Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

W końcu wzieliśmy modrzew krajowy suszony. Położylismy dwie warstwy impregnatu głęboko penetrującego a na to Sadolin, kolor orzech włoski. Deski osobiście wybierałem, żeby miały jak najmniej sęków, po ich pomalowaniu mają jednolity kolor. Jesteśmy bardzo zadowoleni. 50m2 tarasu:deski (50zł/m2+legary 1700zł/m3+impregnaty+wkręty spax 120zł/paczka całość wyszła niecałe 5000zł w tym robocizna własna: ja + niezastąpiony Tata! Efekt rewelacyjny uważam że nie ma co przepłacać za deski egzotyczne których koszt jest co najmniej 3x większy. Deski kupowaliśmy w Fimalu w Słupsku, najważniejsze jest aby samemu sobie je przebrać, wtedy masz gwarancje że deski będą proste i bez sękowe.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj,

Bardzo mnie interesuje konstrukcja twojego tarasu i oczywiście lepsze zdjęcia - jak łączyłeś deski, czy zabezpieczałeś taras pod spodem czymś?

Mam jakiś może how to - poczęstuj linkiem jesli możesz :)

Ja myślałem ciągle o jakiś płytach / płytkach ale ceny mnie powalają i ułożyć samemu nie tak łątwo jak drewno - tak mi sie wydaje.

Pozdr

Nie wiem jak to się stało, ze jeszcze Waszego domku nie wyczaiłam, ale jak to mawiają''lepiej później niż wcale''. Więc witam się grzecznie. Piękny macie domek, nie ukrywam, ze kilka rozwiązań i pomysłów jakie są u Was chodzi i nam po głowie. W związku z tym mam pytanko o beton. Czy to droga sprawa? bo intensywnie myślę nad takim rozwiązaniem na klatce schodowej?

Cześć,

Instalację elektryczną w domu Robiłeś sam, więc pewnie elektrykę do studni też. Zakładałeś jakiś ogranicznik termiczny? Mamy problem z pompą w studni głębinowej. Jak zacząłem wygrzewanie podłogi, zauważyłem, że jeden kabel na parterze nie grzeje. Okazało się, że wyrzuca bezpiecznik w złączu i nie ma jednej fazy. Myślałem, że to duża moc kabli wyrzuca bezpiecznik, ale jak wyłączałem poszczególne bezpieczniki od podłogówki w skrzynce rozdzielczej, to nadal wywalało. Wywalało nawet jak całą podłogówkę wyłączyłem.Wezwałem eletryka, który stwierdził, że to pompa w studni wywala bezpiecznik przy załączaniu i działa na dwóch fazach co doprowadzi do jej spalenia. Wezwaliśmy serwis, który swierdził, że pompa uległa awarii, bo nie został założony ogranicznik termiczny. No i teraz nie wiemy kogo za to winić i czy można taką pompę zareklamować.

Narka.

ja mam zwykłe zabezpieczenie B16, u mnie jest inna pompa, bo ja mam lustro wody na 7m więc mam zestaw hydroforowy, który zasysa wodę. Nie wiem jak to jest z pompami głębinowymi, znając życie każdy producent ma swoje widzimisię. podeślij link do typu pompy, czy w DTR-ce było napisane jak pompa powinna byc zabezpieczona?

Witam! Marcinie! Gratulację! Dziennik budowy przeczytany przez kilka wieczorów urlopowo-piwnych hehe. Domek kapitalny. Mam do Ciebie pytanko odnośnie własnego ujęcia wody. Jak to wygląda z praktyki? Czy masz jakieś specjalne filtry itp. Jakie koszty, przeglądy, konserwacja? Chodzi mi o to, że z wodą ze studni jest różnie. Słyszałem, że co jakiś czas trzeba robić badania etc. A ja nie chciałbym narażać zdrowia rodzinki, bo może okazać się między badaniami "coś" się z wodą stanie. Z góry dzięki!

Pozdrawiam!

Michał

Witam,

i gratuluje przedsiewziecia! Jedno mnie tylko meczy, a czytam i czytam i sie doczytac nie moge - czy Wasz projekt byl gotowy, czy indywidualny? A jesli gotowy, to jaki, jesli to nie tajemnica? Bardzo bym chcial zobaczyc rzuty...

wielkie dzieki

yot

Mam do Ciebie pytanko odnośnie własnego ujęcia wody. Jak to wygląda z praktyki? Czy masz jakieś specjalne filtry itp. Jakie koszty, przeglądy, konserwacja? Chodzi mi o to, że z wodą ze studni jest różnie. Słyszałem, że co jakiś czas trzeba robić badania etc. A ja nie chciałbym narażać zdrowia rodzinki, bo może okazać się między badaniami "coś" się z wodą stanie. Z góry dzięki!

Pozdrawiam!

Michał

U mnie jakość wody pod względem chemicznym jest rewelacyjna , ja mam w założeniu badanie raz do roku, chyba że wyniki bedą się pogarszać to wtedy zwiekszę częstotliwość. Co do filtrów, to mam tylko filtr przed lodówką bo w niej mam dystrybutor wody. Mysze w końcu się zmobilizować i zainstalować filtr mechaniczny, bo widze że jest taka konieczność, poza tym chyba nic więcej na razie nie będę montował. Cena badania wody to około 100zł.

Poza tym system jest bezobsługowy jak do tej pory. Zero kosztów eksploatacyjnych.

Jedno mnie tylko meczy, a czytam i czytam i sie doczytac nie moge - czy Wasz projekt byl gotowy, czy indywidualny? A jesli gotowy, to jaki, jesli to nie tajemnica? Bardzo bym chcial zobaczyc rzuty...

yot

Projekt to Kos z pracowni "dom dla Ciebie" http://www.domdlaciebie.com.pl/?akcja=szczegoly&id_domku=100&lustro=1

My wprowadzilismy pewne zmiany, wiekszośc okien zmieniła swój rozmiar i miejsce a ściany działowe zostały poprzesuwane. Co widac na poniższym zdjęciu.

pomieszczenia.jpg

• 2 weeks później...

Cześć Marcin

Na artykuł o twoim domu natknąłem się w majowym muratorze i od tego czasu intensywnie myślę o budowie domu.

Plany kupna domu lub mieszkania od dewelopera zostały definitywnie odrzucone.

Teraz znalazłem jeszcze twój dziennik, który przeczytała od początku do końcu i mam pytanie dotyczące

obliczeń zapotrzebowania na energie.

Mój dom prawdopodobnie będzie miał poddasze, więc postanowiłem dokonań wyliczeń dla takiego projektu,

niestety wyniki wyszły niezadowalające. Spróbowałem więc zrobić obliczenia dla parterówki podobnej do twojej

i też tak sobie.

Roczne zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania =: 4660 kWh/rok

Wszystkie przegrody przyjąłem U=0,1

Strop U=

Okna 0,8

Drzwi wejściowe 1,1

Sprawność reku 90% (co chyba jest zbyt optymistyczne)

Bez mostków cieplnych

W muratorze przeczytałem, że twoje wyliczenia to 3700 kWh/rok przy podobnych założeniach.

No i teraz nie wiem, czy nie uwzględniam czegoś w OZC, używam Audytora 4.0. Może wiesz gdzie mogę

popełniać błąd?

Będę wdzięczny za pomoc.

No i może najważniejsze pytanie. Jak myślisz, czy twoje obliczenia w OZC potwierdziły się podczas sezonu grzewczego?

Wiem, że trudno określić całkowitą zużytą moc na ogrzewanie, wliczając kominek, ale pewnie masz jakieś wnioski.

W końcu wzieliśmy modrzew krajowy suszony. Położylismy dwie warstwy impregnatu głęboko penetrującego a na to Sadolin, kolor orzech włoski. Deski osobiście wybierałem, żeby miały jak najmniej sęków, po ich pomalowaniu mają jednolity kolor. Jesteśmy bardzo zadowoleni. 50m2 tarasu:deski (50zł/m2+legary 1700zł/m3+impregnaty+wkręty spax 120zł/paczka całość wyszła niecałe 5000zł w tym robocizna własna: ja + niezastąpiony Tata! Efekt rewelacyjny uważam że nie ma co przepłacać za deski egzotyczne których koszt jest co najmniej 3x większy. Deski kupowaliśmy w Fimalu w Słupsku, najważniejsze jest aby samemu sobie je przebrać, wtedy masz gwarancje że deski będą proste i bez sękowe.

Deski Kładłeś ze spadkiem od domu czy w poziomie, bo w internecie znalazłem dwie szkoły.

egger Jest takie powiedzenie "same, same but different".

Powodów dla których wyszło Tobie inaczej może byc wiele, ale najważniejsze, które diametralnie mogą wpływać na zapotrzebowanie domu na ciepło to: ukierunkowanie budynku/okien względem stron świata (ja mam bardzo duże zyski od słońca), lokalizacja (mieszkam w I strefie, najcieplejszej). Ponadto masz jeszcze, zyski bytowe, temp uwzględniane podczas wyliczeń. No i niestety wersję programu, co nie powinno, ale ma znaczenie. No i powierzchnia, nie podałeś dla jakiej powierzchni wyszło Ci te 4600kWh. Bardzo wiele niuansów ma wpływ na wynik końcowy, jak by tak nie było to zamiast OZC mielibyśmy proste nieskomplikowane programiki, jakie to można znaleźć na stronach producentów np. materiałów izolacyjnych. Druga sprawa to fakt, że nie wykluczam że gdzieś czegoś nie pominąłem, wyliczenia mojego domu to były moje pierwsze doświadczenia z OZC. Potem do nich już nie wracałem, a w międzyczasie liczyłem jeszcze kilka domów i sporo jeszcze sie nauczyłem i kilka błędów w wyliczeniach wyeliminowałem. Dlatego nie mówię że jak bym jeszcze raz wyliczył mój dom to by wyszło 3700kWh, może 3900-4000kWh. Nie mniej jednak uważam że teoria pokryła się z praktyką, ponieważ wyliczenia były wykonywane dla temp. wewnętrznej 21oC, a w domu panowało średnio 22,5oC, z reguły rano było 22oC a z biegiem czasu 23oC (zyski bytowe). Zużyłem 4261kWh + oczywiście drewno z kominka, szacowane na max. 2m3. To był 1-szy sezon grzewczy, gdzie po pół rocznej budowie w domu była masa wody technologicznej. Wilgotność na początku była bliska 80%, przez co najwięcej w kominku paliłem w październiku, żeby jak najszybciej się jej wyzbyć, WM chodziła wtedy na wydajności 440m3/h co nie jest normalne, więc sporo ciepła z tego kominka poszło w komin i pośrednio przez WM na zewnątrz. Wtedy jednak był inny cel, minimalizacja wilgoci, udało sie to bo praktycznie w środku sezonu grzewczego musiałem juz zwracać uwagę na to żeby w domu powietrze nie było zbyt suche.

Dla mnie to bardzo duży sukces, po prawie dwuletniej "walce z wiatrakami" tzn. masą "życzliwych" doradców i osób mówiących że będę stał pod kościołem żeby na rachunki dozbierać, rzeczywistość okazała się inna, sprawdziły się wyliczenia. Co innego powiedziałbym gdyby w OZC wyszło 3700kWh, a po zimie zużyłbym 7000kWh.

Nadal mam niedociągnięcia w ociepleniu, tzn strop, muszę w końcu dokończyć ocieplenie w rogach i po obwodzie, gdzie wydmuchuje mi granulat, sa miejsca gdzie ocieplenia jest około 40cm, a wyliczenia były robione dla 50cm. Na to potrzeba czasu, a tego jak wiecie zawsze jest deficyt i zawsze jest xx ważniejszych spraw.

Mimo wszystko nie wyobrażam sobie budowy domu bez wcześniejszego wyliczenia w OZC i wiem, że to, że dom ma przegrody 0,1 okna 0,8 itd, to dopiero początek, to są klocki, ale żeby wynik końcowy był zadowalający, klocki te muszą ze sobą współgrać. Nie każde auto co ma 200KM przyspiesza do 100km/h poniżej 8s.