Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co to jest ? jakiś plac zabaw? altanka?

Dwa w jednym, w części wyższej będziepodwieszony kosz, do posiedzenia i relaksu, a nizsza to plac zabaw, od strony domu bedzie zamontowana zjeżdzalnia, a na dole trochę obudowana część gdzie mały będzie mógł się bawić.

domek%25203.jpg

od strony zjeżdżalni zrób takie coś jak "drzwi" by dzieci przez przypadek się nie wypchnęły - idealna wysokość belki "startowej" to ok 60-70 cm - wymusza u dziecka pozycję siadzącą do zjazdu

dzięki za informację, bardzo dobry pomysł, wysokość idealna bo u mnie słupy są na 65cm:-)

Mam kilka pytań związanych z ogrzewaniem podłogowym.

jakie masz zużycie roczne na ogrzewanie(i przy jakich temperaturach wewnętrznych)?

czy kable ogrzewają 152m2?

Jak długo pracują kable przy silnych mrozach?

Czy mierzyłeś dzienne maksymalne zużycie prądu przez kable i ile to wynosi?

czy miałeś jakieś kłopoty z deviregami?

Sorry, że zarzucam cię taką ilością pytań ale stoję przed wyborem ogrzewania i prąd kusi, ale też trochę przeraża. O ociepleniu myślę zbliżonym do twojego dlatego mam tyle pytań.

Ten sezon grzewczy to 4108kWh (1336zł) + 1mp (0,7m3) drewna do kominka (170zł).

Ogrzewany jest cały dom 152m^2

Przy silnych mrozach (2-8 luty dzień koło -15*C, noc koło -22*C) ogrzewanie zużyło w tym okresie średnio 38,89kWh/dobę i w zalezności od pomieszczenia pracowało od 3h-4h na dobę. Średnie dobowe zużycie za luty to 32,6kWh/dobę (w lutym 2011 było to 34,9kWh/dobę).

W kominku palimy bardzo okzjonalnie i nie jest to uzależnione od temp zewnętrznej, a od chęci i nastroju.

Nie miałem żadnych kłopotów z devireg, jedyne co mnie denerwuje, a o czym nie raz pisałem w temacie "orzewajacy prądem wystąp" to fakt że nie pokazuja one temp. w pomieszczeniu a tylko temp zadaną, teoretycznie one powinny byc takie same ale mimo tego chciałbym to mieć. teraz dałbym Delilink, jest to droższe, ale ja lubie gadżety:-)

W razie pytań smiało pisz.

Czyli spokojnie można zmniejszyć moc przewodów. Myślałem o tym nie ze względu na oszczędność na instalacji a ze względu na spokojniejsze rozgrzewanie wylewki/betonu.

czy ustalając moc grzewczą do pomieszczeń korzystałeś z jakiś obliczeń? Czy sam przyjąłeś jakieś moce? Pytam bo wiadomo,że każdy chciałby zmieścić się w II taryfie, ale z drugiej strony prowadzi to do znacznego przewymiarowania instalacji. Czy budując jeszcze raz zmniejszyłbyś moc kabli? Czy zostawił moc na wszelki wypadek?

Ciągle upierałem się że max odległośc między kablami to 20cm, ale myśle że w pokojach (które są przewymiarowane), dałbym teraz co 25cm, spokojnie zmieściłbym się w II taryfie, a wyszłoby troche taniej. Na pewno nie dałbym kabli 10W/mb bo to za drogi interes. Tak korzystałem z prostego arkuszu excelowskiego. Nie wiem czy masz OZC (niektórzy uważają że to zbędne), moim zdaniem warto bo wtedy nic Cię nie zaskoczy, wiesz jakich rachunków się spodziewać i gdzie ogrzewanie jest zbędne. W moim przypadku OZC pokazał że w pomieszczeniu gospodarczym nie muszę mieć ogrzewania, ja sie uparłem i dałem (kabel+steronik=800zł), do dzisiaj ani razu go nie odpaliłem, mam tam pralkę i bojler, one robia za "grzejnik" temp zima 20,5-21, teraz koło 22,5*C.

• 3 weeks później...
Witam,czytałam twój dziennik jakiś czas temu,żródło wiedzy-dziękuję,mam pytanie odnośnie garażu izolowanego od bryły budynku,być może przeoczyłam szczegóły-jak to zrobić;,w sierpniu przede mną stan zero,buduję wg projektu ISKIERKA z HB Studio,garaż w bryle budynku,dom w zamierzeniu mocno energooszczędny,OZC w przygotowaniu,planowane ogrzewanie podłogówką z kablami;garaż od str.północnej;co sądzisz o wykorzystaniu bloczków isomur?gratuluję wspaniałego domu!

U Was będzie to cięższe w wykonaniu, bo nad garażem macie pomieszczenia użytkowe. Piszesz, że macie w przygotowaniu OZC, jeśli jest to OZC z prawdziwego zdarzenia to niech jego wykonawca za symuluje co i jak najlepiej zrobić. Jesli tej to OZC "sztuka, dla sztuki" to szkoda waszych pieniedzy i lepiej zróbcie to pożądnie. Ja u siebi mam osobny wieniec, i styropian między ściana garażu i domu, tylko fundament i murłata jest wspólna. Przez to w garażu dodałem dwie stalowe belki "heb" żeby spiąć ściany ze sobą.