gruby86 01.08.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Witam czymś malowałeś ten domek czy to naturalne drewno bo coś jasne to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.08.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 .... buduję wg projektu ISKIERKA z HB Studio,garaż w bryle budynku,dom w zamierzeniu mocno energooszczędny,OZC w przygotowaniu,planowane ogrzewanie podłogówką z kablami;garaż od str.północnej;co sądzisz ....! U Was będzie to cięższe w wykonaniu, bo nad garażem macie pomieszczenia użytkowe. ... few - ja mam dom z garazem w bryle - dom bedziecie miec na lawach ? czy płycie? jeśli ławy cieżko będzie odizolować garaż bo wspolne fundamenty i wspolny wieniec oraz konstrukcja dachu - zasada jest taka ze garaż izoluje się od domu tak jakby ściany wewnętrzne były ścianami zewnetrznymi - ja co prawda 30 cm u siebie nie dałem - bo mam pomieszczenia obok garażem ktore są bufowem - ale sufit bedę ocieplał mimo niemalże nieuzytkowej powierzchni nad garażem 10 cm styropianem , strop monolit , od gory poszło 5 cm styropianu i płyty OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.08.2012 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 domek malowałem Sadolin Clasic Biały krem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
few 07.08.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Hej R&K,nie chcę "zagracać"dziennika Marcina,więc tak szybciutko-dom na ławach,w tym roku tylko stan zero więc jest czas na przemyślenia odnośnie garażu,liczę tu też na Asolta,ostatecznie zamiast garażu będzie pokój,teraz zastanawiam się nad ociepleniem fundamentów-grunt jak u Marcina-piach,prawie pospółka,wykonawca doradza 30 cm poniżej poz.ziemi,a ja nie wiem czy nie lepiej do ław,grubość 15 cm styrodur;Marcin,jak to jest u Ciebie?pozdro:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 08.08.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Witaj Marcinie,wracam do tematu taras drewniany:)jestem teraz na etapie planowania rozłożenia słupków betonowych.Deski mam grubość 4 cm modrzew syberyjski.Zauważyłam,że rozstaw u Ciebie słupów to 150 cm to dość szeroko,ale zastosowałeś legary i kontrlegary.Czy nic Ci się nie dzieje,chyba nie bo kontrlegary już co 50 cm.Na jaką głebokość lałeś słupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.08.2012 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 few, fundament mam ocieplony na calej wysokości, po same ławy. barbara74 nic się nie dzieje z tarasem, 150 to nie problem bo jak sama zauważylaś potem mam legary co 50cm.stopy są na ok 40-50cm w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 08.08.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 a czym łączyłeś słupy betonowe z legarami,czy przy laniu słupów zatapiałeś to coś w betonie?Czy przewiercałeś legar i przytwierdzałeś do słupa?a potem jak z kontrlegarami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.08.2012 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 a czym łączyłeś słupy betonowe z legarami,czy przy laniu słupów zatapiałeś to coś w betonie?Czy przewiercałeś legar i przytwierdzałeś do słupa?a potem jak z kontrlegarami? w słupach były zatapiane pręty gwintowane chyba fi 10, a legary do kontrlegarów mocowane były długimi wkrętami do drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelinakoscin 14.10.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Płytki są b. dobrej jakości, zero impregnacji, zero odprysków, tylko przecierane mopem. One sa Made in Germany i widać różnicę do płytek w kuchni na których mam dwa odpryski. szary na podłogach, czarny na ścianach, wewnątrz natrysku również, bez problemu schodzi nalot z wody, brak kamienia na nich, może to dlatego że mam własne ujęcie wody. Witam, Krótko, bo i tak to już wiecie : Świetny domek, kolory i w ogóle. Także gratuluję talentów! Chciałabym się zapytac czy macie moze zdjecia lazienek w pelnym swietle? - chcialabym zobaczyc jak te plytki wygladaja tez w sztucznym swietle, poniewaz u nas w blokowej lazience nie bedzie okna oczywiscie i sie zastanawiam czy nie bedzie za ciemno itd... Z góry dziekuję, Ewelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.10.2012 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Cos poszukam, ale to czy będzie widno czy jasno to tylko jest uzaleznione od oświetlenia, u nas w małej (7m2) jest 6 najmocnieszych ledów na GU10 i jest widno,a zdjęcie nie do końca odda faktyczna sytuację, bo wyjdzie ono tak jak ustawie aparat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelinakoscin 15.10.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Z aparatem to sama wiem jak jest (sama sie mecze z Sony Dslr ), ale jakby udalo Ci sie znalesc jeszcze jakies ujecia w swoim mniemam obszernym zbiorze to prosze umiesc. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 17.10.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Marcinie,Jakiej grubości dawałeś wylewkę, w której umieszczałeś kable grzewcze i jakiej grubości ma wylewka nad kablami? Ciekaw jestem ile ma łacznie wylewka akumulacyjna u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.10.2012 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Marcinie, Jakiej grubości dawałeś wylewkę, w której umieszczałeś kable grzewcze i jakiej grubości ma wylewka nad kablami? Ciekaw jestem ile ma łacznie wylewka akumulacyjna u Ciebie. pod kablami jest 3cm, nad kablami 7-9cm, ale jak bym robil teraz dałbym jedną 7-8cm i lekko uniosk kable w czasie wylewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.10.2012 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Z aparatem to sama wiem jak jest (sama sie mecze z Sony Dslr ), ale jakby udalo Ci sie znalesc jeszcze jakies ujecia w swoim mniemam obszernym zbiorze to prosze umiesc. Dzieki oj kolekcja jest mizerna, budowa domu nie wiedziec czemu jest mało obfotografowana, ogolnie sam dom rownież, nie wiem czemu tak wyszło. postaram sie cos zrobic, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jane Says 23.10.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 pod kablami jest 3cm, nad kablami 7-9cm, ale jak bym robil teraz dałbym jedną 7-8cm i lekko uniosk kable w czasie wylewania. Wynika to z kwestii ewentualnego osiągnięcia mniejszej bezwładności podłogi, czy ewentualnych oszczędności iwestycyjnych (choć wątpię)? I czy Twoim zdaniem te 7cm lepiej by spełniało rolę akumulacyjnej wylewki niż te 12cm, które masz teraz - tzn. czy te 7-8cm uważasz, że było by lepszym kompromisem pomiędzy mniejsza bezwładnościa podłogi, a wystarczającą akumulacyjnością, by grzać tylko w tańszej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nefretetee 28.10.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Płyty betonowe ze strony http://www.contractors.info.pl/ A tu dwa zdjęcia z bliska http://blog.ciemnia24.pl/wp-content/uploads/2011/03/DSC00440.jpg http://blog.ciemnia24.pl/wp-content/uploads/2011/03/DSC00457-633x950.jpg a możesz podac jaki wybraliście kolor płyt betonowych na stronie mają 4 rodzaje: Kolory: * jasny szary * ciemny szary * antracytowy/czarny * biały Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.11.2012 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Wynika to z kwestii ewentualnego osiągnięcia mniejszej bezwładności podłogi, czy ewentualnych oszczędności iwestycyjnych (choć wątpię)? I czy Twoim zdaniem te 7cm lepiej by spełniało rolę akumulacyjnej wylewki niż te 12cm, które masz teraz - tzn. czy te 7-8cm uważasz, że było by lepszym kompromisem pomiędzy mniejsza bezwładnościa podłogi, a wystarczającą akumulacyjnością, by grzać tylko w tańszej taryfie? Teraz dałbym 8-9cm tylko w jednej warstwie, kable mocowane do siatki, spokojnie taka akumulacja na mój dom wystarcza, jeśli wasz miałby podobne parametry też spokojnie wystraczy. a możesz podac jaki wybraliście kolor płyt betonowych na stronie mają 4 rodzaje: Kolory: * jasny szary * ciemny szary * antracytowy/czarny * biały Dzięki hmm, wtedy był tylko jeden kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 05.11.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Marcin jak ustawić na początek temp. podłogi jeśli chce mieć w pomieszczeniach max 17- 18C. Jeszcze nie mieszkamy i taka temp. ma być do prac przy wykańczaniu domu. Na deviregu jest, że maksymalna temp. podłogi to 35C, ustawiać taką czy wystarczy np. 24C? I czy grzać we wszystkich pomieszczeniach (nigdzie na razie nie ma drzwi) czy załączyć tylko niektóre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.11.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Marcin jak ustawić na początek temp. podłogi jeśli chce mieć w pomieszczeniach max 17- 18C. Jeszcze nie mieszkamy i taka temp. ma być do prac przy wykańczaniu domu. Na deviregu jest, że maksymalna temp. podłogi to 35C, ustawiać taką czy wystarczy np. 24C? I czy grzać we wszystkich pomieszczeniach (nigdzie na razie nie ma drzwi) czy załączyć tylko niektóre? ustaw po prostu te 17-18* w godzinach taniej taryfy i tyle ... podłogę na np.30* załącz wszystkie pomieszczenia niech się równomiernie grzeją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 06.11.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 No to tak zrobiliśmy - 17 stopni wszystkie pomieszczenia a podłoga na 35 - zmniejszona wczoraj na 24 (chyba jednak za mało) Niestety mamy też od wczoraj problem ze sterownikiem do Bartosza - jest walnięty i w związku z tym, że reku nie może zostać odpalony musieliśmy wyłączyć kable - na wieczór wczoraj była w domu sauna. Dzięki Jasiek - na wątku ogrzewający elektrycznością to strach się o coś pytać bo zaraz jakieś chore jazdy są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts