Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

cześć Sasiad,

maczo-łajno brzmi niefajno;)

maczo-wino lepiej sie kojarzy:-) nareszcie Was znowu znalazłam - znaczy sie dziennik - znaczy sie juz raz znalazłam, ale potem zgubiłam :)

pewnie nie wiesz, kto pisze - spotkalismy się kiedys na rowerach w lesie, pokazałes nam droge do słupii

czekamy na stół i drzwi wewnętrzne, jak się ogarniemy, to zapraszamy na wino:D

i koniecznie weźcie Młodego Rowerzystę - widuję (latem widywałam)Ciebie na rowerze z Młodym w foteliku jak gnaliście po bułki do gieesu

pozdrawiamy sasiedzko howk

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marcin jak ustawić na początek temp. podłogi jeśli chce mieć w pomieszczeniach max 17- 18C. Jeszcze nie mieszkamy i taka temp. ma być do prac przy wykańczaniu domu. Na deviregu jest, że maksymalna temp. podłogi to 35C, ustawiać taką czy wystarczy np. 24C? I czy grzać we wszystkich pomieszczeniach (nigdzie na razie nie ma drzwi) czy załączyć tylko niektóre?

Ja bym ustawił temp max na 20 ewentualnie 21, a co do tego gdzie grzac to mozesz zalaczac stopniowo i sma ocenisz, jak to sie sprawuje

cześć Sasiad,

maczo-łajno brzmi niefajno;)

maczo-wino lepiej sie kojarzy:-) nareszcie Was znowu znalazłam - znaczy sie dziennik - znaczy sie juz raz znalazłam, ale potem zgubiłam :)

pewnie nie wiesz, kto pisze - spotkalismy się kiedys na rowerach w lesie, pokazałes nam droge do słupii

czekamy na stół i drzwi wewnętrzne, jak się ogarniemy, to zapraszamy na wino:D

i koniecznie weźcie Młodego Rowerzystę - widuję (latem widywałam)Ciebie na rowerze z Młodym w foteliku jak gnaliście po bułki do gieesu

pozdrawiamy sasiedzko howk

Jasne że kojarzę:-) Do dzisiaj pamiętam, Mama, Tata Syn + pies:-) Przecież mijasz mój dom, a ostatnio nawet parę razy z rowerem na dachu, widzę że nie kończysz sezonu rowerowego:-)

Dawno koło Was nie jechałem, więc nie wiem jak tam postepy, ale to że mieszkasz to skojarzyłem, bo coraz częściej rano jeździłeś w stronę Bydlina.

po edit:

za duzo ostanio mam na głowie i czytam po łepkach, przecież to "łaś" a nie "łeś", powinno być. W takim bądź razie częsciej widuję męża niż Ciebie:-)

Edytowane przez Lobo_M

Jasne że kojarzę:-) Do dzisiaj pamiętam, Mama, Tata Syn + pies:-) Przecież mijasz mój dom, a ostatnio nawet parę razy z rowerem na dachu, widzę że nie kończysz sezonu rowerowego:-)

Dawno koło Was nie jechałem, więc nie wiem jak tam postepy, ale to że mieszkasz to skojarzyłem, bo coraz częściej rano jeździłeś w stronę Bydlina.

ja na ustke do pracy, mąż z rowerami na dachu do słupska do roboty i tak sobie jeździmy w przeciwne strony;);)

ostatnio bylismy u znajomych w bydlinie rowerami lasem - koło sklepu po schodkach i koło stadionu- jest fajna droga przez las, koło tego starego młynu i mostek rowerowy, 4km i jestes w bydlinie fajnie sie jedzie ale wracalismy ok północy i padał deszcz i bałam sie dzików:yes::yes:

ogarniemy się z drzwiami i przyjdzie stół normalny do salonu i krzesła (myslę, że połowa grudnia) i zapraszamy Sąsiadów na (macho)wino:D:D:D

a tak jeszcze skorzystam z okazji, przypomnisz nazwę tej pieknej szarej kanapy u Was w salonie?

jak jade wieczorem autkiem, to zawsze do Was zaglądam, co tam Sąsiadka w kuchni pichci :stirthepot: a Sąsiad w tv ogląda:)

pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia wkrótce u nas

A z bydlina masz juz tylko 2km lasem do "Doliny Charlotty". U nas dziki od strony lasu zryły wszystko za płotem, wiec jest czego sie bać:-)

Oceniłem na szybko wasz dziennik, wykończenie w naszym stylu, bardzo ładnie!

Kanapa z firmy Helvetia, ale model nie pamietam, kupowalismy w kobylnicy we flairze.

Sąsiad TV nie ogląda;-)

dzieki za zaproszenie!

A z bydlina masz juz tylko 2km lasem do "Doliny Charlotty". U nas dziki od strony lasu zryły wszystko za płotem, wiec jest czego sie bać:-)

Oceniłem na szybko wasz dziennik, wykończenie w naszym stylu, bardzo ładnie!

Kanapa z firmy Helvetia, ale model nie pamietam, kupowalismy w kobylnicy we flairze.

Sąsiad TV nie ogląda;-)

dzieki za zaproszenie!

to Młody pewnie baje oglada:) a ta helvetia twarda jest czy taka miekka, że się człowiek zapada?

bede musiała do flaira pojechać, może maja w salonie

fajne macie zabawki na ogródku dla Młodego:yes:

a taras drewniany?

to Młody pewnie baje oglada:) a ta helvetia twarda jest czy taka miekka, że się człowiek zapada?

bede musiała do flaira pojechać, może maja w salonie

fajne macie zabawki na ogródku dla Młodego:yes:

a taras drewniany?

bardziej twarda niż miękka, nawet idzie na niej spać;-)

Jeśli masz na mysli domek to : tymi recami robiony" :-)

taras drewniany, wpadnij ocenisz.

Aktualnie mamy ustawione 17* temp pomieszczeń i 30* temp podłogi. Nie mam pojęcia czy tak jest ok? Reku się załączył bez sterownika który pojechał do naprawy lub wymiany i wilgoć zniknęła (bez reku było jak w łaźni) Na szybach od drzwi wejściowych i w na szybie okna w pralni starłam dzisiaj rosę;) mam nadzieję że to była tylko pozostałość po początkowej parówce. Moje wrażenia cieplne są takie, że jest bardzo ciepło jak na te 17*. Trzeba się rozbierać do krótkiego rękawka ;) Myślisz, że trzeba to podnosić do 21*? sterowniki pokazują różnie - większość pomieszczeń to planowo 17*, czasem troszkę więcej niż 17, ale są i pomieszczenia w których jest tylko 15.6 co mnie dziwi bo to jest nie odczuwalne na skórze.

Dzisiaj mi jeden devireg w kuchni dziwnie tykał (może nie wybuchnie:D) przestawiłam mu w ustawieniach komfort z 16,5 też na 17 i przestało tykać ;) wczoraj podobno tak tykało w garderobie ale jak M przestawił komfort na 17 to też przestało. wiesz może o co tu chodzi? Dzwonić do sprzedawcy i się martwić czy może to normalne jest?

Gość Arturo72
Mam nadzieję że tutaj nie trafią

No jak nie jak tak ;)

Jak tu zacząłem zaglądać i podglądać to niektórzy dopiero po dywanie wchodzili do pokoju ;)

Edytowane przez Arturo72

No i masz ... i tu przylazło :D ;)

Tak mi chodziło po głowie tylko że 24*. Sterowniki się uspokoiły ale faktycznie można zadzwonię i się dopytam czego to wina może być.

Przy nastawie 17 temp powietrza, 24-25 na podłodze to i tak spory zapas.

klej powinien być elastyczny - choć biorąc pod uwagę czysto teoretycznie fakt że w lecie czasami podłoga nagrzana od słońca ma wyższą temperaturę od tej w zimie przy grzaniu kablami - można przyjąć tezę że to nie ma najmniejszego znaczenia dla kablarzy - inaczej jest przy systemach z wyższą temperaturą np wodna podłogówka

Tyle to ja wiem - tylko w sklepie namawiają mnie na drogie kleje typu Mapei Keraflex S1 czy Quick -mix. MK911, 70 - 110zł za worek, który ma wydajność do 5m2 - muszę ułożyć jakieś 170m2 płytek. ;)I teraz nie wiem czy jest sens pakować się w tak drogie kleje? Oczywiście jeśli tylko takie muszą być to je kupię ale może są jakieś tańsze i sprawdzone alternatywne kleje? Do tego stwierdzili, że przy rozmiarze płytki 13x80 też nie każdy się nadaje i musi być klej do płytek wielkoformatowch

Konrad a Ty czym kleiłeś swojego Paradyża May wy?

..... ale może są jakieś tańsze i sprawdzone alternatywne kleje? Do tego stwierdzili, że przy rozmiarze płytki 13x80 też nie każdy się nadaje i musi być klej do płytek wielkoformatowch

Konrad a Ty czym kleiłeś swojego Paradyża May wy?

hmm - pierwsze słyszę ... sklepiłem najtańszym marketowym klejem elastycznym wyprodukowanym przez bardzo znanego producenta tylko pod inna marką cena ok 40 zł za worek i to taki większy chyba +5 kg do standardowych ktore mają 20 lub 25 kg to ten miał 25 lub 30