Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

O jakże bliskie jest mi myślenie kolegi o budownictwie :) Mi tez jak mówiłem ze chcę grzać prądem rozmówcy stukali sie w głowę. Jest to troche dołujące bo trzeba wszystkim tłumaczyć a i tak patrzą na ciebie jakbyś miał cos z głową.

Dobra koniec opisówki, teraz to co tygryski lubią najbardziej czyli konkrety.

1. Ogrzewanie, jak kolega zrobił ze w każdym pokoju ma oddzielnie ustawiona temperaturę? Czytam, czytam i nic. A chcę zrobić dokładnie tak samo.

Ja myślę nad elektrami, i nad termostatami w każdym pokoju, ewentualnie grupie. Ale skubane za drogo wychodzi, tzn od 250-400szt . A pomieszczeń mam ponad 30 wiec robi się konkretna sumka i to raczej bezsensowna.

Pytań będę miał więcej, to pewne. Okna chcę zamówić dokładnie takie same :) Drzwi tez tylko zonie się kojarzą z drzwiami do windy bo mieszkała w bloku i tu mam opór.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

autorus: drzwi nie polecam, są piekne ale jesli chodzi o energooszczędnośc to ich futryna a szczególnie próg jest po prostu do dupy, najlepiej jak by drzwi miały próg z poszerzeniem tak jak mam drzwi M&S między domem a garażem, 5 komorowe wzmocnienie pod progiem.

No to rozstrzygnąłeś moje dylematy, drzwi idą w odstawkę. Będę szukał innych :( A już tak się nastawiłem. Idę palić foldery.

A jak z tym ogrzewaniem? Bo nie rozumiem jak nastawiasz ta temperaturę. A może jest to tak ze masz czujniki w podłodze i przewody z informacjami leca do rozdzielni i tam masz ten sterownik o którym pisałeś. I w jednym miejscu sobie wszystko nastawiasz na cały dom.

W każdym pomieszczeniu jest czujnik temp powietrza (nie używałem) i w podłodze. Ten w podłodze ustawiałem na jakąś wartość do której doszedłem empirycznie i tak było przez praktycznie cały sezon grzewczy. jak na dworze cieplej albo w domu więcej zysków bytowych to i posadzka wolniej się wychładza a jak wolniej się wychładza to i mniej się ładuje. Tak to działało, w tym sezonie z ciekawości będę chciał sprawdzić jak to będzie działało na dwóch czujnikach, w pokoju nastawie np. 22oC a czujnik posadzki ustawie jako limiter temperatury posadzki.

Witam. Do wątku zaglądam od początku i niezmiennie zachwycają mnie wasze wnętrza. Natomiast wątki dotyczące strony technicznej traktuję jak FAQ :yes:. Oczywiście również mam pytania odnośnie kominka i rekuperacji. Przy DGP obawiam się przypalania kurzu i problemów z przegrzewaniem pomieszczeń. Myślę więc o umieszczeniu anemostatu przy obudowie kominka. Troszkę martwią mnie straty ciepła na reku, ale czy nie jest tak, że to wywiewane cieplejsze powierze chroni nas przed zamarzaniem na wylocie reku? W jaki czasie zauważalne są zmiany temp. w pomieszczeniach? Sptkałam się z opinią, że trwa to kilka godzin. Mnie zależałoby jednak na trochę szybszym dogrzaniu pomieszczeń. Czy takie rozwiązanie jest wystarczające do ogrzewania domu w okresach przejściowych? Nie wiem co jeszcze jest znaczące w takim rozwiązaniu. Generalnie od wszystkich inf. mam już mętlik w głowie :sick: , na hasło, że chcemy grzać prądem ludzie pukają się w czoło - i pomyśleć, że rok temu wiedziałam tylko, że dom to ma dach okna i ściany.

Marcinie, proszę rzuć okiem na ten projekt. Mając na uwadze doświadczenia z systemem wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła (+ wyjście na wymiennik gruntowy ciepła) oraz ogrzewaniem elektrycznym, czy widzisz możliwość zastosowania ww. rozwiązań w tym projekcie: http://www.z500.pl/projekt/z66,wygodny,dom,pietrowy,z,tanim,i,latwym,w,budowie,dachem,dwuspadowym.html?tab=rzuty

Myślę o wersji Z66 GL +.

Pozdrawiam,

Paweł

Edytowane przez determine

pan_dorka: Ja nigdy nie traktowałem kanału wentylacyjnego koło kominka jako systemu dogrzewania domu, ani strat ciepła z kominka w rekuperatorze nie brałem pod uwagę. U mnie kominek pełni cele klimatyczno-ozdobne, niestety ale mimo iż jest on pośrodku ponad 60m2 przestrzeni to nawet lekkie rozpalenie w nim wiązałoby sie z przegrzaniem pomieszczenia. Dlatego też cos musiałem z tym zaradzić. Nigdy nie wiem kiedy najdzie mnie ochota na rozpalenie w nim i nie mogę planowac wyłączania podłogówki w domu, tym bardziej że proces ten jest długotrwały. Dlatego też zamontowałem wyciąg koło kominka, częśc ciepła ucieka bezpowrotnie bo reku to nie DGP, ale część ciepła jest wykorzystywana do ogrzania powietrza nawiewanego, ponadto WM powoduje mieszanie sie powietrza w domu więc i ciepłe powietrze z salonu idzie w głąb domu. Tym też sposobem unikam nieprzyjemnego przegrzewania salonu. Z czasem nie wiem czy nie zamontowałbym jednak biokominka, jest łatwiejszy w obsłudze nie wymaga noszenia drewna rozpałek itd, daje mniej ciepła a to akurat by u mnie było wskazane.

Nie wiem czy takie rozwiązanie jest wystarczające w okresach przejściowych, to zależy od budynku, u mnie w okresach przejściowych wystarczy że raz na dwa dni zaświeci słońce.

Marcinie, proszę rzuć okiem na ten projekt. Mając na uwadze doświadczenia z systemem wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła (+ wyjście na wymiennik gruntowy ciepła) oraz ogrzewaniem elektrycznym, czy widzisz możliwość zastosowania ww. rozwiązań w tym projekcie: http://www.z500.pl/projekt/z66,wygodny,dom,pietrowy,z,tanim,i,latwym,w,budowie,dachem,dwuspadowym.html?tab=rzuty

Myślę o wersji Z66 GL +.

Pozdrawiam,

Paweł

Widzę, jak najbardziej domek ma zwartą bryłę, wszystko zalezy od tego jak go wybudujesz, jak ocieplisz jakie dasz okna, jak usytuujesz względem stron świata (choc przykład JJ, pokazuje że to jest sprawa drugorzędna, przy bardzo dobrej izolacji) i od tego jakie rachunki sa dla ciebie akceptowalne.

Marcinie,

Czy dobrze zrozumiałem, że w obu łazienkach (Waszej prywatnej i dla gości) macie płytki Nord Ceram seria Bornit? W pierwotnych założeniach pisaliście o płytkach Tubądzin (seria ?), jednak ich za nic nie mogę namierzyć w katalogach. Z Nord Ceram też problem, jestem z południa, najbliżej dystrybuują je w Krakowie w Max-Flizie, jednak tam dali mi katalogi, nie mają ich na ekspozycji. Tak na marginesie podobają mi się strasznie, cena też jest miła.

Marcinie,

Czy dobrze zrozumiałem, że w obu łazienkach (Waszej prywatnej i dla gości) macie płytki Nord Ceram seria Bornit? W pierwotnych założeniach pisaliście o płytkach Tubądzin (seria ?), jednak ich za nic nie mogę namierzyć w katalogach. Z Nord Ceram też problem, jestem z południa, najbliżej dystrybuują je w Krakowie w Max-Flizie, jednak tam dali mi katalogi, nie mają ich na ekspozycji. Tak na marginesie podobają mi się strasznie, cena też jest miła.

O tym ze planowaliśmy Tubądzin to już nawet najstarsi rybacy nie pamiętają a górale jak widać jeszcze tak:-) Tak całe obie łazienki są w Nord-Ceram, bardzo dobra jakość, zero odprysków.

Marcin ,oglądam twoje zdjęcia i przyznam ,że nie rozumiem spraw związanych z sufitem . Zauważyłem ,ze nad wieńcem masz położony wiersz z betonu komórkowego , natomiast płytę osb montowałeś bezpośrednio do dolnego pasa wiązarów . Na zdjęciach widać ,że osb wypada na wysokości wieńca .Zrobiłem sobie rysunek i nic mi nie pasuje

Popielate - próg nad oknem i wieniec

http://images49.fotosik.pl/959/ea723c9e34d63075med.jpg

Mógłbyś to sprostować?No chyba ,że przeoczyłem i osb masz podwieszane.

Edytowane przez makow11

Marcin ,oglądam twoje zdjęcia i przyznam ,że nie rozumiem spraw związanych z sufitem . Zauważyłem ,ze nad wieńcem masz położony wiersz z betonu komórkowego , natomiast płytę osb montowałeś bezpośrednio do dolnego pasa wiązarów . Na zdjęciach widać ,że osb wypada na wysokości wieńca .Zrobiłem sobie rysunek i nic mi nie pasuje

Popielate - próg nad oknem i wieniec

Mógłbyś to sprostować?No chyba ,że przeoczyłem i osb masz podwieszane.

Wiersz bloczków nad wieńcem jest obmurówką belek stropowych. Belki leżą między tymi "bloczkami z gazobetonu. Na twoim rysunku osb jest w dobrym miejscu, ale belki stropowe muszą iść niżej - na poziom białych bloczków, bezpośrednio nad osb. tak jest u mnie. Belki stropowe nie mają nic wspólnego z więźbą dachu. Mogłoby ich nie być.

Do górala mi daleko, mieszkam ledwie u podnóża Pogórza Dynowskiego, a to za mało bym mógł mienić się mianem górala :)

Jeszcze jedno Marcinie,

Podałbym mi nazwę tego kleju Webera, którym podklejałeś te płyty betonowe? Nie chcę kołków, a skoro przetestowałeś klej i się sprawdza, nie musiałbym eksperymentować. Z góry wielkie dzięki.

Tak przy okazji: Nord-Ceram namierzyłeś organoleptycznie, czy zamawialiście widząc jedynie w katalogach? :)

Dziękuję za odp. Od południa mamy duże przeszklenia plus akumulacyjne ściany, więc też zakładamy zyski ze słońca. Pewnie z kominka też bedziemy korzystać raczej rekreacyjnie. Rozprowadzenie dgp planowaliśmy raczej jako alternatywę w jakiejs sytucji kryzysowej. Teraz skupiamy się jeszcze na mocy kominka. Również chcę uniknąć przegrzewania salonu okolo 30 m2, a pan kominkowy zmusza nas :yes: do 10 kW. I na nic tłumaczenia, że dom wychodzi okolo 5 litrowy i to dla nas za dużo ehhh....

pozdrawiam :bye:

Belki stropowe nie mają nic wspólnego z więźbą dachu. Mogłoby ich nie być.

Teraz wszystko jasne.

Właśnie boksuję się z moim architektem odnośnie wiązarów więc szukam słabych stron jego rozwiązania. Proponował mi układ jak powyżej,na rysunku i podwieszany sufit. Opcja ta mnie nie przekonuje ( Piczman miał problemy ),a przymocowanie płyt bezpośrednio do wiązara spowoduje ,że w narożnikach będzie mało miejsca na ocieplenie.

Szkoda ,że to my -inwestorzy musimy posiadać wiadomości ,które dla projektujących domy powinny być oczywistością .

Schody sa zrobione, o zdjęciach zapomniałem, ale dodam. Od dwóch tygodni mamy taras "tymi ręcami zrobiony". Wyszedł naprawdę fajnie, ale też nie było czasu na zdjęcia. Taras nie powstał by gdyby nie pomoc Taty!!!!!!!!!!! Bezcenna, dziękujemy!!!!!!!!!!!!