiej położyłbym sie dzisiaj spać i obudził w poniedziałek. Mam nadzieję że Junior nie będzie pamiętał że nie było taty.

Życzę wszystkim którzy nam dopingowali, oglądali, komentowali i wspierali naszą budowę radosnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie osób wam bliskich.

witam, na początku gratuluję pięknego domu!!!!!!super szarości, naprawdę robi wrażenie.

moje pytanie troche z innej beczki- doczytałam ze macie okna w kolorze winchester i widzę, że drzwi wejściowe w antracycie, czy brama garażowa też jest w tym kolorze?czy jest szansa na więcej fotek domu z zewnątrz?

pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz.

Cześć Marcin miałem Ci zadać pytanie a raczej parę pytań technicznych ,chciałem zacząć od grubośći styro na ścianie ale przeglądając od nowa twój dziennik znalazłem odpowiedz .Masz 25 szarego, powiedz liczyłes" u "tej ściany mi przy 20 i ytongu 24 wychodzi jakieś 0,13 myślałem że mi wystarczy:bash:Na zdjęciu nie wygląda na az tyle,wiem okna w warstwie ocieplenia:)Nie bawiłeś się w żadne isomury dobrze myślę?.Dom mam mieć podobny konstrukcyjnie :hug: podpowiedz mi na co zwrócic uwagę przy budowie( tej energooszczędnej )Zaciekawiłeś mnie mocno kablami devi i namieszałeś w głowie ,ale dobrze oto chodzi:yes:

Jakbyś miał chwile to naskrob parę zdań:rolleyes:

Nie będę oryginalny ale masz fajny domek.

Ciekaw jestem dalszego zuzycia i czekam też na to CWU;)Pozdrawiam Radek.

witam, na początku gratuluję pięknego domu!!!!!!super szarości, naprawdę robi wrażenie.

moje pytanie troche z innej beczki- doczytałam ze macie okna w kolorze winchester i widzę, że drzwi wejściowe w antracycie, czy brama garażowa też jest w tym kolorze?czy jest szansa na więcej fotek domu z zewnątrz?

pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz.

Tak brama tez jest antracyt, dach również. generalnie najczęściej wystepujacymi kolorami u nas w domu to antracyt i oczech.

Wstyd sie przyznać ale zdjęć to my mamy jak na lekarstwo, a z zewnątrz to juz w ogóle. Udało mi sie znaleźć jakieś jakieś stare.

http://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TA6ZlL_aN8I/AAAAAAAAInU/LwP50iUq2-E/DSC05019.JPG

...Masz 25 szarego, powiedz liczyłes" u "tej ściany mi przy 20 i ytongu 24 wychodzi jakieś 0,13 myślałem że mi wystarczy:bash:Na zdjęciu nie wygląda na az tyle,wiem okna w warstwie ocieplenia:)Nie bawiłeś się w żadne isomury dobrze myślę?.Dom mam mieć podobny konstrukcyjnie :hug: podpowiedz mi na co zwrócic uwagę przy budowie( tej energooszczędnej )Zaciekawiłeś mnie mocno kablami devi i namieszałeś w głowie ,ale dobrze oto chodzi:yes:

Jakbyś miał chwile to naskrob parę zdań:rolleyes:

Nie będę oryginalny ale masz fajny domek.

Ciekaw jestem dalszego zuzycia i czekam też na to CWU;)Pozdrawiam Radek.

Teraz wg OZC mam 0,099, a z 20cm miałbym 0,117. ja mam 24cm Solbet, do Ytonga jestem uprzedzony. Teraz musiałbys zobaczyc ile to jest kWh/rok różnicy. Właśnie kolejną zaletą okien montowanych w warstwie ocieplenia jest że w domu masz ładny szeroki parapet (24cm), a na zewnątrz wnęki okienne są nie za głębokie, przez co nie wyglądaja jak w zamku. Obróbka styropianu przy oknach, połączenie izolacji ścian i stropu, Ogólnie te miejsca gdzie łącza się izolację. Nie wiem jak ocieplasz strych? skosy czy strop? Ja ocieplałem strop bo mniejsza powierzchnia i łatwiej, a ocieplenie stropu i ściany 20cm wełny 0,033.

Tak brama tez jest antracyt, dach również. generalnie najczęściej wystepujacymi kolorami u nas w domu to antracyt i oczech.

Wstyd sie przyznać ale zdjęć to my mamy jak na lekarstwo, a z zewnątrz to juz w ogóle. Udało mi sie znaleźć jakieś jakieś stare.

http://lh5.ggpht.com/_s4gu-iIsLjo/TA6ZlL_aN8I/AAAAAAAAInU/LwP50iUq2-E/DSC05019.JPG

wielkie dzięki!!!!szkoda, że nie widac "pełnego" połączenia drzwi i okien na budynku, ale bardzo pomogłeś Marcinie:)decyzja podjęta, raz jeszcze dziękuje i nie ukrywam, że z niecierpliwością czekam na więcej zdjęc! takie domy perełki to rzadkośc, więc zdjęcia pstrykaj i pokazuj!!!bo naprawde jest co:)

Piętrom i schodom mówimy NIE.

1. wszędzie jest dalej o długość schodów,

2. chodzenie po nich to udręka

3. przy małym dziecku z pilnowaniem i strahem że z nich spadnie, BEZCENNE!

Jesli ktoś mówi że w parterówce wszystko jest razem i nie da się oddzielić części dziennej i nocnej, to najwidoczniej słabo szuka projektu, albo poprostu nie ma innej wymówki. jedyne ograniczenie parterówki to wielkość działki, jesli jest mała to niestety nic nie na się zrobić

Edytowane przez Lobo_M

o tak tak, zrob wiecej zdjec z zewnatrz! jak tylko sniegi stopnieja... do tej pory bylam na NIE 'plaskim' domom. zawsze mi sie marzyl dom z pieterkiem. ale ten jest bardzo zgrabny! pozdr.

Zgadzam sie w 100% z annNS2 zrób więcej zdjęc z zewnątrz!!!

a co do parterówki- tak jak Marcin jest na tak , tak my z mężem absolutnie jesteśmy na nie- może to nie obiektywne z naszej strony bo budujemy właśnie typowego piętrusa- dwie pełne kondygnacje i są schody i mamy malucha...ale pomimo tego drugi raz też byśmy stawiali piętrowy:)ale o gustach się nie dyskutuje:)a Marcina choc parterówka to fajna!!!

Domek jak i wnętrza bardzo w moim guście, gratuluje pomysłów i realizacji! Dziennik zapisuję sobie do ulubionych.

Ja też zastanawiam się nad parterówką ale niestety patrząc na wymagania (rodzina 2+3) dość mocno ogranicza mnie działka - "tylko" 10 arów.... i plan zagospodarowania mówiący o % powierzchni czynnej biologicznie.

Anyway, powodzenia i też czekam na jakieś nowe foty :)