Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oglądałam i macałam tarasowe "deski" kompozytowe firmy ecoTEAK z Kołobrzegu i powiem, że jak dla mnie dają radę, w przciwieństwie do elewacyjnych, które były jak plastik. Wiadomo, że to nie to samo co drewno, deska jest bardzo jednolita w kolorze, gładziutka i bez rysunku słojów.

Wystawiali się na targach i specjalnie poszłam macać, bo u mnie projekt ogrodu zakłada spory taras no i właśnie projektant polecał kompozyt. Mi oczywiście bardziej podoba się prawdziwe drewno ale wiem, że z olejowaniem go co roku będzie lipa, więc chyba stanie na kompozycie, szczególnie, że faktycznie wydawał się bardzo trwały.

Były też produkty firmy Werzalit (wystawiali się razem z Wienerberger) ale ich kolorystyka była jeszcze bardziej sztuczna. Dodatkowo mieli łączenie na pióro wpust, więc taras wychodzi praktycznie szczelny.

Ci z ecoTEAK mówili, że sami dowożą i montują tarasy praktycznie w całym województwie.

Moje 3 grosze na temat tarasu: deski kompozytowe są bardzo drogie, chyba droższe od egzotyku, np. bangkirai można czasami trafić na promocjach po 120 zł/m2. Bangkirai niczym nie zabezpieczone spokojnie przeleży 50 lat, tylko kolor będzie miało szarawy ( mi to nie przeszkadza). Po pociągnięciu olejem znowu będzie brązowe, jak ktoś szarego nie lubi ;-) Nie wiem, czemu rozważacie tarasy z plastiku? :rolleyes:

Tak na szybko, właśnie sprawdziłem maila, dostałem wycenę na 43m^2 tarasu z deski kompzytowej, cena zwaliła mnie z nóg, sam materiał po rabacie 23000PLN netto!!! no i do tego robocizna. Chyba dodaja domieszkę złota do tych desek. basiu z lasiu lepiej daj znac gdzie sa promocje bangkirai!!! efilo ile wyszedł cie m^2 tarasu?

z tego co kojarze (niestety nie mam dostepu do starego archiwum poczty) płacilismy właśnie koło 250-300 zł za m2

porównując wyceny miej na uwadze że deski tarasowe mogą znacznie się różnić w cenie w zależności od grubości (chyba najbardziej optymalna jest 25mm) i szerokości deski.

tu cennik głównego źródła zaopatrzenia większości 'tarasiarzy'

http://www.dlh-poland.com/sitecore/content/Poland/Download/~/media/files/Website%20specific%20files/Poland/Download/Cenniki/ideck.ashx

choć np. mój gościu miał bangkirai z jakiegoś innego tańszego źródła i wychodziło dużo taniej niż moja tatajuba. no ale nie tylko cena gra role w wyborze prawda?

P.S. z ciekawości porównałam cene deski kompozytowej

http://www.dlh-poland.com/sitecore/content/Poland/Download/~/media/files/Website%20specific%20files/Poland/Download/Cenniki/Cennik%20iDeck%20%20kompozyt%20%20%202011%2002%2016.ashx

wychodzi o jedną trzecią TANIEJ niż drewno więc nie wiem skąd ten Twój 'wyceniacz' wziął cenę ponad 650 zł za m2

Witajcie:)

u mnie jednak też będzie tatajuba:)

Marcinie znalazłam namiary na deskę w Sławnie (główna siedziba chyba Koszalin) dziś mają mi przesłać ofertę:) a tu link:

http://www.fagus.com.pl/menu/kontakt

dostałam też niezłą ofertę z Poznania na te samą deskę - teraz zobaczę, gdzie będzie lepiej cenowo i zamawiam:)

u mnie o tyle dobrze, bo zaoszczędzę na robociźnie - mój mąż zajmie się tym osobiście:)

efiloa pamiętasz może, jaki olej zastosowali u Ciebie, że w efekcie końcowym wyszedł taki ładny kolor???

Witajcie:)

u mnie jednak też będzie tatajuba:)

Marcinie znalazłam namiary na deskę w Sławnie (główna siedziba chyba Koszalin) dziś mają mi przesłać ofertę:) a tu link:

http://www.fagus.com.pl/menu/kontakt

dostałam też niezłą ofertę z Poznania na te samą deskę - teraz zobaczę, gdzie będzie lepiej cenowo i zamawiam:)

u mnie o tyle dobrze, bo zaoszczędzę na robociźnie - mój mąż zajmie się tym osobiście:)

Ja też bedę robił sam, ale ci od kompozytów przegieli cenowo. Ok czekam na info od Ciebie co to rezultatów w sławnie, jeśli dadzą dobrą cenę to i ja wezmę, razemmoże będzie taniej. oldzia, ze słupska jesteście, jesli dobrze pamiętam?

W cenniku maja ceny hurt-detal, trzeba sie dowiedzieć przy jakiej ilości potraktuja jako hurt?

Edytowane przez Lobo_M

z samego Słupska to nie:) gmina Cz.Dąbrówka, ale to całkiem blisko:)

dam znać, jak dostanę wycenę

to nr do Pani, z którą wczoraj rozmawiałam 59 810 88 19

może faktycznie udałoby się razem kupić i uzyskać większy rabat lub kupić w hurcie??

Edytowane przez oldzia