Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

145 szerokie wieć na szybko to chyba 165pln/m2

a co do płyt betonowych to były klejone na najmocniejszy klej firmy weber. Pod nimi były zamontowane deski podtrzymujące które po kilku dniach zdjęliśmy. Trzyma tak że łomem trzeba by odrywać.

A co ma do tego termowizja??? Chodziło mi o to, że na otynkowanej ścianie te płyty mogą się gorzej trzymać. Mam całą ścianę i nie wiem, czy zaryzykować, bo śrub za bardzo nie chcę.

hehehe, sorry, myslałem że to ty pisałeś o termowizji, źle spojrzałem.

Bierzesz gumówkę (flexa) i nacinasz ściane, robisz bruzdy żeby powierzchnia była niejednolita i płyty lepiej sie trzymały.

E tam...:) To jeszcze tylko Cię spytam dalej o płyty, czy nie bałbyś się przyklejać ich na całej ścianie? bo ja mam wizję spadających plyt na czyjąś głowę, albo (co gorsza:)) na telewizor:)

I drugie pytanie: pisałeś kiedyś, że jednym z kryteriów wyboru kanapy były sprężyny - Wasza kanapa je ma,prawda?

Takie było założenie, ale życie zweryfikowało, że wiekszość kanap w takim stylu nie ma sprężyn, ma natomiast gąbke która podobno nie odgniata się. mam akurat w rodzinie tapicera w firmie Flair i potwierdza że te nowe gabki to jest inna bajka. Powiedziała że nie ma co sie obawiać o wygniatanie. No i jak na razie jest ok.

Co do płyt betonowych to jeśli są ona zaparte na dole to na bank nie odpadną, a jeśli jesli natomiast od pewnej wysokości to zalezy czy będzie między nimi fuga, dobrze żeby była bo jak one zaczna pracować (dosłownie ułamki milimetra) to fuga popęka i wtedy ja poprawiasz i masz spokój. Jesli ponacinasz ściane i dasz klej webera to nie ma opcji że odpadną!

Edytowane przez Lobo_M

Witam,

Ja w sprawie wentylacji mam parę pytań, bo to mnie czeka w najbliższym czasie.

1. Jak Robiłeś czerpnię ścienną, to przez mur i styro Przechodziłeś też flexem czy jakimś sztywnym kanałem i dopiero do tego Podpinałeś flexa?

2. Przewody Łączyłeś na jakieś złączki systemowe i Zaciskałeś opaskami czy Rozcinałeś w "kwiatki" i Łączyłeś za pomocą taśmy (Adam mk opisywał taki sposób na forum)?

3. Flexy z http://www.geka.com pl mają tylko 2cm ocieplenia i będę je musiał dodatkowo docieplać wełną i owijać folią. Czy są na tyle sztywne i wytrzymałe (zbyt delikatnym nie będę, bo robota podobno tragiczna), żeby się dobrze owijały? Czy lepiej kupić sztywne kanały a te flexy "013" użyć jako tłumiki i "kolanka"?

4. Jak instalatorzy z Bartosza uzasadniali wyższość kanałów elastycznych nad sztywnymi?

5. Masz jakieś przepustnice w systemie i jeżeli tak, to w jakich miejscach?

6. Regulowałeś cały system sam, czy Zatrudniłeś kominiarza do tego?

7. Ciągle zastanawiam się czy kupić tańszy reku i zrobić GWC ( chłodzenie latem ) czy lepiej zainwestować w Bartosza.

8. Gdzie Kupiłeś reku? (możliwości jest wiele i lepiej mieć już jakąś sprawdzoną).

Narka

1. Ja mam poddasze nieużytkowe i rurami przeszedłem miedzy murłata a połacią dachu i czerpnia będzie (bo do dzisiaj jeszcze nie jest), zamontowana w podbitce.

2. Przewody łączyłem złaczkami GZo ze strony GEKA i dodatkowo uzywałem taśmy aluminiowej, nic nie rozcinałem

3. u mnie rury leżą są przysypane gruba warstwa ocieplenia, a flexy są delikatne, więc trzeba uważąć przy manewrach z nimi, z tym owijaniem to napewno będzie sporo roboty. "Przewód AF 013 zawiera dodatkowo między przewodem wewnętrznym a izolacją warstwę paroszczelną z folii poliestrowej." - to jest istotne, choć jakość tej foli jest gorsza niz tej jaką dostałem z bartoszem to zamontowania bypassa.

4. nie pytałem, więc nie wiem, ja od razu nastawiłem się na flexy

5. mam, trzy, ale trudno opisć gdzie a nie mogę znaleźć ostatecznej wersji mojego projektu WM

6. hehehe, do dzisiaj się za to porządnie nie zaprałem, jedyne co zrobiłem to ustawiłem na maxa WM i chodziłem po anemostatach i patrzyłem jak dmuchaja i ciągną. Jak dla mnie jest ok, ale powinienem zrobić to lepiej, tyle że nie znam nikogo kto tanio i dobrze to zrobi. Może Ty znasz?

7. Jeśli GWc zrobisz sam to ok, ale mi wołali około 10kPLN i to mnie odstraszyło, a sam jakos nie mogłem się za to zabrać. Bez GWC bartosz to super opcja.

8. prv

Już jakiś czas temu przestałem czytać muratora. Za dużo komerchy wciskają i ciągle wałkują te same tematy. W co czwartym numerze tematem nr 1 są dachówki ceramiczne. O dachach płaskich, a zwłaszcza "zielonych", które mnie interesują są jedynie nędzne wzmianki. Ale składam gratulacje na ręce pioniera, od którego można się sporo dowiedzieć. Ale wracając do tematu, instalację WM robiłeś na trójnikach czy skrzynkach rozprężnych/rozdzielczych? Na trójnikach wychodzi taniej, ale też łatwiej sp....olić jak się źle policzy przekroje. Ja większość kanałów będę miał zabudowanych sufitem podwieszanym, dlatego skłaniam się ku skrzynkom zaopatrzonym w przepustnice, które umieszczę w pomieszczeniach technicznych i pozostawię niezabudowane. Dostęp musi być. Apropos tarasu, miesiąc temu kupiłem w Fimalu deski tarasowe modrzewiowe w cenie ok.45 zł za mkw. Są sekate, ale po zaolejowaniu barwa powinna się wyrównać. Narka.

Ja też właśnie zamierzam je kupić tyle że jakieś dwa tygodnie temu podali mi cene 52brutto, wtedy były tańsze czy tyle stargowałeś?

Ja robiłem na trójnikach, z czasem widze że spokojnie większość można wyregulowac na samych anemostatach. Mimo tego projekt liczyłem, więc przekroje miałem teoretycznie dobrane.

Edytowane przez Lobo_M