Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

bardzo ogólnie tak to będzie wyglądało

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=96096&d=1326927456

stelaż z kantówek lub łat które zostały mi z konstrukcji dachu , do tego listwa wykańczająca trzymająca podbitkę od strony muru / elewacji

od strony rynny wszystko u mnie wejdzie w szczelinę miedzy deską przyrynnową a obiciem z blachy - mam tam szczelinę ok 1 cm specjalnie na ten cel

cała - no może nie do końca - podbitka wypełniona tanią wełna by zaizolować ścianę kolankową i murłatę

Wstyd się przyznać, ale na 842 zdjęcia obecnie pstryknięte z budowy nie mam ani jednego z momentu instalacji podbitki... Mam podobnie jak R&K z tą różnicą, że jeden rząd łat 5x5 mam przybite do krokwi wzdłuż ściany połączone dołem po obwodzie domu też łatami. Drugi rząd łat mniej więcej w połowie odległości od ściany do okapu - również wieszaki z łat do krokwi, a potem dołem poziomo łaty po obwodzie domu. Do tych trzech punktów (okap, pierwszy i drugi rząd łat) przymocowana podbitka.

I teraz dygresja, potwierdzająca słowa Marcina, z kilkunastu stron wcześniej. Zeszło mi cztery linie tekstu, by opisać jak mam zrobioną podbitkę, a wszystko, bez słów, załatwiło by jedno zdjęcie

dzięki,

R&K, czy listwę wykańczająca będziesz mocował do muru, jesli tak to czym?a jak będziesz mocował stelaż poziomy, ten ktory nie dochodzi do krokwi tylko jest pomiedzy nimi, na zdjeciu takie widac.Patrząc na tempo twoich prac i mój totalny brak czasu i tak będziesz miał podbitke przedemną, więc poczekam na zdjęcia:-)

Jane Saysprawda co zdjęcie to zdjęcie bo nie do końca zrozumiałem twoja koncepcję. "Mam podobnie jak R&K z tą różnicą, że jeden rząd łat 5x5 mam przybite do krokwi wzdłuż ściany połączone dołem po obwodzie domu też łatami." chociażby tote łaty ja prostopadłe do ziemi a równoległe do ściany? Ta łata co łaczy dołem po obwodzie jak jest do nich mocowana? dokręcona od dołu?

" a potem dołem poziomo łaty po obwodzie domu. Do tych trzech punktów (okap, pierwszy i drugi rząd łat) przymocowana podbitka." to są takie trzy obwiednie poziome, co w stylu tej na zdjęciu R&K?

sam jeszcze dokładnie nie wiem - jak bede robił wczesna wiosna z pewnoscia dokladna fotorelacja bedzie w moim dzienniku

duzo zalezy od tego z czego bedzie podbitka , inne rozwiazania są przy PVC gdzie sa listwy startowe czy jak to sie tam nazywa i inaczej bedzie jesli bedzie drewniana

dam znac jak juz bede wiedzial na co sie decyduje

dzięki,

Jane Saysprawda co zdjęcie to zdjęcie bo nie do końca zrozumiałem twoja koncepcję. "Mam podobnie jak R&K z tą różnicą, że jeden rząd łat 5x5 mam przybite do krokwi wzdłuż ściany połączone dołem po obwodzie domu też łatami." chociażby tote łaty ja prostopadłe do ziemi a równoległe do ściany? Ta łata co łaczy dołem po obwodzie jak jest do nich mocowana? dokręcona od dołu?

" a potem dołem poziomo łaty po obwodzie domu. Do tych trzech punktów (okap, pierwszy i drugi rząd łat) przymocowana podbitka." to są takie trzy obwiednie poziome, co w stylu tej na zdjęciu R&K?

Może postaram się jaśniej :-)

Są dwa rzędy "wieszaków" - jeden bezpośrednio przy ścianie i drugi mniej więcej w połowie odległości od ściany do deski okapowej. "wieszaki" z łat 5x5 przymocowane góra do krokwi. Równolegle do ściany.

Dołem do "wieszaków" po obwodzie dwa rzędy łat 5x5 równolegle do podłoża.

Te dwa rzędy wespół z dociętymi na końcu krokwiami na styku z deską okapową stanowią trzy miejsca zamocowania podbitki.

• 2 weeks później...

Witam! Gratuluje całokształtu: tempa budowy, pomysłu i realizacji wykonania. Bardzo ciepłe, eleganckie wnętrze. Na pewno na etapie wykończeń jeszcze nie raz zapytam o podpowiedz co, gdzie, skąd?, a teraz mam pytanie bo myśląc o Twoich osiągniętych wynikach wpadłam w przerażenie. Buduję parterowy dom 283,5m2 w tym garaż 49m2 kubatura 1797,10m z cegły ceramicznej Mega max 240 przewidziane ocieplenie ścian zewnętrznych styropian 20cm. Fundamenty już ocieplone 10cm oraz podłogi pod ogrzewanie podłogowe 10cm, okna 3xszybowe. Przewidywane ogrzewanie pompa ciepła17,31kw+ kominek z płaszczem wodnym18kw oraz rekuperacja. Nasz instalator przewiduje rachunki przy dzisiejszych cenach prądu 270zł/miesięcznie. Przy czym pompa ma chodzić w nocnej taryfie(bo podłogówka ma duża bezwładność) oraz kumulować ciepło w buforze co 500l. W dzień mamy podpalać w kominku. Co o tym myślisz sprawdzi się? Czy coś jeszcze zmienić? Na tym etapie jeszcze mam jakieś możliwości choć widzę , że z ociepleniem podłogi już wtopiłam!

Bardzo proszę o radę!

Edytowane przez waclau

Hej Marcin!

Pięknie tu u Was :)

Jestem tutaj od Mazo, zachwalała u mnie Twoje ogrzewanie....I tak się zastanawiam jakie masz rachunki za takie ogrzewanie, bo jak słyszę opłata za prąd to mam gęsią skórkę.... Możesz napisać na priv?

Ja planuję ogrzewanie nadmuchowe zasilane gazem ziemnym (takie ogrzewanie ma u siebie również Edyta M ) Słyszałeś o takim?

Przy takim ogrzewaniu nie mogę mieć podłogówki w łazience,kuchni i wiatrołapie, zastanawiam nad takim rozwiązaniem jakie Ty masz w swoim domu...Jak to działa...Wiem, moje pytania brzmią trochę głupio...:D

Nasz dom będzie miał 280 m2, czekamy na projekt budowlany....i mam mnóstwo pytań na które szukam odpowiedzi....:)

Chciałam zapytać się o Twoją kuchnię. Wiem, że już było pełno pytań na ten temat, ale interesuje mnie jakiego koloru masz zlew i jakiej firmy. Mam nadzieję, że takie pytanie nie padło, bo nie chciałabym Cię męczyć w kółko tymi samymi odpowiedziami

Zlew Teka, kolor antracyt, chyba:-)