alandasia 20.03.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2013 Witam,Widzialem ze w pierwszych wpisach pisales o zastosowaniu dwuteownikow HEA. Ja mam projekt parterowki gdzie w salonie takze mam dosyc duza rozpietosc rzedu 7,8m. Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale jak rozumiem zastosowales stalowe dwuteowniki tylko w salonie, a w reszcie drewniane? Czy ten stalowy dwuteownik to tylko 1 belka do ktorej sa pozniej dopiete drewniane? Jestem przy wyborze stropu i jak narazie do wyboru mam monolita lub belki dwuteowe z Kronopola z plyta OSB. To drugie wydaje sie ciekawe, ale cena materialu jest wieksza od monolitu. Takze zastanawiam sie jak sprawuje sie Twoje rozwiazanie, mieszane jak rozumiem: stal + drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.03.2013 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Metalowe belki sa tylko tam gdzie sa slupy od konstrukcji wiezby dachowej.Ja mam mieszane uczucia do mojego stropu drewnianego, chyba bardziej na - niz na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alandasia 24.03.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2013 A moglbys cos wiecej powiedziec na temat tych odczuc? Jakie wady? Z mojej strony znalazlem jeszcze jedno rozwiazanie, to stropy SMART, z prefabrykowanych plyt strunobetonowych, wyglada bardzo ciekawie i cena takze calkiem przystepna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.03.2013 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2013 A moglbys cos wiecej powiedziec na temat tych odczuc? Jakie wady? Z mojej strony znalazlem jeszcze jedno rozwiazanie, to stropy SMART, z prefabrykowanych plyt strunobetonowych, wyglada bardzo ciekawie i cena takze calkiem przystepna. Wady: -strop był oparty na belkach drewnianych, na pewno nie do końca wysuszonych, wiec przez pierwszy rok strop "pracował" co w salonie objawiło sie pęknięciami na styku strop ściana, mimo iż te łączenia miały naprawde dobre wykończenie, ale rozpiętość zrobiła swoje, w innych (mniejszych) pomieszczeniach tego nie było. - denerwuje mnie że nie mogę podwiesić nic ciężkiego do sufitu, np bujaka. - no i w razie tragedii tzn pożaru, obawa że wszystko wpadnie na dół. zalety: + W każdym czasie łatwo jest przeciagnąć coś z góry na dół. + zmiany w instalacji oswietleniowej, tak samo łatwe do wykonania. + W moim przypadku waga miała znaczenie bo mam ściany z BK400 + zaoszczędziłem 24cm przestrzeni na ocieplenie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 29.03.2013 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2013 Serdeczne życznia Wielkanocne, samych radości, spełnienia marzeń, zdrowia i szczęścia i mokrego Dyngusa:) przesyłają Sąsiedzi:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmk2 08.04.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Witam. Planuję zakup zlewu Teka i baterii Franke. Czy mogłabym prosić o opinie jak się sprawują? Czy byłaby możliwość wstawienia zdjęcia zlewu na forum? Pozdrawiam Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 18.04.2013 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Zdjecie nie bedzie lepsze niz w katalogu.Zlew w utrzymaniu super, zero zaciekow, a osady z sitka schodza po przetarciu gabka i plynem do naczyn.Bateria dziala nadal jak nowa, wiec ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.04.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 jak tam u ciebie po zimie u nas zaczelismy na ostro od tygodniaw niedzielę robiliśmy 40 km -brakuje nam z dwoch tygodnii żeby jazda dawała przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.04.2013 04:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 U mnie w tym roku slabo, mialem sporo pracy a co najgorsze nekaly mnie kontuzje, pierw kolano, potem achilles, a na koniec polamane zebra. Datego praktycznie okres listopad-marzec mialem martwy:-( w zeszlym roku zima nakrecilem ok 1000km teraz zero. Mam juz za soba dwa wypady do lasu, no ale do formy to jeszcze daleko. Jedyny plus z przerwy zimowej to taki ze w koncu rower zrobilem na 100%, chodzi jak marzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 29.04.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Cześć Marcin:) Dopytywałam Cię kiedyś o taras i mam jeszcze jedno pytanie:) Wylewaliście słupy betonowe. Z czego robiłeś szalunek (takie kwadratowe są na zdjęciach)? Czy beton kupowałeś gotowy czy kręciliście z Tatą na samodzielnie? Jeśli to drugie, to jakie proporcje? Jeśli pierwsze - to jaki? B15? Uff z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.04.2013 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 szalunki były z resztek desek po budowie, ale teraz bym kupil rurę z kartonu, takie jak daje sie na filary i pocial na interesujace mnie odcinki. tamto bylo zbyt czasochlonne. Beton kręcilismy w betoniarce, ale proporcje nie pamietam, chyba worek cementu a potem piasku i wody do pełna;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k-g 03.05.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 WitamMam Twój dziennik w ulubionych, ale chciałem wejść do niego z linku w stopce na wątku elektrycznym i niespodzianka - sam zobacz.A tak w ogóle to gratulacje domu - śledziłem budowę od samego początku i właściwie ty i j-j przekonaliście mnie do prądu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 04.05.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 Juz poprawione:-)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 07.05.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam, Mój projekt jest trochę kształtem zbliżony do Twojego.(M106a) Zrobiłeś więźbę bo taniej,lepiej, czy było tak w projekcie ?Ja też zmieniam strop z Teriva i myślę o wiązarach, szybko , sprawnie, tak czytałem.Jak technicznie umieszcza się kable w wylewce ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.05.2013 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Nie wiem dlaczego:-) taki byl projekt, cena tez miala znaczenie, choc szczerze nie zglebialem zbytnio tematu wiazarow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 08.05.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Nie wiem dlaczego:-) taki byl projekt, cena tez miala znaczenie, choc szczerze nie zglebialem zbytnio tematu wiazarow Czy jak miałbyś wybierać jeszcze raz rodzaj ogrzewania to ponownie byłyby kable? Nie jestem alfą i omegą i zawsze lepiej się zapytać użytkownika niż teoretyka. Dziękuje za odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 08.05.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Hej witam po zimie,czym olejowaliście taras? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 09.05.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Marcin, dziękuję za odpowiedź. My zastanawiamy się, czy wylewać słupy, czy murować je z bloczków. Zbroiłeś jakoś te słupy? I czy robiliście już jakieś schody - zejście z tarasu? Bo masz go dosyć wysoko , a na fotkach nie widać, jak z niego się schodzi do ogrodu:) pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.05.2013 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Marcin, dziękuję za odpowiedź. My zastanawiamy się, czy wylewać słupy, czy murować je z bloczków. Zbroiłeś jakoś te słupy? I czy robiliście już jakieś schody - zejście z tarasu? Bo masz go dosyć wysoko , a na fotkach nie widać, jak z niego się schodzi do ogrodu:) pozdrawiam:) Do srodka wlozone byly prety zbrojeniowe, schody bede robione w czerwcu, razem z obudowa od zewnatrz i aranzacja gory, jesli czas pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 09.05.2013 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 Czy jak miałbyś wybierać jeszcze raz rodzaj ogrzewania to ponownie byłyby kable? Nie jestem alfą i omegą i zawsze lepiej się zapytać użytkownika niż teoretyka. Dziękuje za odzew. Pisalem chyba wczoraj o tym na watku o ogrzewaniu elektrycznosci. Tak dalbym kable teraz jestem w 100% pewien ze dom jest niskoenergetyczny i COP 1 mi nie grozny. Dalbym kable ale mniejsza moc, mam 12,8kW w tym w pomieszczeniu gospodarczym ktorych do dnia dzisiejszego nie odpalilem, bo nie ma potrzeby. Teraz dalbym 8-9 kW, a sterowniki to juz kwestia gustu, na pewno nie dalbym najtanszych bo nie lubie badziewia. Dla mnie komfort i latwosc uzytkowania to podstawa, a takie jest ogrzewanie kablami. Hej witam po zimie,czym olejowaliście taras? Tak w tym roku odnowilem taras, tzn myjka cisnieniowa deska po desce umylem, a potem jedna warstwa sadolin clasic orzech wloski. Wyglada jak nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts