Lobo_M 19.07.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Marcinie, Czy w firmie Contractors wykonywali Wam w płytach betonowych wycięcia na gniazdka elektryczne? Czy te "kółka" wykonywaliście we własnym zakresie? Sam robiłem otwory, otwornicą do betonu, delikatnie bez udaru. Nie było z tym większego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.07.2011 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Przypomniałem sobie że mam jedno zdjęcie tarasu. Jakość nie najlepsza, bo robiło już się ciemno no i robione z telefonu. Zdjęcie pokazuje mniej więcej 1/4 tarasu. Który ostatecznie ma wymiary 8m x 6m. balustrady sa prowizoryczne, tylko po to żeby Junior nie spadł. Docelowe mają być całkowicie w innym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 20.07.2011 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Marcinie,Jaką macie odległość pomiędzy dolną ościeżnicą okna na zewnątrz (lub parapetem) a dołem ocieplenia. Widzę, że praktycznie nie będziecie musieli robić cokołowej opaski wokół domu, bardzo ładnie wygląda takie "dojechanie" ociepleniem praktycznie do odboju, ciekaw jestem jaki to ma wymiar. Mam podobną sytuację i nie wiem czy mogę tak nisko "schodzić" z ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.07.2011 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Marcinie, Jaką macie odległość pomiędzy dolną ościeżnicą okna na zewnątrz (lub parapetem) a dołem ocieplenia. Widzę, że praktycznie nie będziecie musieli robić cokołowej opaski wokół domu, bardzo ładnie wygląda takie "dojechanie" ociepleniem praktycznie do odboju, ciekaw jestem jaki to ma wymiar. Mam podobną sytuację i nie wiem czy mogę tak nisko "schodzić" z ociepleniem. Jak dobrze pamiętam to 80cm od okna jest do posadzki i potem 40cm (styropian wylewka) więc 120cm. U mnie styropian na ścianie jest w miejscach gdzie jest gazobeton, to czarne to już ocieplenie fundamentu. U mnie ocieplenie i wylewka jest na poziomie gazobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 20.07.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 No, muszę przyznać ,ze zdjęcie wygląda sielsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arjuna 20.07.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 ale masz słodkiego malca! powiedz, jak Ci się sprawuje bojler elektryczny? starcza ciepłej wody dla całej rodziny, masz normalne ciśnienie wody? My planujemy kocioł+bufor, jednak myślimy tez nad takim bojlerem-nie bardzo chcemy w lecie palić w piecu:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.07.2011 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Ja jestem zadowolony, na początku metoda prób i błędów musiałem pozmieniać nastawy, teraz nic nie dotykam jest ok. Ciśnienie to jest takie same na ciepłej jak i zimnej widzie, nie widzę jakiś znaczących różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbynek001 22.07.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 reniutek: - mam taśmy illbruck od wewnątrz i od zewnątrz - oczywiście okna maja węgarek ze styropianu nie pamietam ale chyba z 3-4cm - opaska ze styropianu ma ok. 20cm, styropian o grubości 8cm (tyle wysuniete były okna poza mur) był cięty na połowę, potem lekko zwężany. po ułożeniu styropianu 25cm, dokupiłem specjalnie styropian 17, który był przyklejony na ten 8cm. Ta 17 własnie tworzyła węgarek. -opaskę montowała ekipa co robiła ocieplenie, jak zamontowali opaskę to ekipa od okien zamocowała taśmy. - jak sama widzisz firmy montujące ogrzewanie dobierając moc kabli "wróżą z fusów", robia to na oko i dobór nie żadko może być uzależniony od tego co mają na stanie i na czym najwięcej zarobią. Żeby dobrze dobrać OZC jest wskazane. - aktualnie kol z forum BrygadaRR czeka na wyliczenia w OZC, jak wylicze jemu to po 6 lipca moge Wam pomóc. Marcin, powiedz jak to jest dokładnie z tymi oknami. Chcę mieć oczywiście rekuperator, szczelne okna, ale nie wiem czy dobrze widzę, ale czy te Twoje okna maja jakieś nawiewniki "fabryczne" w ramie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.07.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 W każdym pomieszczeniu jest czujnik temp powietrza (nie używałem) i w podłodze. A jak te czujniki wyglądają, jakaś fotka może? Jak słyszę czujnik to myślę termostat z wyświetlaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.07.2011 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Marcin, powiedz jak to jest dokładnie z tymi oknami. Chcę mieć oczywiście rekuperator, szczelne okna, ale nie wiem czy dobrze widzę, ale czy te Twoje okna maja jakieś nawiewniki "fabryczne" w ramie ?Nie mam żadnych nawiewników. Jak można stosowac nawiwniki skoro walczysz o każdą kWh? Po co okna 3- szybowe i ciepłe ramy? Po to jest w domu WM żeby nie robić "dziur" w oknach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.07.2011 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 A jak te czujniki wyglądają, jakaś fotka może? Jak słyszę czujnik to myślę termostat z wyświetlaczem Mówiąc o czujnikach pokojowych mam na mysli sterownik devi 550 który ma wbudowany termometr, pokazujący temp w pomiesczeniu (czujnik temperatury powietrza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.07.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Kurczę ale ok kosztuje prawie 400zł I w każdym pokoju masz taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.07.2011 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Tak. Ale możesz ocenić Aurora 3000, nie raz o nim było pisane. Funkcje ma jak DEVI a kosztuje 1/2. Ja o nim nie wiedziałem w czasie kiedy kupowałem osprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.07.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Wielkie dzięki wszytko już złapałem faktycznie Aurora 3000 jest całkiem fajny. Ja jednak szukam termostatu którym oprócz standardowych funkcji będę mógł obniżyć temperaturę do wcześniej ustalonej poprzez np wysłanie sygnału do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 22.07.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 faktycznie Aurora 3000 jest całkiem fajny. Rzeczywiście fajny : . Natomiast ten termostat to Auraton 3000 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.07.2011 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Więc tu wchodzisz w inną kategorie sterowników, Nie wiem czy nie musiałbys zrobić tego na jakimś sterwoniku centralnym do którego miałbys wpiete tylko czujniki (podłogowy, powietrza) i to ten centralny sterownik by o wszystkim decydował. To do niego bys mógł przesyłać informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 22.07.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Wielkie dzięki wszytko już złapałem faktycznie Aurora 3000 jest całkiem fajny. Ja jednak szukam termostatu którym oprócz standardowych funkcji będę mógł obniżyć temperaturę do wcześniej ustalonej poprzez np wysłanie sygnału do niego. Co ty, patrzysz na obrazek i czytać nie potrafisz? Jaka Aurora? Auraton 3000. Ja takie kupiłem i w przyszłym tygodniu będę instalował, bo zaczynam wygrzewanie posadzki. Jeśli będziesz chciał poznać moją opinię na temat Auratona to ślij na priv za ok. 2tyg. narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.07.2011 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 hehehe, tak to bywa jak się pisze z pamięci, a jak widać pamięć rzecz ulotna. Henok dzięki, dzieki takim ludziom jak Ty to forum ma jeszcze jakiś poziom:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.07.2011 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 rafek, ja to chyba muszę Cię nawiedzić osobiście, bo my "sąsiedzi" a chciałbym zobaczyć nowoczesny "klocek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 22.07.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 O kurde, Henok już mnie ubiegł. Nie doczytałem dalszych postów.Pytanie do Marcina- W jakich odległościach od ścian masz zamontowane anemostaty? I jak liczyłeś straty ciśnienia w systemie wentylacji? Na forum znalazłem wątek o samodzielnym "liczeniu wentylacji", ale jak policzyłem straty na anemostatach 14x20Pa i filtrach 2x30Pa to już wyszło mi 340Pa a gdzie cała reszta kanałów. Nawet Bartosz tego nie pociągnie, a nie po to robiłem GWC, żeby teraz kupować Bartosza.Narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts