Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcin, sprawdź Allegro. Teraz może promocji nie ma, bo jest sezon, ale ceny 108 - 180 /m2 w zależności od grubości i szerokości ( 19 -25 mm). Najgorzej jest, że jak się kupuje drewno, to warto osobiście obejrzeć. Ja nie kupiłam jeszcze desek, a tamtych po 120 nie mogłam kupić, bo trzeba było osobiście je przebrać i przywieźć 200 km...

oldzia

niestety nie było mnie przy olejowaniu ale to bezbarwny olej więc imho jeden kit czym to było (jak tuż przed zimą przeciągnęłam innym olejem co bardziej narażone na deszcz deseczki to efekt był taki sam)

ok dzięki:) mam nadzieję, że wyjdzie tak samo ładnie, jak u Ciebie:rolleyes:;)

efilo zaglądasz tu jeszcze?;)

napisz czy u Ciebie taras jest z łączonych desek??? jak to wygląda? chcieliśmy deski prawie 4m i okazuje się, że takich nie mają albo problem z transportem:bash: jak będzie wyglądało łączenie na długości??? hmmmmm:confused:

Edytowane przez oldzia

u mnie deski mają ponad 4m. to nie jest jakaś specjalna długość. jak potrzebowałam elewacyjne ponad 5m to też nie było problemu. dziwi mnie to że 4m to jakieś kosmiczne zamówienie.

mam łączenie na długości bo w jednym miejscu taras tak jakby okala dom i tam musiało być przedłużenie a desek 7,5 metra nie mieli ;) wygląda to w porządku ale jest w sensownym miejscu i.... szczerze mówiąc na środku tarasu sobie tego nie wyobrażam.

z transportem??? prosze cie. to sie wynajmuje taka przyczepke na dwóch kółkach i można normalnie osobówką przywieźć (ja tak miałam przywiezione te elewacyjne) a 4m to prawie do środka zwykłego auta wejdzie ;)

i naprawdę zapraszam do mojego wątku albo na priw bo ja rzadko zaglądam do cudzych komentarzy

przecież dlh jest też w gdańsku i szczecinie. to nie jest masakryczna odległość. nie mówiąc o tym że przecież to drewno materializuje się w Polsce przez port ;)

oczywiście wszystko zależy od tego czy owego ale... mi kantówkę ściągali z Czech i też na cito. nie mówię że wszystko się da bo czasem wyżej tyłka nie przeskoczysz, ale czasami jest tak że wydaje ci się że coś jest nie do przeskoczenia i dajesz niepotrzebnie za wygraną.

ja osobiście nie lubię odpuszczać w takich momentach. tydzień wcześniej będzie oldzia mieć taras ale z wielką szparą na środku na zawsze? ja bym zawalczyła. nawet jeśli jest to jak nazywasz 'uciążliwe'

i z tego co Ty piszesz o sobie to też byś zawalczył więc nie deprymuj innych ;););)

mazo

na mijankę nie widziałam. być może wtedy jest ok bo ta szpara to nie jedna długa dziura. powiem szczerze że nawet troche żałuję że u nas tak nie jest ale i tak by się nie dało sensownie tego zrobić.

poza tym ja mówię o uniknięciu tego jak nie ma specjalnych przeciwskazań. też masz taką krótką deskę łączoną?

przecież dlh jest też w gdańsku i szczecinie. to nie jest masakryczna odległość. nie mówiąc o tym że przecież to drewno materializuje się w Polsce przez port ;)

oczywiście wszystko zależy od tego czy owego ale... mi kantówkę ściągali z Czech i też na cito. nie mówię że wszystko się da bo czasem wyżej tyłka nie przeskoczysz, ale czasami jest tak że wydaje ci się że coś jest nie do przeskoczenia i dajesz niepotrzebnie za wygraną.

