Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

Marcinie,

Czy w firmie Contractors wykonywali Wam w płytach betonowych wycięcia na gniazdka elektryczne? Czy te "kółka" wykonywaliście we własnym zakresie?

Sam robiłem otwory, otwornicą do betonu, delikatnie bez udaru. Nie było z tym większego problemu.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przypomniałem sobie że mam jedno zdjęcie tarasu. Jakość nie najlepsza, bo robiło już się ciemno no i robione z telefonu. Zdjęcie pokazuje mniej więcej 1/4 tarasu. Który ostatecznie ma wymiary 8m x 6m.

tras.jpg

balustrady sa prowizoryczne, tylko po to żeby Junior nie spadł. Docelowe mają być całkowicie w innym stylu.

Marcinie,

Jaką macie odległość pomiędzy dolną ościeżnicą okna na zewnątrz (lub parapetem) a dołem ocieplenia. Widzę, że praktycznie nie będziecie musieli robić cokołowej opaski wokół domu, bardzo ładnie wygląda takie "dojechanie" ociepleniem praktycznie do odboju, ciekaw jestem jaki to ma wymiar. Mam podobną sytuację i nie wiem czy mogę tak nisko "schodzić" z ociepleniem.

Marcinie,

Jaką macie odległość pomiędzy dolną ościeżnicą okna na zewnątrz (lub parapetem) a dołem ocieplenia. Widzę, że praktycznie nie będziecie musieli robić cokołowej opaski wokół domu, bardzo ładnie wygląda takie "dojechanie" ociepleniem praktycznie do odboju, ciekaw jestem jaki to ma wymiar. Mam podobną sytuację i nie wiem czy mogę tak nisko "schodzić" z ociepleniem.

Jak dobrze pamiętam to 80cm od okna jest do posadzki i potem 40cm (styropian wylewka) więc 120cm. U mnie styropian na ścianie jest w miejscach gdzie jest gazobeton, to czarne to już ocieplenie fundamentu. U mnie ocieplenie i wylewka jest na poziomie gazobetonu.

reniutek:

- mam taśmy illbruck od wewnątrz i od zewnątrz

DSC06106.JPG

- oczywiście okna maja węgarek ze styropianu nie pamietam ale chyba z 3-4cm

- opaska ze styropianu ma ok. 20cm, styropian o grubości 8cm (tyle wysuniete były okna poza mur) był cięty na połowę, potem lekko zwężany. po ułożeniu styropianu 25cm, dokupiłem specjalnie styropian 17, który był przyklejony na ten 8cm. Ta 17 własnie tworzyła węgarek.

-opaskę montowała ekipa co robiła ocieplenie, jak zamontowali opaskę to ekipa od okien zamocowała taśmy.

- jak sama widzisz firmy montujące ogrzewanie dobierając moc kabli "wróżą z fusów", robia to na oko i dobór nie żadko może być uzależniony od tego co mają na stanie i na czym najwięcej zarobią. Żeby dobrze dobrać OZC jest wskazane.

- aktualnie kol z forum BrygadaRR czeka na wyliczenia w OZC, jak wylicze jemu to po 6 lipca moge Wam pomóc.

Marcin, powiedz jak to jest dokładnie z tymi oknami. Chcę mieć oczywiście rekuperator, szczelne okna, ale nie wiem czy dobrze widzę, ale czy te Twoje okna maja jakieś nawiewniki "fabryczne" w ramie ?

Marcin, powiedz jak to jest dokładnie z tymi oknami. Chcę mieć oczywiście rekuperator, szczelne okna, ale nie wiem czy dobrze widzę, ale czy te Twoje okna maja jakieś nawiewniki "fabryczne" w ramie ?
Nie mam żadnych nawiewników. Jak można stosowac nawiwniki skoro walczysz o każdą kWh? Po co okna 3- szybowe i ciepłe ramy? Po to jest w domu WM żeby nie robić "dziur" w oknach.

A jak te czujniki wyglądają, jakaś fotka może? Jak słyszę czujnik to myślę termostat z wyświetlaczem :)

Mówiąc o czujnikach pokojowych mam na mysli sterownik devi 550 który ma wbudowany termometr, pokazujący temp w pomiesczeniu (czujnik temperatury powietrza)

Więc tu wchodzisz w inną kategorie sterowników, Nie wiem czy nie musiałbys zrobić tego na jakimś sterwoniku centralnym do którego miałbys wpiete tylko czujniki (podłogowy, powietrza) i to ten centralny sterownik by o wszystkim decydował. To do niego bys mógł przesyłać informacje.

Wielkie dzięki wszytko już złapałem :) faktycznie Aurora 3000 jest całkiem fajny. Ja jednak szukam termostatu którym oprócz standardowych funkcji będę mógł obniżyć temperaturę do wcześniej ustalonej poprzez np wysłanie sygnału do niego.

Co ty, patrzysz na obrazek i czytać nie potrafisz? Jaka Aurora? Auraton 3000. Ja takie kupiłem i w przyszłym tygodniu będę instalował, bo zaczynam wygrzewanie posadzki. Jeśli będziesz chciał poznać moją opinię na temat Auratona to ślij na priv za ok. 2tyg.

narka

O kurde, Henok już mnie ubiegł. Nie doczytałem dalszych postów.

Pytanie do Marcina- W jakich odległościach od ścian masz zamontowane anemostaty? I jak liczyłeś straty ciśnienia w systemie wentylacji? Na forum znalazłem wątek o samodzielnym "liczeniu wentylacji", ale jak policzyłem straty na anemostatach 14x20Pa i filtrach 2x30Pa to już wyszło mi 340Pa a gdzie cała reszta kanałów. Nawet Bartosz tego nie pociągnie, a nie po to robiłem GWC, żeby teraz kupować Bartosza.

Narka