Lobo_M 09.01.2013 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Pewnie masz racje, tylko że zarówno ja jak i moja lepsza połówka z racji wykonywanej pracy jesteśmy praktycznie 100% czasu w domu (oczywiście poza spotkaniami, wakacjami, itp.). Tylko i wyłącznie dlatego zastanawiam się nad tymi taryfami. Zdarza się że musisz dogrzać dom na droższej taryfie, czy generalnie masz ustawioną automatykę tak aby ogrzewanie mogło się załączyć wyłącznie przy niższej taryfie? U mnie prze dwa lata w domu byly non stop dwie osoby, zona i male dziecko i w tym czasie wyszlo 6000kWh w drogiej i prze to ze mam znizke na 3000kWh drogiej to tyle jej poszlo, umyslnie dobilem do 3000kWH gdzie calkowite zuzycie bylo 9000. W 2012 zero umyslnego dobijania w drogiej taryfie ok6000kWh w 2 na co i cwu, przy totalnym niepatrzeniu na taryfy nawet dla pralki zmywarki z tych 10000kWh poszlo 2900 w drogiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.01.2013 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Wiec jesli co i cwu jest w 2 taryfie to nie ma sily bys wyszedl zle nawet jak cala reszta bedzie w 1 szej, a tak nie bedzie. Jesli bedziesz pral, z,ywal w 2 to 40/60 osiagasz bez problemu nawet jak bedziesz caly dzien w domu bo co to za roznica swiatla do 15 i tak prawie sie nie pali.Co do co to bez problemu miesci sie w 2 taryfie skoro srednio chodzi 2,5h/ dobe a max 3,5h a tanai taryfa ma 10-12h zalezy od taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 10.01.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witaj Sąsiedzie w Nowym Roku, przesyłamy całej Waszej Rodzince serdeczne życzenia wszystkiego, co najlepsze , zdrowia, radości i spełnienia marzeń:yes: mieliście przeslicznie ozdobiony domek na święta - jak był snieg, wygladał bajkowo!!! serdecznie pozdrawiamy p.s. ale dzis pogoda, co? w poniedziałak spotkałam dzika pod naszym domem - w bramie wjazdowej , ładny był nawet, nie taki duzy.....na szczęście uciekł, jak auto usłyszał, ale troche się zdziwiłam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 10.01.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Wiec jesli co i cwu jest w 2 taryfie to nie ma sily bys wyszedl zle nawet jak cala reszta bedzie w 1 szej, a tak nie bedzie. Jesli bedziesz pral, z,ywal w 2 to 40/60 osiagasz bez problemu nawet jak bedziesz caly dzien w domu bo co to za roznica swiatla do 15 i tak prawie sie nie pali. Co do co to bez problemu miesci sie w 2 taryfie skoro srednio chodzi 2,5h/ dobe a max 3,5h a tanai taryfa ma 10-12h zalezy od taryfy Dziękuje za informacje. Rzeczywiście Twoje argumenty mnie przekonują do taryfy G12. A jak ma się sprawa z CU, czy nagrzana woda w zbiorniku spokojnie starcza na cały dzień i wieczorną kąpiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.01.2013 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Dziękuje za informacje. Rzeczywiście Twoje argumenty mnie przekonują do taryfy G12. A jak ma się sprawa z CU, czy nagrzana woda w zbiorniku spokojnie starcza na cały dzień i wieczorną kąpiel? Do 16 nagrzewa sie do 62 co spokojnie starcza na dwa prysznice i kąpiel syna w wannie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 10.01.2013 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Witaj Sąsiedzie w Nowym Roku, przesyłamy całej Waszej Rodzince serdeczne życzenia wszystkiego, co najlepsze , zdrowia, radości i spełnienia marzeń:yes: mieliście przeslicznie ozdobiony domek na święta - jak był snieg, wygladał bajkowo!!! serdecznie pozdrawiamy p.s. ale dzis pogoda, co? w poniedziałak spotkałam dzika pod naszym domem - w bramie wjazdowej , ładny był nawet, nie taki duzy.....na szczęście uciekł, jak auto usłyszał, ale troche się zdziwiłam.... Dziekujemy, Wam również wszelkiej pomyślności w 2013. U nas dziki zrywy wszystko za płotem od strony lasu, tam wysypuje suchy chleb wiec to jest powodem, a wiosną visavi naszej bramy wzajdowej, wielkie bydle leżało w rowie, ktoś go potrącił. Przez ostatni czas na działce miałem dorodnego zająca, chował się pod tarasem. Generalnie fajnie jest mieszkać pod lasem, szczególnie dla dzieci. Co do lampek, to była zasada, że ma być biało i prosto, niestety lampki powoli wysiadają, nie są to lampki dedykowane na zewnatrz i przewody się łamią. No a pogoda to nas nie rozpieszcza w tym roku, ciagle leje i wieje:-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 19.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Jaką moc ma Twoje przyłącze energetyczne i czy używasz w kuchni płytę indukcyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.01.2013 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2013 Jaką moc ma Twoje przyłącze energetyczne i czy używasz w kuchni płytę indukcyjną? Przyłącze 13kW, wszestko mam na prąd, tak mam płytę indukcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalizbi 23.01.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Dziękuję za odpowiedź! i rozumiem że nie masz możliwości załączenia wszystkich odbiorników w domu łącznie(przy założeniu zabezpieczeń 25A).Dopytuję o szczegóły poniważ muszę w najbliższym czasie podjąć decyzję ;prąd czy gaz z butli i dostosować projekt.Planuję parterówkę ok.100m2 z wbudowanym garażem nieogrzewanym,WM VENA3,zakładam że osiągnę 40kWh/m2*rok. Pozdrawiam kalizbi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.01.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Pamietaj ze w przeliczeniu kWh ciepla z gazu z butki wychodzi tyle co prad w drugiej taryfie, a nie rzadko nawet drozej. Co do eksploatacji, to nie mam zadnych ograniczen w zalaczaniu i jak do tej pory ani razu zadne zabezpieczenie nie zadzialalo. Tzw współczynnik jednoczesności to nie tylko parametr teoretyczny;-)Jesli stoisz przed wyborem gaz z butki/ kable to nawet bym sie nie zastanawial- kable jak nic! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia_2 28.01.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Witaj Marcinie, Czytałam Twój dziennik już dosyć dawno i mam probelm z info o tym jak łączyłeś ścianę z fundamentem? Z innych dzienników wynika, że lepsza jest płyta do grzania kablami, ale ja niestety fundamenty kupiłam razem z działką i teraz trzeba to zgrać do obecnych oczekiwań. 1. Czy dawałeś jakąś przejściówkę – izomur np., jeśli nie to czy dawałbyś teraz? 2. A może jakieś szkło piankowe? 3. Jak łączyłeś uszczelnienie pod płytą grzewczą z uszczelnieniem na fundamencie? (może któryś z rysunków) Bo mam tu zgryz, czy „muszę” dawać chudziak, który jednak podciąga wilgoć i tego to już nie wiem jak odizolować od ścian, żeby grzać kablami? Z góry dziękuję za cenne sugestie Edytowane 28 Stycznia 2013 przez magnolia_2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.01.2013 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Umnie chudziak jest zlicowany z fundamentem, sciany od poczatku sa z Bk400, na chudziaku jest 25cm styro, wiec ono pokrywa sie z pierwszym bloczkiem bk400, taz nie wiem co bym dal, moze poerwszy wiersz sciany z BK400 zeby wyeliminowac mostek od fundamentu a reszte z BK600, skoro bk400 ma lepsze parametry na sciskanie niz szklo piankowe to wytrzyma nacisk, pytanie ile pieter i jakie stropy, najlepiej jakby to obliczyl jakis konstruktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
expercik 11.02.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 witajcie przeczytałem cały Wasz dziennik o to co mnie najbardziej interesuje zostało pominięte:( czy jesteście w posiadaniu może zdjęć instalacji elektrycznej ? napotkałem się tylko na jedno malutkie zdjęcie Ps. dom świetnie urządzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.02.2013 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 a co w tej instalacji tak cię interesuje? nic szczególnego w niej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 20.02.2013 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 na 4/5 powierzchni lezy 5cm wełny, przyznam że pare azy skozystałem z tego że nie jest to niczym spojone, bo w pierwszych miesiach mieszkania miałem poprawki z odpływem skroplin z WM. kilka przewodów oświetlenia zostało dodatkowo przeciagnięte, kilka alarmowek.Generalnie na strychu nawet w sztormowe dni wiatr nie szaleje po kątach, kiedyś z ciekawości to sprawdzałem. Generalnie ten granulat jest ok, ale teraz dałbym, "granulat" wełny, bezpieczniejszy, to jest najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.02.2013 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Welna na granulacie, podloga jest ciagle w planach... Ale chyba szybcie adaptuje strych ( juz mi malo te 152m2) niz zrobie tą podloge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.02.2013 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Mam dwie rzeczy, po pierwsze jednostka centralna, bezworkowa vacuflo 288 i z nia wspolpracuja dwa gniazda w domu, obslugiwane przez rure 10,5m ktora jest skladowana w pomieszcZeniu gospordarczym. Do tego mam w kuchni zamontowany tzw VROOM to jest kaseta ze zwijanym automatycznie wezem 7mb (super opcja) to tego mam jeszcze gniazdo w garazu i osobny zestaw waz+akcesoria to akurat dostalem razem z separatorem popiolu za free, bo byla promocja do konca roku.Kaseta vroom ma 11 cm szerokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.02.2013 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 20cm spokojnie wystarczy.Szufelka nie okkurzy z blatu i wymaga zmiotki, vroom bije ją na głowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.03.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) Marcin, piszesz że Bk400 przy drewniany stropie nie jest rozwiązaniem optymalnym - chodzi o akumulacje ciepła( przynajmniej takie wnioski ze tego wyciągnąłem). Ja planuje parterówkę z płytą fundamentową oraz ściany w technologi izodom 2000 i wiązarami. Czy brak akumulacji ścian + lekki strop drewniany zapewni mi komfort cieplny ? ( ściany z izodomu będą tylko zewnątrz, wewnątrz silka 12 cm ) Ogrzewanie - NCO +/- 10 cm wylewki z kablami lub "ciężkie" w sterowaniu NCO z kablami na płycie. Edytowane 15 Marca 2013 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.03.2013 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2013 Trudno powiedzieć, bo na komfort składa się więcej elementów, przeszklenia ich kierunek względem stron świata, stosunek m2 okien do m2 powierzchni na jakiej są itd itd. Myslę że więcej na ten temat powie Jasiek bo ma taki system u siebie i chyba Henok też ma dom z "klocków", takie rozwiazanie jest bardziej zblizone do szkieletowych domów aniżeli do mojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts