Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

Marcin, znów głośno o Tobie w Muratorze jak ty się opędzasz od fotoreporterów? ;-) Mam pytanie jaki długi masz okap dachu? W moim projekcie jest 90cm i nie wiem czy to wystarczy aby latem słońce nie świeciło na zbyt dużą powierzchnię okien.

Hmm, serio? nic mi o tym nie wiadomo! Chyba muszę odwiedzić kiosk.

Wszystko zależy od kata dachu i od tego czy masz ściankę kolankową czy nie. Ja mam tez ok. 90cm, teraz 13:00 od Pd światło wchodzi jakieś 1m w balkonowe i praktycznie nic w okna zwykłe, od zachodu jeszcze nie ma słońca. Gorzej jest od zachodu bo tutaj nic okapem nie wskórasz bo słońce "opada coraz niżej" musiałbyś montować markizy, ja ich nie lubię.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

W sobotę o 23:30 skończyłem rozkładać kable grzewcze. Zajęło mi to 2 tygodnie. Gdyby żona mi nie pomagała pewnie jeszcze tydzień wierciłbym te piepszone otworki. Dobra rada dla wszystkich, którzy będą sami rozkładać podłogówkę: weźcie sobie parę dni wolnego, bo takie wyskoki przed lub po pracy na 2-3 godzinki spektakularnych efektów nie przynoszą.

Ale do rzeczy. Wielkie dzięki Marcinie za dobre rady i podpowiedzi. Dzięki Tobie poszło mi sprawniej i wyszło taniej.

Narka.

e-mól:

http://momastudio.pl/shop/index.php tu znajdziesz stół

http://www.milan.slupsk.pl/kontakt.htm to milan

płytki w łazienkach to Nord Ceram - bornit, brodzik też w płytkach, mamy zrobiony odpływ liniowy, nie chcieliśmy się bawić w żadne plastiki.

w kuchni nie jestem pewna - ale to gres i niestety jak słońce przyświeci to widać pewne nierówności na płycie. Szanowna Pani ze sklepu ja do niej z tym pojechaliśmy powiedziała, że z gresem tak to już jest... szkoda, że nie przed zakupem.

Szafki w łazienkach to firma Noclaf - jesteśmy z nich bardzo zadowoleni.

Co do lupusa to prezentuje się świetnie, jest dobry w użytkowaniu, jego koszt to chyba coś koło 300zł za 3mb, 49mm, ale pewna nie jestem.

http://www.lupus.eu/uploaded/news_pictures/thumb_pic_839103050_symbol-201-dlugosc-4150-mm-struktura-k-a.jpg

lasche, gorzej jak są 2 leniwce i trzeba się kłócić o miejsce na narożniku :p

Anjazzielonego, stół to vinotti, krzesła kupiliśmy w Jysku, była promocja :)) z 399 na 180 - liść bananowca.

Witajcie, macie przepiękny domek!

Bardzo podoba mi się Wasz blat z lupusa.

Chciałam sobie też taki zrobić, ale we Wrocławiu chcą za 4 mb blatu o grubości 49 mm w zaobleniach R5 (to chyba dokładnie taki jak Wasz) 800 zł!!!!

W dodatku potrzebuje 5 mb to muszę kupić 8mb, bo sprzedają to na całe płyty (po 4 mb każda).

Czy Wy kupiliście sami blat, jeśli tak to gdzie? Wasza cena 300 zl za 3mb to wręcz za darmo :)

pozdrawiam gorąco i liczę na odpowiedź

i synek też uroczy :)

Witajcie, macie przepiękny domek!

Bardzo podoba mi się Wasz blat z lupusa.

Chciałam sobie też taki zrobić, ale we Wrocławiu chcą za 4 mb blatu o grubości 49 mm w zaobleniach R5 (to chyba dokładnie taki jak Wasz) 800 zł!!!!

W dodatku potrzebuje 5 mb to muszę kupić 8mb, bo sprzedają to na całe płyty (po 4 mb każda).

Czy Wy kupiliście sami blat, jeśli tak to gdzie? Wasza cena 300 zl za 3mb to wręcz za darmo :)

pozdrawiam gorąco i liczę na odpowiedź

i synek też uroczy :)

Dziękujemy!!!

To jest cena z kosztorysu ze studia kuchennego, to Oni go kupowali.

Nasz blat ma 49mm, ale nie ma zaokraglenia, choc nie wydaje mi sie żeby to ono wpływało na cenę. Kupując samemu napewno będziecie mieli drożej, studia kuchenne maja swoje upusty.

Jezeli moge sie wtracic w sprawie blatu , bo akurat jestem bardzo w temacie

Mam taki sam jak Marcin i prawde mowi pszac ze samemu jest drozej jak sie kupuje samemu to trzeba caly duzy kawalek kupic 60cm x 4,2m badz 1,2m x 4,2m Za ten plat szerszy nam krzyknieto 1200zl (38mm grubosci) Zaokraglenia nie maja wiekszego wplywu na cene

Kawa wieksze Leroy Merlin maja w swojej ofercie te blaty Lupusa

Witam i gratuluję pięknego domku. Bardzo, bardzo mi się podoba.

Ale pytania to mam z innej bajki - technicznej:) Buduję domek, który miał (może jeszcze się uda)być energooszczędny. W związku z tym mam dylematy:

- montaż okien w warstwie ocieplenia - na zdjęciach nie widzę, czy oprócz montażu na kotwach stosowaliście też montaż warstwowy na taśmach Illbruk? Czy okna tak montowane (w warstwie ocieplenia) muszą mieć węgarek? I jaka gruba opaska styropianowa jest na oknie po montażu? Jak to potem powiązać z grubszą przecież warstwą ocieplenia - docinać? Kto montuje taką opaskę ze styropianu - montażyści?

- ogrzewanie elektryczne podłogowe - zdecydowaliśmy się również na takie, ale mamy dylemat, jaką moc kabli dobrać. Obliczeń w OZC nie robiłam, bo ja nietechniczna jestem:( Zdałam się na podpowiedź firm, które sprzedają takie kable i dobrali mi moc (na cały domek) pomiędzy 17,5 kW a 10,5 kW, czyli rozrzut niezły. Czy podpowiedziałbyś, jaką moc dobrać, żeby było ok? Czy to w ogóle możliwe bez tego nieszczęsnego OZC? Parterówka, 124 m2, podłoga 20 cm styropianu, ściany cegła silikatowa + 20 cm styropianu, strop 30-40 cm wełny, wentylacja mechaniczna, okna Uw=0,9

Mam jeszcze mnóstwo pytań z natury technicznej, ale się wstrzymam na razie :)

Pozdrawiam serdecznie

reniutek:

- mam taśmy illbruck od wewnątrz i od zewnątrz

DSC06106.JPG

- oczywiście okna maja węgarek ze styropianu nie pamietam ale chyba z 3-4cm

- opaska ze styropianu ma ok. 20cm, styropian o grubości 8cm (tyle wysuniete były okna poza mur) był cięty na połowę, potem lekko zwężany. po ułożeniu styropianu 25cm, dokupiłem specjalnie styropian 17, który był przyklejony na ten 8cm. Ta 17 własnie tworzyła węgarek.

-opaskę montowała ekipa co robiła ocieplenie, jak zamontowali opaskę to ekipa od okien zamocowała taśmy.

- jak sama widzisz firmy montujące ogrzewanie dobierając moc kabli "wróżą z fusów", robia to na oko i dobór nie żadko może być uzależniony od tego co mają na stanie i na czym najwięcej zarobią. Żeby dobrze dobrać OZC jest wskazane.

- aktualnie kol z forum BrygadaRR czeka na wyliczenia w OZC, jak wylicze jemu to po 6 lipca moge Wam pomóc.

Dzięki bardzo bardzo za szczegółowe wyjaśnienia i zdjęcie:) Jeszcze nie podjęliśmy decyzji o montażu w warstwie ocieplenia. Trochę się boję, bo u nas ekipy nie mają w tym doświadczenia :( Na pewno jednak zrobimy szczelny montaż z taśmami.

Co do OZC, to będę DOZGONNIE wdzięczna:) Na tym etapie zostanę już na jakiś czas sama z budową (szykuje się dłuższy wyjazd męża) i uratujesz mi conajmniej zdrowie:) Daj tylko znać, jakie dane byłyby potrzebne.

Mam też pytanie co do wyboru sposobu ogrzewania wody. Wybrałeś pojemnościowy ogrzewacz. Czy kierowałeś się tylko przydzieloną mocą (masz chyba 16 kW?), czy też innymi względami? Ja poważnie myślę o przepływowym ogrzewaczu sterowanym elektronicznie (obie łazienki mamy obok siebie) i osobnym do zlewozmywaka (kuchnia oddalona kilka metrów). Mam przydział mocy 25kW, więc wystarczy. Myślałam o taryfie weekendowej - w Enea jest w dni powszednie 21-6 i wszystkie weekendy i święta. Największy pobór wody to wieczory (po 21) i weekendy (wiadomo). Czyli ok 70% grzania wody byłoby w taniej taryfie. Ale nie wiem, czy to się sprawdzi? U Was jest trochę inna sytuacja - małe dziecko. Ja mam nastolatków, którzy wieczory mają długie:) Wg mnie zalety przepływowego ogrzewacza: nieograniczona ilość ciepłej wody, pobór prądu tylko w momencie używania, brak kamienia kotłowego, zero problemu z legionellą.

No i przy tej okazji znowu spytam - czy istnieje możliwość dobrania takiej mocy kabli grzewczych, żeby załączały się tylko w taniej taryfie, czyli w tym przypadku wieczorem i w nocy? Dodam, ze planujemy kominek bez rozprowadzenia, ale prawdopodobnie akumulacyjny, więc on mógłby być wspomaganiem.

Mówiłam, że mam mnóstwo pytań:)

Dzięki i pozdrawiam

[email protected] 7 lipca wyslij rzuty kondygnacji nazwe projektu, stan zaawansowania robót, opis dotychczasowych robót.

- kierowałem się ekonomią, przy naszym zuzyciu wody to najtańsze rozwiązanie w eksploatacji, u nas nie ma reguły co do godzin mycia i jest małe dziecko. teraz jedyne co bym zrobił to dołozył dwa małe przepływowe podgrzewacze do umywalek w łazienkach.

-istnieje taka mozliwośc żeby kable grzały tylko w nocy, ale jak by nie było lepiej jest jak jest również II taryfa między 13-15. Wszystko zalezy jak ciepły dom wybudujesz.

Marcin ,płyty osb montowałeś bezpośrednio do dolnego pasa wiązarów?

Tak ale daj minimum 15mm bo ja dałem 8mm, bo nie wiedzialem że sa takie wiotkie i potem je wzmocniałem deskami od dołu, wiec podwójna robota.

a sufit z k-g opusc moinimum 10cm, to jest istotne jak potem bedziesz chcił dac halogeny wpuszczane, a jak metahalogeny to min 15 cm przerwy musi byc. ja na osb od dołu dawałem folie paroszczelna

Coś Ci link nie wyszedł :(

Tak będzie lepiej ?

Swoją drogą w tym artykule jest "byk" :

Współczynnik U = 0,01 W/(m2·K) to trzy razy mniej, niż dopuszczają polskie przepisy. Straty ciepła przez ściany są więc aż trzy razy mniejsze od dopuszczalnych!

Powinno być 0,1 W/(m2·K).

Zauważyłem te deski ,myślałem ,ze to jakiś rodzaj stelażu pod k-g. Folię na osb jak uszczelniałeś? Wpuszczałeś w ściany czy jakiś inny patent?

No i gratulejszyn ,w gazecie piszą...

folie była klejona taśma aluminiową, do ściany również i do tego przyciśnięta dookoła stelażem aluminiowym, takim jak jest przy sufitach podwieszanych.