Lobo_M 08.02.2012 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam! Gratuluje całokształtu: tempa budowy, pomysłu i realizacji wykonania. Bardzo ciepłe, eleganckie wnętrze. Na pewno na etapie wykończeń jeszcze nie raz zapytam o podpowiedz co, gdzie, skąd?, a teraz mam pytanie bo myśląc o Twoich osiągniętych wynikach wpadłam w przerażenie. Buduję parterowy dom 283,5m2 w tym garaż 49m2 kubatura 1797,10m z cegły ceramicznej Mega max 240 przewidziane ocieplenie ścian zewnętrznych styropian 20cm. Fundamenty już ocieplone 10cm oraz podłogi pod ogrzewanie podłogowe 10cm, okna 3xszybowe. Przewidywane ogrzewanie pompa ciepła17,31kw+ kominek z płaszczem wodnym18kw oraz rekuperacja. Nasz instalator przewiduje rachunki przy dzisiejszych cenach prądu 270zł/miesięcznie. Przy czym pompa ma chodzić w nocnej taryfie(bo podłogówka ma duża bezwładność) oraz kumulować ciepło w buforze co 500l. W dzień mamy podpalać w kominku. Co o tym myślisz sprawdzi się? Czy coś jeszcze zmienić? Na tym etapie jeszcze mam jakieś możliwości choć widzę , że z ociepleniem podłogi już wtopiłam! Bardzo proszę o radę! No jak sama widzisz ocieplenie podłogi jest co najmniej 2x za małe, mo ale cóż, jeżli jeszcze nie jest położone to daj chociaż styropian o najlepszym współczynniku lambda. Co do ogrzewania: skoro chcesz pompe ciepła to po co kominek z płaszczem wodnym, totalne nieporozumienie i strata pieniędzy. Palenie w kominku nie jest tansze niż ciepło z PCi (PompaCIepła). Ktoś chce cię naciągnąć na koszty! No i bufor? Do PCi nie daje się bufora bo to zmniejsza sprawdność układu, budorem jest ogrzewanie podłogowe. Masa wylewki jest 10x większym buforem niż ten 500l zbiornik. Jeśli chcesz kominek to zwykły bez PW taki dla klimatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.02.2012 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Hej Marcin! Pięknie tu u Was Jestem tutaj od Mazo, zachwalała u mnie Twoje ogrzewanie....I tak się zastanawiam jakie masz rachunki za takie ogrzewanie, bo jak słyszę opłata za prąd to mam gęsią skórkę.... Możesz napisać na priv? Ja planuję ogrzewanie nadmuchowe zasilane gazem ziemnym (takie ogrzewanie ma u siebie również Edyta M ) Słyszałeś o takim? Przy takim ogrzewaniu nie mogę mieć podłogówki w łazience,kuchni i wiatrołapie, zastanawiam nad takim rozwiązaniem jakie Ty masz w swoim domu...Jak to działa...Wiem, moje pytania brzmią trochę głupio... Nasz dom będzie miał 280 m2, czekamy na projekt budowlany....i mam mnóstwo pytań na które szukam odpowiedzi.... koszty ogrzewania za zeszły sezon grzewczy to 1400zł i koło 2m3 drewna, ale nie wiem dokładnie bo nie liczyłem drewna. W tym roku licze wszystko dokładnie : miesiąc/kWh/PLN za prąd/PLN za drewno/suma pażdziernik/154kWh/54zł/25zł/79zł listopad/520kWh/182zł/20zł/202zł grudzień/769kWh/269zł/30zł/299zł styczeń/956kWh/334zł/41zł/375zł Żeby mieć takie ogrzewanie jak my mamy - kable elektryczne - dom musi być bardzo dobrze ocieplony, w przeciwny wypadku to może "boleć". Generalnie dla 280m2 to jakie byś nie miała ogrzewanie, będzie ono tanie tylko wtedy jak dom będzie dobrze ocieplony. Pamiętaj że 1kWh energii zprądu to 29gr (2 taryfa), a z gazu to 25gr. Jak widzisz różnica nie jest duża. Ludzie kierują się stereotypami i myślą że prąd jest najdroższy. Tak nie jest bo gaz z butli i olrj opałowy są droższe!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waclau 08.02.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Dziękuję za odpowiedz. Szkoda,że trafiłam na Twój wątek tak późno. Wcześniej podziwiałam wnętrz innych i ufałam swoim hydraulikom. Kominek i wszystkie instalacje łącznie z dolnym źródłem mam już zrobione. Oni twierdzili,że budynek zalecane jest wygrzać na innym źródle ciepła niż pompa, wiec w tym roku suszymy tynki i wylewki kominkiem od wiosny planujemy wykończenia wewnętrzne i elewację, a jesienią montaż pompy i rekuperatora. Jak pójdzie zgodnie z planem na święta będziemy u siebie. Ale wracając do zapotrzebowania na energię. Jak policzyć ile jej będziemy potrzebować? Są jakieś kalkulatory?, jeśli tak poproszę o link. W obecnym stanie rzeczy to znaczy bez ocieplenia zewnętrznego palimy codziennie w dzień, nocą wygasa, ale podłoga ma jakąś bezwładność i mróz wkradł się na ściany północne i zachodnie. Ja wiem ,że w takim stanie rzeczy nie powinnam się dziwić, ale martwi mnie to na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anawii 08.02.2012 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Również dziekuję za odpowiadź Ludzie kierują się stereotypami i myślą że prąd jest najdroższy. Tak nie jest bo gaz z butli i olrj opałowy są droższe!!! Ja chyba też nalęże do tych ludzi którzy tak myślą.....po Twoich rachunkach tego nie widać Przedemną jeszcze dłuuuga droga, ale prawdopodobnie takie ogrzewanie zafundujemy sobie w łazienkach, kuchni i wiatrołapie. Może za rok znowu u Ciebie zawitam...o jakieś konkretne porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.02.2012 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Oni twierdzili,że budynek zalecane jest wygrzać na innym źródle ciepła niż pompa, wiec w tym roku suszymy tynki i wylewki kominkiem Ale wracając do zapotrzebowania na energię. Jak policzyć ile jej będziemy potrzebować? Są jakieś kalkulatory?, jeśli tak poproszę o link. sprzedali kominek, plan wypełniony, można ogrzewac taniej, np. kozą. znajdź na forum użytkownika asolt on liczy takie rzeczy poprzez OZC, tylko to jest w stanie powiedzieć co i jak wyjdzie, On tez doradzi gdzie dodać a gdzie ująć ocieplenia i co ma sens ekonomiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waclau 09.02.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Dziękuje za odpowiedz i jeszcze raz gratuluję pomysłu i jego realizacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 19.02.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Cześć, gratuluję zaparcia w energooszczędzaniu i pięknych wnętrz!! Mam prośbę o info od działu budowlanego, czyli do męża, w poniższym temacie: - jak ostatecznie wypadła termowizja od strony północnej z drzwiami wejściowymi? Swego czasu podejmowane były posty dot. tego, jak sprawują się drzwi RenoDoor w oszczędzaniu energii (z tego co pamiętam U=1,5 ) - no i jak się sprawują? Mam również pytanie do działu wnętrz, czyli żony : - jak rozwiązaliście szafkę narożną w kuchni? najczęściej wstawia się tam jakieś półobrotowe półki na gary lub inne tym podobne wyjeżdżane na szynach, itd. Czy mogłabym prosić o jakieś zdjęcie lub po prostu informację? Pozdrowienia i wszystkiego dobrego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.02.2012 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 co do termowizji, to postaram się znaleźć fotki, generalnie drzwi to najsłabszy punkt domu, choć wydaje mi się że jakoś lepiej się "użołyły, bo przy tych mrozach było lepiej niż rok temu. najważniejsze żeby były dokońca zamykane na klucz bo wtedy sa bardziej dociśnięte przez takie "kotwy".Ich najsłabszym punktem jest próg, niestety dzisiaj chyba wstawiłbym takie same bo nie widziałem żadnej alternatywy pod wzlędem estetycznym, no chyba że dalibyśmy 2x więcej pieniędzy. szafka narożna to nic specjalnego, nie ma tam nic, żadnych magicznych obrotowych elementów, po otwarciu drzwi sa trzy wysuwane kosze z IKEA do segregacji śmieci, a w głębi sa środki czystości, tabeti do zmywarki itp, dostep jest utrudniony, ale akceptowalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertgr1 25.02.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2012 Witam i gratuluje pieknych wnetrz!Chcialem zapytac czy wasza lodowka wystaje poza slupek czy jest zlicowana?Pytam poniewaz wiem ze te lodowki maja 71 cm glebokosci,blaty z regoly 60 cm ,bede mial podobny uklad kuchni i nie wiem jak podejsc do tematu.Dziekuje i pozdrawiam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemek323 26.02.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Bardzo dobra robota ) a taras maxxx!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.02.2012 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Witam i gratuluje pieknych wnetrz!Chcialem zapytac czy wasza lodowka wystaje poza slupek czy jest zlicowana? Wystaje, o grubość drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.02.2012 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2012 Bardzo dobra robota ) a taras maxxx!!! dzięki:-) Taras jest nie skończony, w tym roku planujemy wykończyć boki podstawy, no i jeszcze jest plan na lekką kontrukcję szerokości 2m z jednej strony, połączenie zadaszenia i boków, zobaczymy jak wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 27.02.2012 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witam , ja też mam pytanie o taras?jakie deski dałeś i jaką miałeś różnicę pomiędzy progiem okna tarasowego a gruntem,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.02.2012 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Witam , ja też mam pytanie o taras?jakie deski dałeś i jaką miałeś różnicę pomiędzy progiem okna tarasowego a gruntem,? Modrzew krajowy, 60-80cm zalezy od miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
women.beauty 03.03.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witam ja mam pytanie odnośnie połączenia paneli z płytkami w salonie co masz pomiędzy bo jest niewidoczne ps. piękny dom chyba przekonałam się do szarości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 03.03.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Zdecydowaliśmy się dzięki Tobie robić taras drewniany .Wykonawcą będziemy sami z drobną pomocą.Mam pytania techniczne słupy lałeś wszyskie takiej samej wysokości a na czym robiłeś spadki ,na legarach? I jeszcze pytanie co dajesz po te dechy, boję się,że mi się jakieś zwierzątko tam udomowi?podsypujesz czymś.Ja myślę,aby zrobić ziemię ze spadkiem od domu i żeby mi tam coś nie wyrosło to może folią przykryć,woda też wtedy łatwiej spłynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.03.2012 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Witam ja mam pytanie odnośnie połączenia paneli z płytkami w salonie co masz pomiędzy bo jest niewidoczne ps. piękny dom chyba przekonałam się do szarości Ja dałem silikon w kolorze płytek. Nie toleruje żadnych listew łączeniowych. silikon zlewa się z płytkami i o to nam chodziło. Nie wykluczam że co kilka lat trzeba będzie go wymienić, ale to nie problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.03.2012 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Zdecydowaliśmy się dzięki Tobie robić taras drewniany .Wykonawcą będziemy sami z drobną pomocą.Mam pytania techniczne słupy lałeś wszyskie takiej samej wysokości a na czym robiłeś spadki ,na legarach? I jeszcze pytanie co dajesz po te dechy, boję się,że mi się jakieś zwierzątko tam udomowi?podsypujesz czymś.Ja myślę,aby zrobić ziemię ze spadkiem od domu i żeby mi tam coś nie wyrosło to może folią przykryć,woda też wtedy łatwiej spłynie. Dobra decyzja! szalunki do słupów staralismy się robić na konkretna wysokość (od poziomu drzwi tarasowych odjąłem grubość deski i legarów). spadki robiliśmy na słupach chyba 1cm/mb tarasu. pod deskami jest pustka, mieszkamy pod lasem, jak na razie nie ma intruzów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 04.03.2012 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 " spadki robiliśmy na słupach?- betonowych tak? słupy zabezpieczałeś czymś przed wilgocią ( betonowe)ile słupy betonowe są wlewane wgłąb gleby?jak teraz po zimie Twoje dechy wyglądają? ile razy je olejowałeś?dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 05.03.2012 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 " spadki robiliśmy na słupach?- betonowych tak? słupy zabezpieczałeś czymś przed wilgocią ( betonowe) ile słupy betonowe są wlewane wgłąb gleby? jak teraz po zimie Twoje dechy wyglądają? ile razy je olejowałeś? dziękuję tak na słupach betonowych, kazdy kolejny był troszkę niższy. Niczym nie zabezpieczyłem, słupy ja jakies 40-50cm w ziemi. taras po zimie wygląda jak nowy, ja deski/legary pierw dwa razy malowałem Sadolin Base a potem 2x Sadolin Classic kolor orzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts