Wivaldi 17.05.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Po wywierceniu 3000 dziurek, wspólnie zamocowalismy kable grzejne we wszytkich pomieszczeniach, a było tego 730mb. Kable DEVI DTIP-18 i do tego regulatory DEVIREG 550, każde pomieszczenie ma osobna regulację. OK, a jak to jest z kablami w sypialni ? Grzeją w nocy i oddają ciepło w dzień ? Przecież w sypialni ma być chłodniej - chyba ? Sorry że może "gupio" ale czasem jak czytam całe to forum to głupieje. Gdzieś czytałem że w sypialni to kable nie po promieniują ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.05.2013 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 OK, a jak to jest z kablami w sypialni ? Grzeją w nocy i oddają ciepło w dzień ? Przecież w sypialni ma być chłodniej - chyba ? Sorry że może "gupio" ale czasem jak czytam całe to forum to głupieje. Gdzieś czytałem że w sypialni to kable nie po promieniują ? Pozdrawiam Wiec pokolei, u mnie caly dom ma ustawione grzanie miedzy 4(5)-7 i 13-16, tylko w lazience i pokoju syna dodatkowo 22-24. Generalnie nie czujesz kiedy ogrzewanie chodzi a kiedy nie, akumulacja to rozmywa. Mimo tego ja zrezygnowalem z wykorzystywania taniej taryfy przez cala noc, bo po co na sile mam utrzymywac w nocy 21,5*C? To ze w nocy nie grzeje a dopiero ogrzewanie zalaczy sie o 4(5) to nic nie szkodzi bo dom jest energooszczedny i w nocy nie zdazy sie mocno wychlodzic, a rano jak wstaje jest juz temp zadana tzn 21.5. W sypialni przez jakis czas mialem nastawe 21, ale moja żona jednak woli 21.5, wiec ja spie na kołdrze. Co do promieniowania to w kablu jednostronnie zasilanym z zalozenia promieniowanie elektromagnetyczne sie znosi (elektrodynamika ze studiow) poza tym kable jest ekranowany i ekran uziemiony, wiec bardziej szkodzi telefon komorkowy ktory lezy przy lozku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.05.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Pilnie szukam videodomofonu!!! Cos polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.05.2013 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Videodomofon kupiony, Competition MT670 i SAC50. Monitor już zamontowany, kamerka przetestowana, ale czeka na montaż na słupku. Do tego jeszcze tylko sterowanie napędem bramy i dodatkowa kamera przemysłowa z widokiem na posesję. Co najważniejsze w końcu robimy ogrodzenie przednie i kostkę przed domem, mam kilka zdjęć więc po zakończeniu umieszczę, bo jak by nie było to dokończenie budowy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafek11 28.05.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Cześć,W sobotę byłem w Rowach i przemknąłem obok Twojej posesji. Jedna brama już wisiała a drugą chyba zakładali.(po co Ci dwie bramy?) Wyglądają świetnie. Nowoczesny design i kolor (antracyt chyba). Naprawdę klasa!Narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 28.05.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 a właśnie miałam pisać Sąsiad, że super to u Ciebie wygląda!!!! brama odlot, mój mąż zachwycony - stwierdził, że mu 'buchnąłeś' koncepcję bramy dwie, bo z tyłu za domem będzie jeszce jeden domek, chyba.... kostka fajna, nie przyjrzałam się dokładnie, ale szara - czyli moja ulubiona, więc jakakolwiek by nie była - piękna i świetnie się ze wszystkim zgrywa. po prostu miodzio a czym macie schody wyłożone - takie czarne coś? i pytanie jeszcze Marcin mam - czy taki taras jak masz, ten na palach, to można po bokach obudować, żeby tych pali i całego 'spodu' nie było widać? pozdrowienia, widziałam Juniora jak brykał po nowej kostce, matko, jaki to już duży chłopak:) (ciągle mam przed oczami Jego zdjęcie na blacie w kuchni, mieliście kiedyś w dzienniku:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniutek 28.05.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Marcin, jeszcze pytania dotyczące tarasu. Impregnowaliscie deski Sadolinem Classic. Skąd taki wybór? Sadolin (tzn. producent) do tarasów dedykuje olej, czemu się na niego nie zdecydowaliście? Ze względu na kolorystykę? Czy inne względy? Sadolin Classic nie ściera się Wam? Nękam pytaniami, bo po pierwsze - mam zaufanie do Twoich wyborów (rzetelnie zgłębiasz każdy temat, a my wszyscy tylko na tym korzystamy:), po drugie - jestes chętny do pomocy, za co dziękuję I po trzecie - Sadolin Classic też chodzi mi po głowie, bo mam nim pomalowaną podpitkę i kolor idealnie byłby zgrany. A i czy legary impregnowaliście tylko impregnatem podstawowym głębokopenetrującym 2 warstwy, czy na wierzch coś jeszcze jako 3 warstwę? I czekam na zdjęcia, dawno nic nie było i bardzo jestem ciekawa, jak się u Was pozmieniało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.05.2013 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Amglad1, dzieki za dobre słowo, nieskromnie powiem ze płot bardzo nam się podoba, wyszło w 100% tak jak sobie to wyobrazalismy, kostka w 90% bo miał być jednolity kolor, ale dwa rozmiary. Były z różnych partii produkcyjnych przez comają inne odcienie, wynika to z wykwitów wapoennych, ale po zimie powinno być już to samo. Wpadnijcie w końcu na kawę/piwko to ocenisz z czego mamy schody. Musze przyznac ze ekipy od kostki i płotu bardzo dobrze się spisał, jakość/terminowość i nawet cena na 5+! Taras będzie odudowany, ale $$$ choc mam nadzieje ze razem z podbitka uda sie to zrobic do konca wakacji. Jest projekt trzeba tylko zrealizowac. Młody ostro trenuje na rowerku przed wyścigami z okazji dnia dziecka, ambitna bestia, ciąglepowtarza że musi ćwiczyć żeby wygrać Dla mnie najwazniejsze ze w koncu jest ogrodzenie, wiec mały nie wybiegnie na ulice, no i nie bedzie sie. Piach nosił do domu. Ostatnio się dowiedzialem ze projekt ogrodu robiła Wam ta sama osoba, p. Olga. U nas ogrod planuje zaczac na jesieni, niestety ze wzgledu na złożoność projektu bedzie to rozłożone w czasie żeby finansowo jakoś to udźwignąć Jak trawa urosnie to zrobie zdjecia iwrzuce do DB. Reniutek, Sadolin Classic, ze wzgledu na kolor, z praktyki widze ze co dwa lata trzeba raz przemalowac. W tym roku wlasnie to zrobilem, pierw myjka cisnieniowa dokladnie umylem deski z brudu i starej warstwy i doslownie raz przemalowalem. Wszystkie elementy tarasu przed malowaniem Classic były dwa razy pomalowane Sadolin Base. Edytowane 31 Maja 2013 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.05.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 wczoraj z kumplem zrobiliśmy w tym roku pierwszą 100 w niecale 6h[trochę ucieczek przed procesjami bylo]od 80km to nikt nie chcial prowadzić-rozjeżdzaliśmy sie na boki .kumpla żona się wk... że z obiadem czekała zrobiła mu wymówki że ten dzien w dzien jeżdzi a z nią nie ma czasu ten po setce jeszcze wieczorem dorobil jeszcze z żoną okolo 10 km mówił że jeszcze trochę a się popłakałby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.05.2013 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Nic nie mow ja w tym roku mam totalnego pecha, na poczatek urlopu, tzn jakies 4 tyg temu, ranną przejażdzke zakonczylem w szpitalu. 100m od domu zjezdzalem standardowym zjazdem do lasu, tyle ze jakis jełop wysypał tam sypki piasek na ktorym mnie znioslo i wjechalem w drąga potpierającego płot, więc od razu przez kierownice przelecialem, sytuacja byna na tyle szybka ze nawet się rękami nie zaasekurowalem tylko zary.em z calym impetem głową w ziemię. Wszystkie kregi mi postrzelaly, okulary wyciely kawał skóry na nosie, a kask połamany, całe szczęście kręgosłup cały ale miałem strach w oczach i to nie mały. Poza tym u mnie totalny brak. Czasu wolnego, albo praca albo prace kolo domu. Caas to zmienic bo aż żal patrzec jak rower widi w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.05.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 ten kask daje do myslenja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.05.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 ten kask daje do myslenja Żeby nie on, to już byśmy sobie nie pogadali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 02.06.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Po wywierceniu 3000 dziurek, wspólnie zamocowalismy kable grzejne we wszytkich pomieszczeniach, a było tego 730mb. W wątku o kablach wyszła sprawa z zalewaniem kabli betonem. Mają tam różne pomysły co do których nie do końca jestem przekonany. Łącznie z tym że kable można położyć na styropianie:o Piszesz że wierciłeś dziury. Czy to znaczy że wylewkę robiłeś na dwa razy?Jaka była grubość pierwszej ? Dziękuje z góry za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.06.2013 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Tak ,niestety robilem na dwa razy, pierwsza warstwa 4cm, teraz robilbym wlasnie tak jak pisza tzn mocowanie do siatki 10x10 i albo ubosic przy wylewce, albo stawiac na dystansach 1-2cm wiecej nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmk2 20.06.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Czy możecie napisać jakiej firmy i jaki model macie uchwyty w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 27.06.2013 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Nie mam pojęcia jaka to firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.06.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Marcin - jak Twoj taras - to juz 2 czy 3 sezon ? jak jego kolor / estetyka itp w kontekście podwójnej bazy i 2x S. Classic? jak czyszczenie etc? jakiej grubości masz deski ? czy kupowałeś ryflowane ?czy robiłeś sam? czy 2 raz też byś się na to rozwiązanie zdecydował ? deski łączyłeś oczywiście na legarach ? a legary widzę że nie łączyłeś tylko na zakładkę dawałeś , czy lakierowałeś jeszcze czymś na koniec? ja zastanawiam sie nad przemalowaniem 2x classic + lakier polmat jacht, deski konserwowałeś i malowałeś 2-stronnie? czy pod tarasem np dawałeś geowłókninę by trawa i chwasty nie rosły ? - zabudowałeś boki ? jak z barierką - jest już docelowa? Edytowane 27 Czerwca 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 28.06.2013 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 teraz jest 3ci sezon, przed nim umylem deski myjka sztuka po sztuce, poniewaz kolor wyplowial albo zostal porysowany meblami na tarasie. mycie zajelo 1/2h, bylo piekne slonce, wiec spilem kawe i zabralem sie za malowanie jedna warstwa tego samego tzn sadolin classic orzech wloski, taras wyglada jak nowy. nie wiem jaka grubosc deski, jest to modrzew krajowy ryflowany z lokalnego skladu drewna.robilem z Tatą. teraz jedyne co bym zmienil to slupy byl law w szalunku okraglym z rury kartonowej bo by bylo szybciej i moze dalbym modrzew syberyjski bo ma mniej sekow. deski mocowane do drugich legarow na spax-d jesli dobrze pamietam. niczym na koniec nie lakierowalem. deski pierw byly 2x potraktowane sadolin base obustronnie , a classic tylko na wierzch.pod tarasem mam resztki gruzu, mialem obudowac, ale czas i finanse nie pozwolily na to teraz mam inne priorytety, nie mam tez barierek tylko takie prowizoryczne. nicv pod tarasem nie rosnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.07.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 wczoraj z kumplem zrobiliśmy 82 km w 3,20minśrednia 24,5wyjazd 5,30kumpel coś zaczyna gadać o całonocnej trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 22.07.2013 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 dobrze słyszeć, bo myślałem że tylko ja taki "głupi" jestem że w sobote o 6:00 wstaje. Z takich spraw rowerowych to ja niedawno wjechalem, a raczej usiłowałem wjechać do garażu z rowerami na dachu. teraz już wiem że się nie da;-) Rowery całe bagażnik w 95% ale dach samochodu poorany na maxa:( całe szczeście miałem AC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts