Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.... buduję wg projektu ISKIERKA z HB Studio,garaż w bryle budynku,dom w zamierzeniu mocno energooszczędny,OZC w przygotowaniu,planowane ogrzewanie podłogówką z kablami;garaż od str.północnej;co sądzisz ....!

U Was będzie to cięższe w wykonaniu, bo nad garażem macie pomieszczenia użytkowe. ...

few - ja mam dom z garazem w bryle - dom bedziecie miec na lawach ? czy płycie? jeśli ławy cieżko będzie odizolować garaż bo wspolne fundamenty i wspolny wieniec oraz konstrukcja dachu - zasada jest taka ze garaż izoluje się od domu tak jakby ściany wewnętrzne były ścianami zewnetrznymi - ja co prawda 30 cm u siebie nie dałem - bo mam pomieszczenia obok garażem ktore są bufowem - ale sufit bedę ocieplał mimo niemalże nieuzytkowej powierzchni nad garażem 10 cm styropianem , strop monolit , od gory poszło 5 cm styropianu i płyty OSB

Hej R&K,nie chcę "zagracać"dziennika Marcina,więc tak szybciutko-dom na ławach,w tym roku tylko stan zero więc jest czas na przemyślenia odnośnie garażu,liczę tu też na Asolta,ostatecznie zamiast garażu będzie pokój,teraz zastanawiam się nad ociepleniem fundamentów-grunt jak u Marcina-piach,prawie pospółka,wykonawca doradza 30 cm poniżej poz.ziemi,a ja nie wiem czy nie lepiej do ław,grubość 15 cm styrodur;Marcin,jak to jest u Ciebie?pozdro:))

Witaj Marcinie,wracam do tematu taras drewniany:)jestem teraz na etapie planowania rozłożenia słupków betonowych.Deski mam grubość 4 cm modrzew syberyjski.Zauważyłam,że rozstaw u Ciebie słupów to 150 cm to dość szeroko,ale zastosowałeś legary i kontrlegary.Czy nic Ci się nie dzieje,chyba nie bo kontrlegary już co 50 cm.Na jaką głebokość lałeś słupy?

a czym łączyłeś słupy betonowe z legarami,czy przy laniu słupów zatapiałeś to coś w betonie?Czy przewiercałeś legar i przytwierdzałeś do słupa?a potem jak z kontrlegarami?

w słupach były zatapiane pręty gwintowane chyba fi 10, a legary do kontrlegarów mocowane były długimi wkrętami do drzewa

• 2 months później...
Płytki są b. dobrej jakości, zero impregnacji, zero odprysków, tylko przecierane mopem. One sa Made in Germany i widać różnicę do płytek w kuchni na których mam dwa odpryski.

szary na podłogach, czarny na ścianach, wewnątrz natrysku również, bez problemu schodzi nalot z wody, brak kamienia na nich, może to dlatego że mam własne ujęcie wody.

Witam,

Krótko, bo i tak to już wiecie :) : Świetny domek, kolory i w ogóle. Także gratuluję talentów! Chciałabym się zapytac czy macie moze zdjecia lazienek w pelnym swietle? - chcialabym zobaczyc jak te plytki wygladaja tez w sztucznym swietle, poniewaz u nas w blokowej lazience nie bedzie okna oczywiscie i sie zastanawiam czy nie bedzie za ciemno itd...

:) Z góry dziekuję,

Ewelina

Cos poszukam, ale to czy będzie widno czy jasno to tylko jest uzaleznione od oświetlenia, u nas w małej (7m2) jest 6 najmocnieszych ledów na GU10 i jest widno,a zdjęcie nie do końca odda faktyczna sytuację, bo wyjdzie ono tak jak ustawie aparat.

Marcinie,

Jakiej grubości dawałeś wylewkę, w której umieszczałeś kable grzewcze i jakiej grubości ma wylewka nad kablami? Ciekaw jestem ile ma łacznie wylewka akumulacyjna u Ciebie.

pod kablami jest 3cm, nad kablami 7-9cm, ale jak bym robil teraz dałbym jedną 7-8cm i lekko uniosk kable w czasie wylewania.

Z aparatem to sama wiem jak jest (sama sie mecze z Sony Dslr :)), ale jakby udalo Ci sie znalesc jeszcze jakies ujecia w swoim mniemam obszernym zbiorze to prosze umiesc. Dzieki :)

oj kolekcja jest mizerna, budowa domu nie wiedziec czemu jest mało obfotografowana, ogolnie sam dom rownież, nie wiem czemu tak wyszło. postaram sie cos zrobic,

pod kablami jest 3cm, nad kablami 7-9cm, ale jak bym robil teraz dałbym jedną 7-8cm i lekko uniosk kable w czasie wylewania.

Wynika to z kwestii ewentualnego osiągnięcia mniejszej bezwładności podłogi, czy ewentualnych oszczędności iwestycyjnych (choć wątpię)? I czy Twoim zdaniem te 7cm lepiej by spełniało rolę akumulacyjnej wylewki niż te 12cm, które masz teraz - tzn. czy te 7-8cm uważasz, że było by lepszym kompromisem pomiędzy mniejsza bezwładnościa podłogi, a wystarczającą akumulacyjnością, by grzać tylko w tańszej taryfie?

Płyty betonowe ze strony http://www.contractors.info.pl/

A tu dwa zdjęcia z bliska :)

http://blog.ciemnia24.pl/wp-content/uploads/2011/03/DSC00440.jpg

http://blog.ciemnia24.pl/wp-content/uploads/2011/03/DSC00457-633x950.jpg

a możesz podac jaki wybraliście kolor płyt betonowych

na stronie mają 4 rodzaje:

Kolory:

* jasny szary

* ciemny szary

* antracytowy/czarny

* biały

Dzięki

Wynika to z kwestii ewentualnego osiągnięcia mniejszej bezwładności podłogi, czy ewentualnych oszczędności iwestycyjnych (choć wątpię)? I czy Twoim zdaniem te 7cm lepiej by spełniało rolę akumulacyjnej wylewki niż te 12cm, które masz teraz - tzn. czy te 7-8cm uważasz, że było by lepszym kompromisem pomiędzy mniejsza bezwładnościa podłogi, a wystarczającą akumulacyjnością, by grzać tylko w tańszej taryfie?

Teraz dałbym 8-9cm tylko w jednej warstwie, kable mocowane do siatki, spokojnie taka akumulacja na mój dom wystarcza, jeśli wasz miałby podobne parametry też spokojnie wystraczy.

a możesz podac jaki wybraliście kolor płyt betonowych

na stronie mają 4 rodzaje:

Kolory:

* jasny szary

* ciemny szary

* antracytowy/czarny

* biały

Dzięki

hmm, wtedy był tylko jeden kolor

Marcin jak ustawić na początek temp. podłogi jeśli chce mieć w pomieszczeniach max 17- 18C. Jeszcze nie mieszkamy i taka temp. ma być do prac przy wykańczaniu domu. Na deviregu jest, że maksymalna temp. podłogi to 35C, ustawiać taką czy wystarczy np. 24C? I czy grzać we wszystkich pomieszczeniach (nigdzie na razie nie ma drzwi) czy załączyć tylko niektóre?

Marcin jak ustawić na początek temp. podłogi jeśli chce mieć w pomieszczeniach max 17- 18C. Jeszcze nie mieszkamy i taka temp. ma być do prac przy wykańczaniu domu. Na deviregu jest, że maksymalna temp. podłogi to 35C, ustawiać taką czy wystarczy np. 24C? I czy grzać we wszystkich pomieszczeniach (nigdzie na razie nie ma drzwi) czy załączyć tylko niektóre?

ustaw po prostu te 17-18* w godzinach taniej taryfy i tyle ...:yes:

podłogę na np.30*

załącz wszystkie pomieszczenia niech się równomiernie grzeją :yes:

No to tak zrobiliśmy - 17 stopni wszystkie pomieszczenia a podłoga na 35 - zmniejszona wczoraj na 24 (chyba jednak za mało) Niestety mamy też od wczoraj problem ze sterownikiem do Bartosza - jest walnięty i w związku z tym, że reku nie może zostać odpalony musieliśmy wyłączyć kable - na wieczór wczoraj była w domu sauna. Dzięki Jasiek - na wątku ogrzewający elektrycznością to strach się o coś pytać bo zaraz jakieś chore jazdy są;)