tutli_putli 20.11.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie (Marcin jak coś to daj znać to pousuwam te moje posty Nie podoba mi się to co pokazują Devi Touch . Łączne zużycie na wszystkich tych sterownikach od momentu odpalenia kabli (czyli od 4.11.2012) to do dzisiaj prawie 1400kwh. Przyznam szczerze że mnie to trochę zmroziło i nie wiem czy to wina błędnego ustawienia czy faktyczne zużycie? Temperatura powietrza jest ustawiona na na max 16 - 17*. To co bedzie jak ja podniesiemy do 22*? Natomiast podliczniki na rozdzielni pokazuj następujące sumy: 1. - 42262 2. - 46131 3. - 57691 Co o tym myslicie? Edytowane 20 Listopada 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.11.2012 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Jeszcze jedno pytanie (Marcin jak coś to daj znać to pousuwam te moje posty Nie podoba mi się to co pokazują Devi Touch . Łączne zużycie na wszystkich tych sterownikach od momentu odpalenia kabli (czyli od 4.11.2012) to do dzisiaj prawie 1400kwh. Przyznam szczerze że mnie to trochę zmroziło i nie wiem czy to wina błędnego ustawienia czy faktyczne zużycie? Temperatura powietrza jest ustawiona na na max 16 - 17*. To co bedzie jak ja podniesiemy do 22*? Natomiast podliczniki na rozdzielni pokazuj następujące sumy: 1. - 42262 2. - 46131 3. - 57691 Co o tym myslicie? No cóż,a jak tam wychodziło z OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.11.2012 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Ozc nie uwzlednia wygrzewania, rob odczyty z kolejnych dni i zmniejsz WM z 80%, to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 21.11.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Arturo z OZC jest wszystko w porządku :) Ok WM poszła na 40% Zobaczymy co przyniosą kolejne dni. Z odczytu z ostatnich 7 dni jednak wygląda, że zużycie spada do oczekiwanego. Wychodzi na to, że pożarło energii jak smok w pierwszym tygodniu rozruchu między 4 - 13 listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 25.11.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Po wyłączeniu sztucznej inteligencji naszych sterowników i ponowne ich wyregulowanie, pochłanianie kwH spadło o prawie połowę Wilgotność utrzymuje się na poziomie 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.11.2012 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 czesc.. a ja mam pytanie o mocowanie belek na stropie.. bo widzę ze leżą na wieńcu a jak są kotwione? bo mam mieć tez drewniany tyle ze podniesione lekko poddasze..PozdrawiamArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.11.2012 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Obustronnie są mocowane do murłaty. takimi dużymi kątownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.12.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Obustronnie są mocowane do murłaty. takimi dużymi kątownikami. do murłaty? czyli razem z murłatą (która jest pewnie śrubami do wieńca zakotwiona) leża na wieńcu w jednym poziomie i przymocowane kątownikami do murłaty? a do wieńca niczym nie kotwione? czyli jakoś tak: http://cdn21.ofero24.smcloud.net/t/adv/93ed956b2dafb2ac0604bea9e11fe1a1f04a2234.jpg czy tak http://cdn21.ofero24.smcloud.net/t/adv/93ed956b2dafb2ac0604bea9e11fe1a1f04a2234.jpg bo jak patrze na inne to jeszcze belki obmurowują.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.12.2012 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 do murłaty? czyli razem z murłatą (która jest pewnie śrubami do wieńca zakotwiona) leża na wieńcu w jednym poziomie i przymocowane kątownikami do murłaty? a do wieńca niczym nie kotwione? czyli jakoś tak: http://cdn21.ofero24.smcloud.net/t/adv/93ed956b2dafb2ac0604bea9e11fe1a1f04a2234.jpg czy tak http://cdn21.ofero24.smcloud.net/t/adv/93ed956b2dafb2ac0604bea9e11fe1a1f04a2234.jpg bo jak patrze na inne to jeszcze belki obmurowują.. przejęzyjecznie, do wieńca, sorry. takimi kątownikami, ale le wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.12.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 aha, ale leżą na wieńcu jak murłata? czy do czoła ? bo te kątowniki na etapie wylewania są w wieniec wtopione czy potem przykręcane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 03.12.2012 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 aha, ale leżą na wieńcu jak murłata? czy do czoła ? bo te kątowniki na etapie wylewania są w wieniec wtopione czy potem przykręcane? Leżą na wieńcu i potem były montowane katownikami do wienca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.12.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 aha, ale leżą na wieńcu jak murłata? czy do czoła ? bo te kątowniki na etapie wylewania są w wieniec wtopione czy potem przykręcane? Pewnie kątowniki mocowane do wieńca na kołki rozporowe. Tak u mnie montowano wiązary- kołek rozporowy stalowy długości ok 15cm z nakrętką "17". Pod spód kładziono odcinki folii fundamentowej żeby odizolować od wieńca. Wiązar przybijany do kątownika gwoździami rowkowanymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 03.12.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Pewnie kątowniki mocowane do wieńca na kołki rozporowe. Tak u mnie montowano wiązary- kołek rozporowy stalowy długości ok 15cm z nakrętką "17". Pod spód kładziono odcinki folii fundamentowej żeby odizolować od wieńca. Wiązar przybijany do kątownika gwoździami rowkowanymi. Nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 08.01.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Witam, Gratuluję pięknego domu.Czy masz może zestawienie ile kosztowało Was ogrzewanie podczas ostatnich dwóch zim, oraz jak jest obecnej zimy? Także planuje budowę z ogrzewaniem elektrycznym, a ostatnio zastanawiam się sensem stosowania II taryfy.Fakt w nocy mogę akumulować tańszą energię.Jednak energia za ogrzewanie to nie wszystko, czasami więcej energii pochłania reszta urządzeń, oświetleń itp.Warto by się nad tym zastanowić bo skora II taryfa jest tańsza to I jest droższa, a w większości czasu (oprócz nocy) korzystamy z I droższej taryfy.Muszę w najbliższym czasie siąść nad tym tematem, być może różnica jest niewielka co było by plusem dla G11 Marcinie w jaki sposób budowałeś/ocieplałeś komin, aby uniknąć mostków cieplnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 08.01.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 witam dojechałem do końca, i teraz mam mętlik ale po kolei. Domek wyszedł ekstraklasa. Może nie jestem jakimś fanem odcieni szarości ale w waszym wykonaniu brał bym taki wystój w ciemno. Grzanie kablami ( czytałem DB za namową R&K ) WM, ocieplenia, okna itp itd wszystko jak się patrzy zgodnie z tym co sam sobie zakładam. Jedno mi zamąciło w głowie. Mianowicie gdzie masz płytę fundamentową ? Ja tu już wszystko poukładane a tu u Ciebie płyty brak. Dla mnie (do tej pory) budownictwo energetyczne = start od zaizolowanej na maxa płyty. Brałeś kiedyś takie rozwiązanie pod uwagę ? Jakie argumenty przemówiły za ławami. Do tej pory byłem już pogodzony z takim wyborem (nie znam żadnej ekipy z moich okolic która budowała na płycie, jak pytam to tylko duże oczy robią) dużo forumowiczów tak buduje, można podpatrzeć dopytać - pomyślałem dam radę. Ale skoro nie trzeba i można osiągać takie wyniki jak Ty, to kurka o co kaman ? O ekipę do ław o niebo łatwiej robią standardy to zrobią fest zaizolowaną. Poza tym bardzo podoba mi się Twoje NCO - grzeje tam gdzie chce kiedy chce i jak mocno chce - bardzo fajne. Na marginesie żona zafascynowana tarasem z desek i jego wielkością - taki sobie mniej więcej wyobrażała i teraz to już nie odpuści ba sam już nie odpuszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.01.2013 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Także planuje budowę z ogrzewaniem elektrycznym, a ostatnio zastanawiam się sensem stosowania II taryfy. Fakt w nocy mogę akumulować tańszą energię. Jednak energia za ogrzewanie to nie wszystko, czasami więcej energii pochłania reszta urządzeń, oświetleń itp. Warto by się nad tym zastanowić bo skora II taryfa jest tańsza to I jest droższa, a w większości czasu (oprócz nocy) korzystamy z I droższej taryfy. Muszę w najbliższym czasie siąść nad tym tematem, być może różnica jest niewielka co było by plusem dla G11 Marcinie w jaki sposób budowałeś/ocieplałeś komin, aby uniknąć mostków cieplnych? Ok 4200kWh sezon + drzewo, pierwszy sezon nie liczylem, ale na pewno wiecej niz w drugim, szczegolnie na poczatku, mialem manie palenia. W drugim spalilem 1mp. Ten sezon grzewczy wyglada podobnie, moze lekko wiecej bo teraz pokoj goscinny jest ogrzewany jak reszta domu, ale nie wiem czy to ma taki wplyw. Co do taryf to jesli nawet mialbys 50/50 a nie sadze bys tak mial chocbys nawet nie zwracal uwagi na uzytkowanie to dwie taryfy i tak wyjda taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.01.2013 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Mic81, Co do plyty to po pierwsze mialem problem z ekipa, a jak juz sie znalazla to chciala kosmiczne pieniadze ja jej wykonanie. Po drugie fundamenty robilem duzo wczesniej niz reszte i wtedy jeszcze nie mialem takiego cisnienia na energooszczednosc. Poza tym chcialem zrobic to na jesieni i mialem niecale dwa tygodnie od decyzji do zakonczenia, powod wyjazd sluzbowy. Na wiosne budowa miala ruszyc dalej. Potem troche zalowalem ze nie mam plyty, no ale stwierdzilem ze jak dam 25 styro pod posadzke i sciany, a szczegolnie 1szy wiersz z BK400 to bedzie ok. Co do izolacyjnosci jest ok, ale te sciany z BK400 mnie denerwuja, miekkie to jak gabka i za malo akumuluje cieplo, co przy stropie drewnianym jest minusem. Ogrzewanie NCO to super opcja, nie raz juz o tym pisalem, dla mnie to jak klimatyzacja wielostrefowa w aucie. Poza tym super sie sprawdza przy domach niskoenergetycznych gdzie zyski bytowe i od slonca maja duze znaczenie.No do tarasu, to gabaryty sa super, jest miejsce na wszystko, latem mam na nim stol, duze fotele, lezaki, nawet basen dla juniora, niby mozna miec to na trawie, ale to nie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 09.01.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 czyli dzisiaj rozważał byś inny materiał na ściany tak ? bardziej akumulujące ciepło np silka dobrze wnioskuje ?NCO zrobię na bank ale czy duża akumulacyjność płyty fundamentowej (będzie tego pewnie z 25 cm ) mi tego nie utrudni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.01.2013 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 czyli dzisiaj rozważał byś inny materiał na ściany tak ? bardziej akumulujące ciepło np silka dobrze wnioskuje ? NCO zrobię na bank ale czy duża akumulacyjność płyty fundamentowej (będzie tego pewnie z 25 cm ) mi tego nie utrudni ? Jesli nie BK400 na calosc to moze BK400 na pierwsza warstwe, a potem bk600 i nadal fundamenty, bo silki na bk400 to bym chyba nie postawil. Jesli silka od samego dolu to wtedy plyta podlogowa, no ale jak plyta to laboe masz w bardzo duzej masie bo 25cm. Przy NCO chodzi bardziej o to zeby nie ladowac bez potrzeby pomieszczen jak masz impreze w salonie, albo dzien sloneczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 09.01.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ok 4200kWh sezon + drzewo, pierwszy sezon nie liczylem, ale na pewno wiecej niz w drugim, szczegolnie na poczatku, mialem manie palenia. W drugim spalilem 1mp. Ten sezon grzewczy wyglada podobnie, moze lekko wiecej bo teraz pokoj goscinny jest ogrzewany jak reszta domu, ale nie wiem czy to ma taki wplyw. Co do taryf to jesli nawet mialbys 50/50 a nie sadze bys tak mial chocbys nawet nie zwracal uwagi na uzytkowanie to dwie taryfy i tak wyjda taniej. Pewnie masz racje, tylko że zarówno ja jak i moja lepsza połówka z racji wykonywanej pracy jesteśmy praktycznie 100% czasu w domu (oczywiście poza spotkaniami, wakacjami, itp.). Tylko i wyłącznie dlatego zastanawiam się nad tymi taryfami. Zdarza się że musisz dogrzać dom na droższej taryfie, czy generalnie masz ustawioną automatykę tak aby ogrzewanie mogło się załączyć wyłącznie przy niższej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts