Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcinie, patrząc na zdjęcia z montażu Twoich okien zauważam jakąś białą obróbkę szpaletów od wewnątrz - czy masz tam naklejone paski styropianu, czy jest to coś innego? Jak Panowie z MS Okna uszczelnili Ci styk szpaletów z ramą okienną od wewnątrz? Pytam, bo sam przerabiam ten temat w tej chwili, mam naklejoną taśmę Soudal wewnętrzną, jednak rama odstaje od okna o ok. 2 cm - jest tam wypełnienie pianką - i zastanawiam się nad podoklejaniem dookoła szpaletów 2 cm styropianu - wydaje mi się, że u Ciebie właśnie tak jest.

PS. Odnośnie majowego Muratora - mam zwyczaj oglądania gazet od tyłu, zatrzymałem sie bodajże na przedostatniej stronie artykułu o Twoim domku i widząc zdjęcie przedstawiające montaż okien poza licem, pomyślałem, cholera, dokładnie tak jak u Marcina Cetery, odwracam stronę wcześniej i bingo :-)

Jane says - co to są szpalety? od wewnątrz mam przyklejone płyty k-g, to nie jest styropian. Od wewnątrz mam tak samo jak ty taśma między rama a ścianą.

W artykule jest kilka technicznych pomyłek, ale generalnie jestem zadowolony.

No i ja tu trafiłem z innego wątku ;-P. Marcin mam pytanie o ułożenie flexów na poddaszu. Dlaczego na belkach a nie pod nimi, pomiędzy stelażem GK a belkami stropu? Ja zamierzam tak zrobić, chcę nawet po to podnieść dom o 10 cm aby więcej opuścić sufit. Rury chcę przymocować do belek ale od spodu, pomiędzy belki wełna 20cm i na nią druga warstwa 20 cm. Zaletą jaką widzę jest to, że kanały WM są mocniej ocieplone (praktycznie całe znajdują się w ogrzewanych pomieszczeniach), minus - żeby się do nich dobrać (np. jakby coś trzeba było przerobić, trzeba rozbierać ocieplenie albo płyty gipsowe. Co o tym sądzisz? Czy u ciebie jak rury przechodzą w poprzek belek to nie mają na sobie za mało ocieplenia? Bo jeżeli masz pomiędzy belkami 20cm wełny, na tym leży rura o średnicy 10-12 cm to na niej byłoby u mnie (tylko?) 8-10 cm wełny i podłoga strychu.

No i pytanie o sens płyty osb od dołu. Czy to służy tylko do trzymania granulatu? Ja myślałem aby wełnę mocować na takich "sznurkach" jak mocuje się do krokwi na skosach poddaszy i dać "normalną" wełnę nie granulat.

Dzięki z góry za opinie na temat moich wypocin

Ja mam parterówkę, więc po co miałbym sobie robić dodatkowa robotę. u mnie flexy leżą na płycie OSb która jest podbita pod belki stropowe. W większości są pod 20-30cm ocieplenia w najsłabszym miejscu, tylko na przejściach przez belki jest mniej, ale tak starałem sie rozłozyć przewody żeby to zminimalizować. U mnie praktycznie tylko dwie rury ida całkowicie w poprzek i tak jest więcej ocieplenia.

Tak OSB jest praktycznie głównie po to żeby granulat nie zrobił mi zimy 100-lecia w salonie, poza tym troche usztywnia strop, ale to tylko troche bo dałem 8mm, teraz dałbym grubsza OSB. Ale swoja role spełnia i o to chodzi.

Nad kominkiem jest wyciąg.

Natchnąłeś mnie i też tak zrobię, zawsze więcej pola do manewru. Z tym OSB muszę przemyśleć. Sądzisz, że wełna na "sznurkach" nie spełni zadania? Koszt mniejszy o płyty OSB. A przy okazji jak mocowałeś stelaż? Do płyty? Do belek? Ale jak skoro zakryte przez płytę?

I jeszcze pytanko o silikaty - to się łączy na specjalny klej? (sorry za to laickie pytanie)

Przez to że dałem osb 8mm, to w poprzek zostały wzmocnione deskami które zostały na budowie po szalunkach itp, one zostałey zamontowane co 40cm i do niech stelaże. OSB to spory koszt. Piczman zrobił bodajrze na wieszakach

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?105517-Dom-Piczmana/page300

do silki masz normalnie klej do zaprawy cienkowarstwowej i tyle. Nie ma laickich pytań, to tak na przyszłość.

Piczman zrobił bodajrze na wieszakach

Tak czytałem. I sufit spadł mu razem z wełną na podłogę ;-/

Pytanko mam nadzieję ostatnie aby nie zaśmiecać Ci dziennika - czytałem, że przy murowaniu z silikatów można dać mniej tynku (ciekawe jak chowa się wtedy kable) i że wychodzi taniej. Jak było u Ciebie bo nigdzie nie doczytałem. Ja chce tynki gipsowe jakby co.

Fajnie, że trafiłem na wątek o prądzie i Twój dziennik. Dużo się nauczyłem, bardzo dużo.

Tak czytałem. I sufit spadł mu razem z wełną na podłogę ;-/

Pytanko mam nadzieję ostatnie aby nie zaśmiecać Ci dziennika - czytałem, że przy murowaniu z silikatów można dać mniej tynku (ciekawe jak chowa się wtedy kable) i że wychodzi taniej. Jak było u Ciebie bo nigdzie nie doczytałem. Ja chce tynki gipsowe jakby co.

Fajnie, że trafiłem na wątek o prądzie i Twój dziennik. Dużo się nauczyłem, bardzo dużo.

Ja u siebie miałem ściany jak stół i tynk miałbys 6mm, ale to nie wyszło, po pierwsze ekipa dała ciała, po drugie 6mm to za mało dla tynku cementowego. PS. zdajesz sobie sprawę że na tynk gipsowy i tak musisz dać gładź?

kabli w cienkim tynku nie schowasz na bank! 1cm to minimum.

PS. zdajesz sobie sprawę że na tynk gipsowy i tak musisz dać gładź?

Tak tez myślałem ale okazuje się, że nie. Wyobraź sobie, że mam sąsiada z przepięknie urządzonym domem. Ma tylko tynki gisowe bez gladzi. Drobne wżery gdzieniegdzie pozacierali mu tu i ówdzie i ma przepiękne gładziutkie ściany dokładnie takie jak ja z gładzią. Biorę od niego ekipę od tynków.