Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam jeszcze pytanie do wieńca. Zauważyłem, że nad wieńcem masz jeszcze nadmurówkę z gazobetonowych bloczków. Tak się zastanawiam dlaczego? Ja mam projekt domu parterowego i wieniec stanowi jednocześnie nadproża okien, na nim jest murłata i dach. Wieniec ma wysokość 35 cm a belki stropowe są na wysokości 2,9. Zastanowiło mnie to i czuję, że coś może być na rzeczy. Załączyłem fragment projektu.

Wieniec.jpg

Mam jeszcze pytanie do wieńca. Zauważyłem, że nad wieńcem masz jeszcze nadmurówkę z gazobetonowych bloczków. Tak się zastanawiam dlaczego? Ja mam projekt domu parterowego i wieniec stanowi jednocześnie nadproża okien, na nim jest murłata i dach. Wieniec ma wysokość 35 cm a belki stropowe są na wysokości 2,9. Zastanowiło mnie to i czuję, że coś może być na rzeczy. Załączyłem fragment projektu.

Bo ja mam strop drewniany, belki stropowe leżą na wieńcu i miedzy nimi sa właśnie te bloczki z gazobetonu.

Ja też mam drewniany a wychodzi mi że jest inaczej. A możesz mi podać jaką masz odległość od góry ramy okiennej do murłaty? U mnie jak pisałem jest 35cm. Albo Ty masz wyższe pomieszczenia albo niżej nadproża okien. ;-/

Żeby nie śmiecić już za bardzo w Twoim dzienniku mam wątpliwość co do ścianek działowych z silikatów. Silikaty są słabym izolatorem a stoją przecież na wylewce, która styka się z gruntem. Liczyłeś dom w OZC, nie tworzy to mostka? Może warto by było pierwszy rząd wymurować z gazobetonu? Nie wiem jednak czy wytrzyma obciążenie z silki bo yo ciężkie podobno.

Edytowane przez bitter

Wysokość pomieszczeń jest 275cm, górna krawędź okien jest na 230cm.

Ja robiłem termowizje domu wewnątrz i na zewnatrz. Na łączeniu ściany z podłąga wewnatrz nie widać żeby byłjakikolwiek mostek. Wartość ta jest całkowicie pomijalna. Takei jest moje zdanie, termowizja to potwierdza. Napewno bym nie zaryzykował stawiać silki na gozobetonie.

górna krawędź okien jest na 230cm.

No i wszystko jasne. Ja mam sufit podwieszony na wysokości 277 ale górna krawędź okna jest na 255 stąd ta różnica ... zostaje mi wiec od okna do sufitu 22 cm. Wiedziałem, że trzeba to sprawdzić i znów mam zagwozdkę. Chciałem wokół całego salonu zrobić taki opuszczany sufit na na tej fotce i gdyby mi przyszło zrobić karnisze to już ich nie zmieszczę - chyba będę opuszczał niżej okna ... ja pier ... ... albo odsunę sufit jak na fotce ... hmmm

Zapomniałem jeszcze dopisać, że dziwi mnie to co piszesz o tej termowizji, a masz zdjęcia? Wylewka leży na piachu, który jest zimy ma pewnie z 10 stopni zimą może mniej, beton przewodzi dobrze ciepło, na nim stoi sobie bloczek z silki - przecież to musi przewodzić zimno na ściany wewnętrzne. Zobacz co piszą toretycy: http://glos24.pl/artykul/posadowienie-budynku

meteor_2_wnętrze_4.jpg

Edytowane przez bitter

oka o wysokości 255, to chyba dużo, ja mam 230, mysle że 240 to max, dowiedz się czy nie będziesz miał problemów z zamówieniem, może nie tyle problemów ale czy taki rozmiar nie kosztuje duzo więcej. Bo może się okazać że przy takiej wysokości trzeba inne okucia, które znowu maja kosmiczną cenę. tak domniemam, ale lepiej sprawdzić zawczasu.

Zdjęć nie mam, bo zdjęcia robiłem tylko miejscom gdzie widoczne były zimne miejsca, akurat koło okien, ale wtedy nie były one jeszcze do końca obrobione od zewnatrz, dzięki termowizji to poprawiłem. Ponieważ na dole nie było nic widać to i zdjęć nie robiłem. W zrobie na kolejny sezon grzewczy, bo chce jeszcze dokończyć ocieplenie stropu w okolicach murłaty, więc po wszystkim zrobię termowizję. Wiem że teoria mówi o mostku, ale teoria, inaczej to wygląda jak ludzie mają 5-8cm styro, u mnie jest 25, może to jakoś niweluje że ta silka od chudziaka do paneli ma łącznie 38cm drogi, nie wiem do końca, życie pokazało że teoria nie do końca sie sprawdziła.

No właśnie jak teoria się nie sprawdziła to może i warto by budować całość z silki. W końcu U ściany z 25cm styropianu i z silki jest nieznacznie różny. Jedyne ryzyko jakie widzę to mostki przy oknach i od fundamentu, który jest jednak od zewnątrz i na pewno zimniejszy niż chudziak pod budynkiem. Co o tym sądzisz?

I mam jeszcze pytanko jak wiązałeś mur gazobetonu i silki w ścianach wewnętrznych nośnych? Tak normalnie? Wtedy co drugi pustak silki ściany wewnętrznej styka się ze styropianem zewnętrznym? Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi. Nie widać tego na termowizji u ciebie czyli pod taką warstwą styropianu jakby nie miało to znaczenia.

No właśnie jak teoria się nie sprawdziła to może i warto by budować całość z silki. W końcu U ściany z 25cm styropianu i z silki jest nieznacznie różny. Jedyne ryzyko jakie widzę to mostki przy oknach i od fundamentu, który jest jednak od zewnątrz i na pewno zimniejszy niż chudziak pod budynkiem. Co o tym sądzisz?

I mam jeszcze pytanko jak wiązałeś mur gazobetonu i silki w ścianach wewnętrznych nośnych? Tak normalnie? Wtedy co drugi pustak silki ściany wewnętrznej styka się ze styropianem zewnętrznym? Nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi. Nie widać tego na termowizji u ciebie czyli pod taką warstwą styropianu jakby nie miało to znaczenia.

Całość z silki to moim zdaniem zły pomysł, bo ja stosując Gazobeton 400-tke, zniwelowałem słaby pkt łączenia z fundamentem po obwodzie, gdzie jest dużo większe ryzyko mostka nic wewnątrz. Po drugie jak b nie było ściana jest cieplejsza.

Pierw były wznoszone ściany z gazobetonu 24cm, a działówki 12cm były potem dostawiane, jak już był SSZ, normalnie były doklejane, jak na razie nic na styku nie pęka, ale czas pokaże.

I nie łączyłeś na te blaszki? Bo widzę, że gazobeton miałeś Solbetu, silkę nie wiem czyją ale pewnie wysokość obu bloczków nie była identyczna. Ja zastanawiam się na rozwiązaniem Xelli - Silka i Ytong tej samej wysokości. Ściany nośne działowe, chciałbym jednak przewiązać z murem zewnętrznym, działówki pewnie na styk ale wmurowałbym kotwy blaszane do łączenia, zwłaszcza, że nie mam stropu i nic tego od góry nie będzie trzymać. Nie chciałbym aby po pijaku ktoś z salonu wpadł mi ze ścianą do sypialni ;-)

I nie łączyłeś na te blaszki? Bo widzę, że gazobeton miałeś Solbetu, silkę nie wiem czyją ale pewnie wysokość obu bloczków nie była identyczna. Ja zastanawiam się na rozwiązaniem Xelli - Silka i Ytong tej samej wysokości. Ściany nośne działowe, chciałbym jednak przewiązać z murem zewnętrznym, działówki pewnie na styk ale wmurowałbym kotwy blaszane do łączenia, zwłaszcza, że nie mam stropu i nic tego od góry nie będzie trzymać. Nie chciałbym aby po pijaku ktoś z salonu wpadł mi ze ścianą do sypialni ;-)

O to sie bój, co jakiś czas bili gwoździe w solbet i tyle. Czas pokaże ile to było warte.

Marcinie, mam do Ciebie pytanie. Jak był montowany u Was okap? Z tego co widzę, to obudowa rury nie jest widoczna. W ścienie macie wbudowany komin czy jakoś kuliście? będę bardzo wdzięczna za odpowiedź, ponieważ nie podobają mi się takie dłudie rury do sufitu i nie wiem jak rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam.

Dobry wieczór

Trafiłam tutaj przypadkiem już po przeczytaniu artykułu o Twoim domu w Muratorze. Bardzo fajny domek Wam wyszedł - gratuluję.

Artykuł mnie zaintrygował, ale mój małżonek został dzięki Tobie wręcz zarażony chęcią zrobienia ogrzewania na prąd i w domu, który aktualnie budujemy. Powiem szczerze, że mnie ta wizja troszkę przeraża, ponieważ nasz dom nie miał być z założenia pasywny i bardzo energooszczędny. Świadczy o tym choćby liczba załamań bryły czy ilość okien(trzy mamy też od północy) oraz jego wielkość 202m z garażem włącznie tradycyjnie budowanym w bryle. Na plus wydaje się być natomiast fundament, w który zamiast piasku wsypaliśmy proszek pouliretanowy. Ale moim zdaniem to za mało by porywać się na ogrzewanie prądem. Dach został podniesiony z płaskiego i kąt nachylenie będzie 35st z poddaszem do przyszłego zaadaptowania(na dzień dzisiejszy kwestia bardzo odległej przyszłości)

Napisz mi proszę jeśli możesz jak można sprawdzić czy w takim domu sprawdzi się ogrzewanie elektryczne takie jak u Ciebie? (tzn czy nie zabiją nas rachunki)

Na moje oko nie sprawdzi się - ale mój małżonek się uparł i twierdzi, że po dociepleniu ścian i porządnych oknach montowanych w ociepleniu jest to możliwe:/ Da się to jakoś wyliczyć i przewidzieć w już zaczętym domu?

tutti: podeślij link do projektu. napisz cos więcej jakie planujecie ocieplenie. jakie rachunki są dla was do zaakceptowania?ile osób mieszka. Jeśli okaże się że nie da sie jak u mnie grzać kablami, to wymyslimy coś innego:) Przeslij dane na prv

Oceniłem twój dziennik, no nie powiem spory ten dom, proszek macie od pigeona? Nie chce cie dołowac ale płaski dach był ładniejszy, ile ja bym dał żeby miec płaski:)

Edytowane przez Lobo_M

tutti: podeślij link do projektu. napisz cos więcej jakie planujecie ocieplenie. jakie rachunki są dla was do zaakceptowania?ile osób mieszka. Jeśli okaże się że nie da sie jak u mnie grzać kablami, to wymyslimy coś innego:) Przeslij dane na prv

Oceniłem twój dziennik, no nie powiem spory ten dom, proszek macie od pigeona? Nie chce cie dołowac ale płaski dach był ładniejszy, ile ja bym dał żeby miec płaski:)

Dzięki za pomoc - podeślę dane na pv wieczorem. Co do projektu to w zasadzie nie ma nigdzie linku do projektu ponieważ jest to projekt indywidualny czyli całkowicie nasze pomysły ubrane w realne formy przez architekta. Opisze Ci wszystkie zaplanowane technologie ewentualnie mogę wysłać skany - tylko które?

Już mnie bardziej nie zdołujecie co do płaskiego dachu. Nie mieliśmy żadnego problemu z uzyskaniem pozwolenia na taki dach żeby było śmieszniej. Ale jak mój mąż się uprze to nic nie pomoże i pozmieniał pod wpływem swoich doradców i swojego lęku że jak przyjdzie zima to będzie większość czasu spędzał na dachu z łopatą. Ja mogę tylko teraz z satysfakcją mówić od czasu do czasu "a nie mówiłam". :D

Dach wielospadowy nas "zeżre" i do tego mój przewrotny małżonek sam sobie zrobił na złość ponieważ chciał dom min. zmniejszyć a wyszło, że go sporo powiększył. Ponieważ powierzchnia do adaptacji pod dachem będzie prawie taka sama jak na dole. Czyli z pierwotnych 260 metrów zrobiło się prawie 400;) Tyle tylko, że góry możemy w zasadzie nie używać ale i tak ona będzie( wisiała nad nami) Nie wspomnę o kosztach budowy dachu płaskiego a kosztach tego naszego gigantycznego wielospadu. Ale cóż chciał to ma i teraz trzeba jakoś sensownie wykorzystać to co zostało z tego projektu.

Tak proszek mam od Pigeona :cool: