Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 weeks później...

Mam takie pytanie - jak Wam się sprawują płytki Nord Ceram Bornit w łazience? Chodzi mi zwłaszcza o podłogę - czy są łatwe do czyszczenia? Czy były czymś impregnowane? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edit: Doczytałam że na podłodze to seria Loft, nie Bornit. Mimo to jestem zainteresowana jak się płytki tej firmy sprawują, i na podłodze i na ścianach. Czy na ścianach położyliście kolor czarny czy szary?

Edytowane przez muscovado

Płytki są b. dobrej jakości, zero impregnacji, zero odprysków, tylko przecierane mopem. One sa Made in Germany i widać różnicę do płytek w kuchni na których mam dwa odpryski.

szary na podłogach, czarny na ścianach, wewnątrz natrysku również, bez problemu schodzi nalot z wody, brak kamienia na nich, może to dlatego że mam własne ujęcie wody.

Cześć,

Jak się sprawuje Twój taras podczas użytkowania? Chodzi mi o odczucie niestabilności lub uginania czy drżenia podczas chodzenia. Z tego co wyczytałem i wypatrzyłemlegary45mmx75mm są rozłożone co 50cm, ale na długości podparte sąco 1,5m. Usłyszałem sporo opinii, że ten rozstaw jest zbyt duży i będzie się wszystko uginało. Możesz wyrazić opinię na ten temat?

Narka

Cześć,

Jak się sprawuje Twój taras podczas użytkowania? Chodzi mi o odczucie niestabilności lub uginania czy drżenia podczas chodzenia. Z tego co wyczytałem i wypatrzyłemlegary45mmx75mm są rozłożone co 50cm, ale na długości podparte sąco 1,5m. Usłyszałem sporo opinii, że ten rozstaw jest zbyt duży i będzie się wszystko uginało. Możesz wyrazić opinię na ten temat?

Narka

uginania brak, drżenia chyba też nie ma, bynajmniej nie zauważam, jedynie przy wejściu do domu jest lekkie kilka mm ugiecie bo tam taras "wisi" nad parapetem, nie jest podparty.

Niejedną imprezę wytrzymał bez szwanku i zająknięcia.

Przyjedź sprawdzisz empirycznie, tak będzie najlepiej, daleko nie masz:-)

Ja mam pytanie odnośnie podłączenia rur wywiewnych i nawiewnych od rekuperatora. Czy można do nich jako otwory w pomieszczeniach zastosować kanały, które miały być początkowo do wentylacji tradycyjnej? Mamy juz je wyprowadzone w stropie na wysokości 50 cm(w postaci obrobionych bloczkami wentylacyjnymi, dziur na strychu)

Daleko nie mam, to fakt. Daj znać kiedy Będziesz dotępny, to się pojawię na inspekcji. Lubisz komiksy?(chodzi mi o Twój nowy nick). Narka.

Szczegóły na prv, Lobo to stare dzieje:-)

Marcin, jakie poleciłbyś sterowniki pokojowe do kabli ? Jak odbywa się sterowanie aby kable załączały się tylko w taniej taryfie ? Wyższa temperatura w taniej a niższa w drogiej, czy można jakoś wybrać godziny załączania ?

Nie polecę żadnych, bo kiedys poleciłem Auratony a potem okazało sie że nie sa takie dobre. Moge tylko powiedzieć że moje devi550 działaja bardzo dobrze, choć mi brakuje wyświetlania temp w pomieszczeniu a nie tylko temp zadanej i nie maja podświetlenia. Jakość wykonania b. dobra ale cena bardzo wysoka. Treaz dałbym Devilink, lubie gażety;-)

Ja mam pytanie odnośnie podłączenia rur wywiewnych i nawiewnych od rekuperatora. Czy można do nich jako otwory w pomieszczeniach zastosować kanały, które miały być początkowo do wentylacji tradycyjnej? Mamy juz je wyprowadzone w stropie na wysokości 50 cm(w postaci obrobionych bloczkami wentylacyjnymi, dziur na strychu)

Chyba tak, jesli dobrze zrozumiałem, ale nie widzę tego więc nie mówie tak/nie.

Marcin te kanały wyglądają na strychu tak jak na poniższych zdjęciach. Jest ich oczywiście za mało, więc kucie dziur w stropie i tak nas nie ominie. Docelowo oczywiście pójdzie tam jeszcze 50 cm wełny a na nią płyty osb. Ale skoro kilka i tak juz jest to dobrze było by je wykorzystać.

Wyprowadzenie ich w pomieszczeniach wygląda jak na poniższym zdjęciu, niestety w tej chwili innego nie miałam, tylko to z lokatorami. Np w kuchni są takie dwa obok siebie (w obu są takie gniazdka):) Jeden mógłby być do nawiewu powietrza a drugi do wywiewu. Tylko nie wiem czy tak można to zrobić?

Edytowane przez tutli_putli

Ostatnio miałem nadmiar desek i belek wiec przyszła do głowa taka koncepcja:

domek%2520JJ.JPG

Z pomocą przyszedł oczywiście nie zastąpiony Tata, deski i belki zostały odzyskane ze skrzyni, więc pierw było rozbijanie, potem wyciaganie gwoździ, heblowanie, szlifowanie, malowanie.

wczoraj juz stanęły pierwsze słupy, dzisiaj ciag dalszy, mam nadzieję że do piatku sie uwinę z tym.

http://blog.ciemnia24.pl/wp-content/uploads/2012/05/20120510-DSC00865-950x633.jpg