Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jestem zauroczona Waszym domkiem ! bardzo ładne połączenie kolorów i całego pomysłu na aranżację.

Dom wyszedł ze smakiem ale i ciepłem!!

sama przerabiam fazę szarości do naszego domku - możliwe że przegapiłam, ale czy moglibyście mi podać jakich farb użyliście w salonie (kominek, bo ściany na moim ekranie na białe wyglądają...), w pokoju juniora i w waszej sypialni? producent i ewent kolory - jeśli je gdzieś macie.

Dzięki i jeszcze raz gratuluję!

... czy moglibyście mi podać jakich farb użyliście w salonie (kominek, bo ściany na moim ekranie na białe wyglądają...), w pokoju juniora i w waszej sypialni? producent i ewent kolory - jeśli je gdzieś macie. ...

Z kolorami to jest problem, Bo niestety część puszek poszła do kosza:(

Szary na kominku i w pokoju małego to ten sam, kilkanascie postów wyżej podawałem. bordo się dowiem ale wykonawca ma puszkę bo musi dokupić i pomalować, zielonego nie mam:-( Do pokoju małego kolory dobieraliśmy z palety NCS wg serii NEW YORK z duluxa albo dekorala, to były dosłownie te trzy kolory. szary z sypialni podam później bo teraz nie mam dostępu do puszek.

http://blog.ciemnia24.pl/wp-content/uploads/2011/03/DSC00457-633x950.jpg

uwielbiam ten beton. blat zreszta tez, ale nie u siebie bo nie jest taki jaki mial byc :/ ;( u mnie mialy byc 3 sciany betonowe...czasu braklo. moze przy nastepnym remoncie! ;-)

ps. swietne zdjecie - moj model juz od dawna sie nie miesci pod szafkami :)

Pięknie macie--wiem, nudna jestem, ale mogę być!!

POdziwiam takie zaplanowanie-ile ocieplenia, jakie ogrzewanie, gdzie to, gdzie tamto...sie nie dziwię, ze budowa w 7 miesiacah sie zamnkęła..!!!

Pytanie do speca elektryka ;)--czy ja, juz na etapie budowy domu muszę wiedziec, ze chcę taki TV na scianie, coby nie bylo kabli widac??

No i jak mam to zrobic??

Na jakim etpaie wykonczeniowki te kable "chowa" sie w scianie?

Bo te glosniki w roznych zakatkach domu tez jakos musze polaczyc z TV, i innymi sprzetami.., jak , zeby kabli jak najmniej sie walało?

jezeli ma byc pomocne przy odpowiedzi, stropu nad salonem brak, reszta strop drewniany.., bo parterówka oczywiście!! ;))

I jeszcze jedno malutkie, płyty betonowe-, oczywiscie nie pytam, gdzie je kupiliscie, bo juz z 10 razy to czytalam - co strona, to odpowiedz!!! ;)))---moje z serii - na czym te plyty sie kladzie fuga jakas miedzy nimi, czy bez???

POwodzenia i pozdrawiam!

Płyty betonowe ze strony http://www.contractors.info.pl/

A tu dwa zdjęcia z bliska :)

http://blog.ciemnia24.pl/wp-content/uploads/2011/03/DSC00440.jpg

http://blog.ciemnia24.pl/wp-content/uploads/2011/03/DSC00457-633x950.jpg

Mam pytania odnośnie Waszego oświetlenia podszafkowego....Mianowicie z tego co widać na zdjęciu (oprócz uroczego synia oczywiście :) macie przyklejony pasek/taśmę led, jak się sprawuje takie rozwiązanie??

Pytam bo też chcę taśmę led u siebie zamontować, ale byłam przekonana, że trzeba taśmę umieścić w profilu aluminiowym i wyfrezować na nią miejsce w szafce, a to się okazało dość kosztowne i jak dla mnie nie opłacalne, więc na chwilę odeszłam od tego pomysłu. Widzę jednak u Ciebie listwę przyklejoną bezpośrednio na meble i też o tym myślałam, ale mam obawy co do trwałości - czy się nie będzie odklejało?, i jak wygląda samo światło?

Edytowane przez Izuuś

W końcu jakies konkretne pytanie od kobiety, a nie same na temat wnętrz:-D

Niestety nie mam zbyt wielu zdjęć.

Koryto najlepiej zamontować jak masz gołe mury, ale nic się nie stanie jak zrobisz to później, ale najwazniejsze że przed ostatnia warstwą np. gładzi.

Ponieważ szewc w dziurawych butach chodzi, to u mnie było to na ostatnia chwilę. Teraz pytanie ile przewodów ma tam się zmieścić. Jeśli tylko zasilanie i HDMi do tv (między tv-a amplitunerem), to wystarczy zwykła rura kanalizacyjna 50mm i do tego dwa kolanka 90 stopni, robisz bruzdę i to tam wkładasz. najlepiej wiedzieć gdzie TV bedzie wisiał, bo górny otwór powinien byc za TV, a dolny nad gniazdkami zasilania. Jeśli nie masz amplitunera i więcej przewodów będzie szło do TV, to wtedy wiekszy przekrój kanału.

wstyd dawać takie zdjęcie

koryto.jpg

Co do przewodów głośnikowych; tylko dwa tylne są przeciągane, leżą one na podłodze, jeszcze pod warstwą styropianu ( najważniejsze żeby przed ostatnia wylewką), potem otwór w ścianie i przejście na zewnatrz, żeby nie robić bruzd no i lepiej się trzyma nawet jak za niego się pociągnie.

IMG_8395.JPG

Potem trzeba wiedzieć gdzie ma przewód wystawać w domu, więc kolejny otwór i przewód juz jest w domu w konkretnym miejscu

DSC06165.JPG

Ja nie jestem zwolennikiem gniazd pod przewody głośnikowe, po pierwsze generacja kosztów, bo dobre gniazda do xxxPLN a tanie są do dupy. Lepiej mieć przewód i od razu podpiąć go pod głośnik. Dlatego też ja nie robię rozprowadzenia przewodów do głośników przednich w ścianie.

jak by nie było trzeba wiedzieć gdzie będize TV i głośniki. jak juz wiemy to najlepiej osobny przewód zasilający do gniazd, na osobnym zabezpieczeniu i nie chodzi tu o pseuda poprawę jakośći energii elektrycznej zasilającej sprzęt audio. Ja ogólnie jestem zwolennikiem że każdy pokój to osobny obwód, każde urządzenie specjalne typu bojler, pralka sprzęt RTV alarm też osobne obwody, łazienki i kuchnie to już co innego tam praktycznie każde urządzenie to osobny obwód.

http://www.contractors.info.pl

Fuga jak do płytek, a klejone na najmocniejszy klej do płytek firmy Weber, a przez pierwszy dzień pod nimi była deska podtrzymująca.

Tak nieśmiało się upomnę o odpowiedź na moje pytanie post #473 bo chyba umknęło :rolleyes:

I jeśli jest taka możliwość prosiłabym o zdjęcia z włączonym oświetleniem led...pozdrawiam

umknęło mi sorry,

ja wolałem tak, ponieważ jest to praktycznie nie widoczne. Co do trwałości to bez obaw, tasma ma oryginalnie klej firmy 3M więc na pewno nie puści. juz po dociśnięciu widać że mocno trzyma, niestety ja żle dobrałem kolor (zimny biały) i nie pasuje do reszty oświetlenia, więc będę wymieniał na ciepły biały. Mam nadzieję że da się odkleić. świeci ładnie równomiernie, ale foto dopiero jak wymienię na odpowiedni kolor, teraz daje brzydki efekt.

No i dziękuję pieknie, Marcinie, za odpowiedź, ale tylko na pytaniu sie skonczylo u mnie!!!

Pytanie z serii technicznych dlatego, ze wyposażeniowo wszystko wiem, tak cierpliwie wszystko tlumaczycie 10 razy, ze ja juz na pamiec wiem, gdzie sie udac po mble, plytki...i takie tam...

A elektrykowi po prostu wydrukuję posta ze zdjeciami i niech sie on martwi, powiem"o! tak ma byc i juz!"bo ja nieelektryczna jestem.., ale WATY od Voltów umiem odroznic!! ;)))) Zawsze to coś! :))

POzdrawiwm i dziękuję ślicznie za informację i zdjecia!

A! Teraz mi tak przyszło do głowy, ze u mnie to nie bardzo jakos na zewnatrz, bo sciana ma byc z BK jednowarstwowa 40 cm bez styro.... ;(

Edytowane przez Mania18

...A! Teraz mi tak przyszło do głowy, ze u mnie to nie bardzo jakos na zewnatrz, bo sciana ma byc z BK jednowarstwowa 40 cm bez styro.... ;(

No to przykro mi z tego powodu, bo sciana jednowarstwowa ma tylo jedna zaletę i to zaletę dla wykonawcy a nie inwestora, szybko sie ja stawia, reszta to wady!!!

żeby ściana 1W spełniała swoją rolę izolacyjna trzeba robic ja z aptekarstka prezycją, w praktyce niewykonalne. Przez co jesteście narażeni na masę mostków termicznych, punktowych i liniowych. Co Was do tego skłoniło? Sprzedawca bloczków?

Edytowane przez Lobo_M

hej :) możesz coś powiedzieć nt. sprzętu AGD z kuchni, doczytałam co masz sprawdziłam i mi odpowiada najbardziej zmywarka i lodówka, chociaż o lodówce myślałam z whirlpoola,mocno sie brudzą fronty ? zamawiałeś to przez net ?

U nas AGD było wybierane pod wzgledem wizualnym, ale okazało sie że i technicznie jest super. wszystkie fronty są czyste powyżej zasięgu rąk Syna. Całe AGD kupowałem przez internet, nie polecam sklepu zadowolenie.pl, bo po wizycie u nich nie byłem zadowolony, oszukuja bo nie mieli sprzętu na stanie a potem ponad miesiąc zwracali kasę, bo takie maja kruczki w regulaminie. Wy mieszkacie na pd polski więc macie więcej możliwości u nas nie ma duzych sklepów na miejscu