ja osobiście nie lubię odpuszczać w takich momentach. tydzień wcześniej będzie oldzia mieć taras ale z wielką szparą na środku na zawsze? ja bym zawalczyła. nawet jeśli jest to jak nazywasz 'uciążliwe'

i z tego co Ty piszesz o sobie to też byś zawalczył więc nie deprymuj innych ;););)

hehehe, chyba nie bardzo mnie rozumiesz ale ok:)

tu chodzi o to że ja mieszkajac 160cm a 3city i 200 od szczecina, zawsze muszę kombinować, bo duże firmy za dojazd do nas chcą min 1000PLN, a małe lokalne, sa pośrednikami i maja taki narzut że szkoda gadać, podałem Ci przykład z ceną z deske kompozytową. Nikt nie odpuszcza, bo jeszcze dobrze nie zacząłem sie tym zajmować, ale ja szanuje swoje pieniądze i dlatego musze trochę więcej poszukać żeby nie przepłacić i musze idaelnie wyliczyć, żeby potem się nie okzazało że mi jednej deski zabrakło.

Zrobienie tego tarasu przy tym co przeszedłem przy budowie domu, gdzie ogrzewanie+wentylację+instalacje elektryczną robiłem w 100% sam to to jest pikuś:) więc spokojnie o moje "odpuszczanie"

Marcinie masz rację:) my też szanujemy swój pieniądz i liczymy każdą złotówkę a że ta deska nie mało kosztuje to chyba mamy prawo żądać, żeby było tak jak chcemy;) dziś cały dzień walczę i siedzę na necie i negocjuję;) i chyba będę zmuszona zamówić i poczekać na deskę ze Sławna..... nie uśmiecha mi się płacić za sam transport 550- 1100zł. W sumie na elewację może uda się mi załatwić na teraz a na taras poczekam..... trudno:rolleyes:

Jak planujesz do lata zrobić u siebie taras to radzę Ci podjechać do nich i złożyć zamówienie - ceny mają konkurencyjne i co ważne transport oferują gratis - zawsze na jakieś wkręty będzie;)

własnie dzisiaj do nich dzwoniłem, mają mi ocenić czas oczekiwania na moje długości, ja najprawdopodobniej wezmę Massaranduba, choc pierw chciałbym ocenić na żywo, podobno w ustce jest taki taras, więc na dniach go ocenię. Ciągle się zastanawiam i mam nadzieję że uda się zejśc z ceną poniżej cennika jaki maja na stronie i czy jak byśmy razem złozyli zamówienie to by nas potraktowali jako "prawie" hurt:)

Mam jeszcze jeden dylemat 21 czy 25mm grubości, efilo wspominała że Ona ma 25, ciekawe jak inni mają?

jaką szerokość wybieracie? efilo jaką masz 145mm?

Edytowane przez Lobo_M

no dobrze by było, to może wspomnij coś o nas, a my o Tobie;) tak żeby wiedzieli, że się polecamy na wzajem:)

ja wstępnie złożyłam zamówienie na samą elewację na razie, bo na taras nie mają tych długości co byśmy chcieli. Co do szerokości i długości to myśleliśmy o tej pośredniej 21x120 lub 21x145 - cenowo troszkę taniej wychodzi....

To jak obejrzysz osobiście tą massarandubę daj znać -jak wrażenia, czy faktycznie wpada w czerwień? nam bardzo zależy na brązie, coś takiego jak u efilo i ta pani z Sławna potwierdziła ta teorię, że tatajuba ładnie zmienia kolor właśnie na ciemny brąz:)

na elewację dajemy tę samą deskę - tatajubę 21x120. No nie wiem, jak to u Ciebie wygląda, ale u nas właśnie kładzie się styropian 14 a tam gdzie będzie deska są zostawione wnęki, aby deska zlicowała się z elewacją (mam nadzieję, że zrozumiale napisałam:rolleyes:).

Napisałam też do Gdanka DLH (znalazłam w necie maila), ale ofert nie widziałam, może prześlij mi linka... jeszcze nie dostałam odp. i puki co obstawiam to Sławno, bo najbliżej i chociaż transport oferują w cenie.

Edytowane przez oldzia