Maciek_W 30.01.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Strop to jest kwestia złożona, ponieważ strop drewniany ma sporo zalet i sporo wad. [cut] Dziękuję za pełną odpowiedź! W projekcie mam sufit drewniany i tak raczej zostanie. Zastanawiałem się nad płytami OSB dla wzmocnienia sufitu pod wełnę na strychu - min.50cm. (poddasze nieużytkowe) Przeliczyłem koszt OSB 12mm - 5zł/ 1szt. to dla moich 128m2 = 2 252,80 zł plus wkręty itp. więc nie jest to koszt porażający. Druga sprawa rozważam opcje jaką zastosował j-j, to jest przykręcenie KG bezpośrednio do OSB. Pozostaje pytanie, czy ten patent się sprawdzi. Po stropie nie będę chodził - reku będzie w kotłowni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.01.2011 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 ja bym tak nie zrobił, ponieważ:- jeśli użyjesz folie aluminiową to pod nia musi być minimum 3cm przestrzeni inaczej ona nic nie daje, nie spełnia swojego zadania- nie masz możliwości montażu halogenów, bo robisz sito w folii i OSB, robisz sobie przez to dodatkowa pracę z łataniem folii, no i halogeny stykaja sie bezpośrednio z ociepleniem, nie są w stanie oddać ciepła, ryzyko pożaru.- drewno pracuje, a stelaż jest swego rodzaju buforem, powoduje że sufit tak jakby pływał co niweluje pracowanie belek drewnianych.- jak dla mnie to błąd w sztuce.Wiem że przemawiają za tym koszta, ale czy to warte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ragazza 09.02.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 no po prostu nie wiem jak to się stało, że dopiero Was teraz odkryłam. Nie będę ściemniać, że wszystko przeczytałam, bo w 15 minut się nie da, ale obejrzałam wszystkie zdjęcia i tak bardzo mi się podoba, że muszę to od razu wykrzyczeć Gratuluję rewelacyjnego tempa - ja już pół roku się grzebię z remontem Łazienka dla gości rewelacyjna!!! - a co tam macie na podłodze??? Salon super - też taki narożnik przemyśliwuje do swojego saloniku - wygodny?, polecacie? Kuchnia extra - choć nie jest biała jak 90% kuchni forumowych "szaraczków", ale jak widać nie musi być biała, żeby była piękna!!! I "last but not least" - junior jest the best Pozdrawiam i pozostaje w zachwycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.02.2011 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 no po prostu nie wiem jak to się stało, że dopiero Was teraz odkryłam. Nie będę ściemniać, że wszystko przeczytałam, bo w 15 minut się nie da, ale obejrzałam wszystkie zdjęcia i tak bardzo mi się podoba, że muszę to od razu wykrzyczeć Gratuluję rewelacyjnego tempa - ja już pół roku się grzebię z remontem Łazienka dla gości rewelacyjna!!! - a co tam macie na podłodze??? Salon super - też taki narożnik przemyśliwuje do swojego saloniku - wygodny?, polecacie? Kuchnia extra - choć nie jest biała jak 90% kuchni forumowych "szaraczków", ale jak widać nie musi być biała, żeby była piękna!!! I "last but not least" - junior jest the best Pozdrawiam i pozostaje w zachwycie W tych kwestiach Żona jest lepiej poinformowana, ale ja teraz mam więcej czasu. jak byś przeczytała całe to byś wiedziała co jest na podłodze;-) NordCeram seria Loft, a na ścianie seria Bornit. Wypoczynek jest wygodny, materiał nie dość że okazał się tani bo jest z grupy drugiej to jeszcze łatwy w utrzymaniu, co przy naszym synku jest istotna cechą. Mamy gdzieś aktualne zdjęcia kuchni może z czasem dodamy. PS. ostatnio dokupiliśmy hokery Ley Premium, jeden ma skazę, ale ogólnie są ok, solidnie wykonane, stabilne. http://www.damnet.pl/images/products/16/main_normal.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 10.02.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Witam! Podziwiam dom, wykończenie - podoba mi się, z szarego wątku tu przyszłam, ale przede wszystkim organizację, poziom nieosiągalny dla mnie Mam małe pytanko - czy Wasz przecudny narożnik jest w takiej szarej wełnianej tkaninie typu filc? Bo w takiej tkaninie widziałam w sklepie i zachorowałam na niego. Mam tylko wątpliwości, jak ta filcowa tkanina się spisuje w użytkowaniu. I drugie pytanko - dlaczego zrezygnowaliście z poduszek-nakładek w tych meblach? Opiera się na nich bardzo wygodnie i ładnie wyglądają - czy czegoś nie zauważyłam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.02.2011 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 tkanina to nie filc. To jest bardzo prosta tkanina, gładka, ale lekko szorstka, bliżej jej do siatki ekologicznej na zakupy, ale jest bardziej sztywna. nakładki juz są, miały byc od początku ale źle się zrozumielismy ze sprzedawcą przez co pierw dostaliśmy cztery zwykłe poduszki za 100zł/szt!!! Dopiero potem wzieliśmy nakładki, ale już tylko dwie. jak dla mnie nie zawsze jest na nich wygodnie, do oglądania filmu w pozycji "na lordzicho" tzn rozwalony na maxa, lepiej jest bez nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepejeans 10.02.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 witam i ja przeglądałam dokładnie watek szaraczków i tak oto i ja trafiłam do Was piękny macie dom, na pewno jest inspiracją również dla mnie czekam z niecierpiwoscia na nowe fotki kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 10.02.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Dzięki za odpowiedź! Szkoda, że ten filc nieprzetestowany... A nakładki oczywiście tylko do grzecznego siedzenia, na przykład w czasie wizyty bardziej oficjalnych gości Bardzo podoba mi się ta seria mebli, ale są dosyć duże - robię bardziej szczegółowe przymiarki, by nie zagracić pokoju. Mam nadzieję, że wejdą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazo 11.02.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Basiu - ja tez biorę pod uwage ten naroznik, w filcu, miałam podobne wątpliwości jak Ty, ale okazało się, że Aricia zna kogoś, kto ma kanapę z tej samej serii własnie w filcu i nic się ponoć z nim nie dzieje. ja teraz myślę, czy narożnik, czy dwie kanapy, żeby było bardziej mobilnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.02.2011 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 narożnik ma ta zaletę, że będąc opartym mozna wygodnie wyciągnąć nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 15.02.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Marcin, trafiłem do Twojego dziennika, ponieważ interesuje mnie rozwiązanie, które zastosowałeś z wyciągiem WM przy kominku. Jak myślisz, gdybym zamiast kominka zastosował piecyk wolno stojący DOVRE ASTRE 4 i nad nim również umieścił anemostat wyciągowy z WM uzyskałbym taki sam efekt, czyli podgrzania powietrza w całym domu za pośrednictwem WM z rekuperacją? Piecyk ma wysokość tylko 114 cm więc jest 1,5 m odległości do anemostatu ... Drugi anemostat wywiewny jest w kuchni, która jest otwarta na salon z kominkiem/ piecykiem wolno stojącym. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.02.2011 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Napewno podgrzeje powietrze wawiewu, ale nie tak jak DGP. mimo tego ja DGP bym nie zrobił, zbedna generacja kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 15.02.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Dzięki bardzo za odpowiedź i za skomentowanie mojego topiku Będę się nad tymi rozwiązaniami mocno zastanawiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 15.02.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 A ja zupełnie z innej beczki, będzie to nawet OT forum Na zdjęciach przewinęło się zdjęcie z kawałkiem Suzuki Vitary, pewnie to wersja Grand, Jeśli to Wasza mam pytanie jak się spisuje w głębokim śniegu, mniej głębokim śniegu, warunki były dość ciężkie więc można było przetestować, niezbędna jest blokada dyferencjału i reduktor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.02.2011 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 A ja zupełnie z innej beczki, będzie to nawet OT forum Na zdjęciach przewinęło się zdjęcie z kawałkiem Suzuki Vitary, pewnie to wersja Grand, Jeśli to Wasza mam pytanie jak się spisuje w głębokim śniegu, mniej głębokim śniegu, warunki były dość ciężkie więc można było przetestować, niezbędna jest blokada dyferencjału i reduktor? hehehe, no takiego pytania to przyznam się nie spodziewałem. To jest samochód typowo terenowy, o gabarytach popularnych SUV. On ma stały napęd 4x4, jeszce nie zdażyło mi się żebym musiał włączać blokadę mechanizmu różnicowego a tym bardziej reduktor. śniegu możesz mieć tyle że przodem będziesz odśnieżał, możesz stanąć w środku pola i masz pewność że spokojnie dalej ruszysz. tyle że opony muszą być z dobrym bieżnikiem. Wcześniej jeździłem Kia sportage, niby też miała reduktory i blokady, ale sie nieumywała do Suzuki, nie wspomnę już o ala terenówkach bez mechanicznych blokad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 15.02.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 hehe, dobrze słyszeć że sobie wszędzie radzi bo być może i ja będę musiał 4x4 kupić, i jak na razie to właśnie Suzuki GW brałem pod uwagę,trochę normalnych pytań, nie dopatrzyłem się ocieplenia fundamentów, mam w zasadzie takie same warunki gruntowe, jak w warstwach wygląda ściana fundamentowa,ile styro pomiędzy garażem a domem, przy oddzielaniu styropianem garażu wyczytałem że masz "przerwany wieniec", nie było z tym problemów, jakieś specjalne wzmocnienia trzeba było dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.02.2011 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Fundament to pieta achillesowa, miałem 2 tyg. na to żeby od totalnego zera zrobić fundament. Niestety w hurtowniach najgrubsze styro było 12cm i takie też mam. Po części jest to zrekompensowane BK400. Mimo tego jak tylko będę miał możliwość chce zrobić jeszcze raz termowizję przy mrozach, ostatnia nie wykazała aby tworzył się tam jakis mostek, jesli nawet to dołożę jeszcze 10cm. Między garażem a domem mam 15cm styropianu, tak samo fundament wspólny garazu i ściany domu jest ocieplony. Problemu z wieńcem nie było, ale musiałem dodać dwie belki stalowe typu HEB, które "spinają" ściany garażu. Belki te mają "wąsy" które są zatopione w wieńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.02.2011 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Kilka zdjęć zrobionych jakis czas temu 1 2 3 4 5 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolikos 15.02.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Super zdjęcie i rysunek, dzięki,Warunki gruntowe suche - na fundament dałeś XPS czy normalny, a co na to - siatka + klejjaka wyszła wysokość podłogi w domu od gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.02.2011 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 na 20m w dół jest piach, a wody gruntowe na poziomie 6-7m, fundament, dysperbit, zwykły styropian, klej, siatka, dysperbit, wysokość około 50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts