Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

Witam,

Widzialem ze w pierwszych wpisach pisales o zastosowaniu dwuteownikow HEA. Ja mam projekt parterowki gdzie w salonie takze mam dosyc duza rozpietosc rzedu 7,8m. Nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale jak rozumiem zastosowales stalowe dwuteowniki tylko w salonie, a w reszcie drewniane? Czy ten stalowy dwuteownik to tylko 1 belka do ktorej sa pozniej dopiete drewniane? Jestem przy wyborze stropu i jak narazie do wyboru mam monolita lub belki dwuteowe z Kronopola z plyta OSB. To drugie wydaje sie ciekawe, ale cena materialu jest wieksza od monolitu. Takze zastanawiam sie jak sprawuje sie Twoje rozwiazanie, mieszane jak rozumiem: stal + drewno.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A moglbys cos wiecej powiedziec na temat tych odczuc? Jakie wady?

Z mojej strony znalazlem jeszcze jedno rozwiazanie, to stropy SMART, z prefabrykowanych plyt strunobetonowych, wyglada bardzo ciekawie i cena takze calkiem przystepna.

Wady:

-strop był oparty na belkach drewnianych, na pewno nie do końca wysuszonych, wiec przez pierwszy rok strop "pracował" co w salonie objawiło sie pęknięciami na styku strop ściana, mimo iż te łączenia miały naprawde dobre wykończenie, ale rozpiętość zrobiła swoje, w innych (mniejszych) pomieszczeniach tego nie było.

- denerwuje mnie że nie mogę podwiesić nic ciężkiego do sufitu, np bujaka.

- no i w razie tragedii tzn pożaru, obawa że wszystko wpadnie na dół.

zalety:

+ W każdym czasie łatwo jest przeciagnąć coś z góry na dół.

+ zmiany w instalacji oswietleniowej, tak samo łatwe do wykonania.

+ W moim przypadku waga miała znaczenie bo mam ściany z BK400

+ zaoszczędziłem 24cm przestrzeni na ocieplenie stropu.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

U mnie w tym roku slabo, mialem sporo pracy a co najgorsze nekaly mnie kontuzje, pierw kolano, potem achilles, a na koniec polamane zebra. Datego praktycznie okres listopad-marzec mialem martwy:-( w zeszlym roku zima nakrecilem ok 1000km teraz zero.

Mam juz za soba dwa wypady do lasu, no ale do formy to jeszcze daleko. Jedyny plus z przerwy zimowej to taki ze w koncu rower zrobilem na 100%, chodzi jak marzenie.

• 2 weeks później...

Cześć Marcin:)

Dopytywałam Cię kiedyś o taras i mam jeszcze jedno pytanie:) Wylewaliście słupy betonowe. Z czego robiłeś szalunek (takie kwadratowe są na zdjęciach)? Czy beton kupowałeś gotowy czy kręciliście z Tatą na samodzielnie? Jeśli to drugie, to jakie proporcje? Jeśli pierwsze - to jaki? B15?

Uff :) z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam serdecznie:)

szalunki były z resztek desek po budowie, ale teraz bym kupil rurę z kartonu, takie jak daje sie na filary i pocial na interesujace mnie odcinki. tamto bylo zbyt czasochlonne. Beton kręcilismy w betoniarce, ale proporcje nie pamietam, chyba worek cementu a potem piasku i wody do pełna;-)

Witam

Mam Twój dziennik w ulubionych, ale chciałem wejść do niego z linku w stopce na wątku elektrycznym i niespodzianka - sam zobacz.

A tak w ogóle to gratulacje domu - śledziłem budowę od samego początku i właściwie ty i j-j przekonaliście mnie do prądu. Pozdrawiam

Nie wiem dlaczego:-) taki byl projekt, cena tez miala znaczenie, choc szczerze nie zglebialem zbytnio tematu wiazarow

Czy jak miałbyś wybierać jeszcze raz rodzaj ogrzewania to ponownie byłyby kable?

Nie jestem alfą i omegą i zawsze lepiej się zapytać użytkownika niż teoretyka.

Dziękuje za odzew.

Marcin, dziękuję za odpowiedź. My zastanawiamy się, czy wylewać słupy, czy murować je z bloczków.

Zbroiłeś jakoś te słupy? I czy robiliście już jakieś schody - zejście z tarasu? Bo masz go dosyć wysoko , a na fotkach nie widać, jak z niego się schodzi do ogrodu:)

pozdrawiam:)

Do srodka wlozone byly prety zbrojeniowe, schody bede robione w czerwcu, razem z obudowa od zewnatrz i aranzacja gory, jesli czas pozwoli

Czy jak miałbyś wybierać jeszcze raz rodzaj ogrzewania to ponownie byłyby kable?

Nie jestem alfą i omegą i zawsze lepiej się zapytać użytkownika niż teoretyka.

Dziękuje za odzew.

Pisalem chyba wczoraj o tym na watku o ogrzewaniu elektrycznosci. Tak dalbym kable teraz jestem w 100% pewien ze dom jest niskoenergetyczny i COP 1 mi nie grozny. Dalbym kable ale mniejsza moc, mam 12,8kW w tym w pomieszczeniu gospodarczym ktorych do dnia dzisiejszego nie odpalilem, bo nie ma potrzeby. Teraz dalbym 8-9 kW, a sterowniki to juz kwestia gustu, na pewno nie dalbym najtanszych bo nie lubie badziewia. Dla mnie komfort i latwosc uzytkowania to podstawa, a takie jest ogrzewanie kablami.

Hej witam po zimie,czym olejowaliście taras?

Tak w tym roku odnowilem taras, tzn myjka cisnieniowa deska po desce umylem, a potem jedna warstwa sadolin clasic orzech wloski. Wyglada jak nowy.