mpiotrowski 15.11.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Dzięki za info..Właśnie co do zagłówków to mamy spór w rodzinie.. Płeć żeńska stoi na stanowisku, że z zagłówkami ciekawiej, płeć męska praktycznie podchodzi do sprawy i twierdzi,że to zbędna popierdółka..My też rozważamy, któryś z materiałów z grupy 2, ewentualnie filc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzi4 15.11.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Witamsorry że wpadam tak bez uprzedzenia ale dopatrzyłam się u ciebie krzeseł które mnie interesujamianowicie krzesła wiklinowe które chyba sa z jyskamam pytanie jak one w ogóle się sprawuja, bo chce je kupic do jadalnidzieki za info i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.11.2013 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Poza tym ze zasmakowaly naszemu psu, to sa ok, tylko dalem filce pod nogi, juz maja trzy lata i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 06.12.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Bardzo ładny dom. Też mam WM i chciałam spytać o okap Amici, jak się sprawuje w trybie pochłaniacza. Czy zdaje rezultat takie rozwiązanie, czy polecasz ten okap? Jak z jego głośnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 06.12.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam,pierwszy raz u Ciebie oficjalnie,ale podglądaczem byłam od zawsze:)Jestem na początku budowy,ogrzewanie też będę mieć elektryczne kablami:rolleyes:W związku z tym myślę co na podłogę kafle czy panele.Wiem,że u Ciebie są panele, czy po raz drugi też byś tak zrobił ,czy jednak płytki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.12.2013 03:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Bardzo ładny dom. Też mam WM i chciałam spytać o okap Amici, jak się sprawuje w trybie pochłaniacza. Czy zdaje rezultat takie rozwiązanie, czy polecasz ten okap? Jak z jego głośnością Włączany jest praktycznie tylko do smarzenia i wtedy chodzi na 2 z trzech biegów głośność w normie działanie też, ale jak smarzymy np rybe to wtedy zwiekszam WM na maksa i po godzinie nie ma sladu po obiedzie. U nas (jak wiekszosc sprzetu w kuchni) był wybierany w 90% ze względow wizualnych, mysle ze wiekszosc pochlaniaczy dziala podobnie. Witam,pierwszy raz u Ciebie oficjalnie,ale podglądaczem byłam od zawsze:)Jestem na początku budowy,ogrzewanie też będę mieć elektryczne kablami:rolleyes:W związku z tym myślę co na podłogę kafle czy panele.Wiem,że u Ciebie są panele, czy po raz drugi też byś tak zrobił ,czy jednak płytki? Pozdrawiam Zrobiłbym tak samo a moze nawet w kuchni dałbym też panele bo to nie lazienka woda tam nie chlapiemy a panele jednak są "cieplejsze" w odczuciu. przy panelach 7mm praktycznie nie czuc roznicy w temp powierzchni wierzchniej przy grzaniu 0,2-0,3*C mierzone podczas termowizji i pirometrem wiele razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 07.12.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Dziękuję za szybką odpowiedź,w takim razie dałeś mi do myślenia :)Pozwolisz,że czasem zadam jakieś pytanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen77 09.12.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 dzięki za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 11.12.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Lobo czyli lepiej panele przy kabelkach niż kafelki ? Myślałem że to na odwrót lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.12.2013 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Masz dwie strony medalu, kafle lepiej dla przewodnictwa cieplnego, tyle że wtedy nim zaczniesz grzac albo jak juz skonczysz to kafle daja mniej przyjemne uczucie na gołe stopy. Panele natomiast gorzej przewodzą ciepło, ale znowu bez przesady u mnie ponad 100m2 ze 155 to 7mm panele eggera i jest OK, tak jak pisałem roznica w temp wierzchniej warswty na tym samym obwodzie kabla kuchnia/czesc salonu jest ok 0,2-0,3*C z tego co kiedys badalem. A komfort chodzenia po panelach niezaprzeczalnie lepszy. Tak jak w czasie budowy zastanawialismy sie czy nie dac w salonie i holu kafli a paneli tylko w trzech pokojach tak teraz jestem pewiem że dobrze że tego nie zrobiliśmy, bo po pierwsze byłoby zbyt "zimno" jeśli chodzi o klimat a po drugie mniej przyjemnie w chodzeniu, nie wspomne już o upadkach dzieci na głowe ktore to sie zdarzały i całe szczescie że były to panele. Pamietaj że pod panelami masz ok 20cm (u mnie 25cm) styropianu ktory jest dużo dużo większym izolatorem przez co siłą rzeczy ciepło przejdzie przez te panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 13.12.2013 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Marcin, jestes? nie mogę się do Ciebie dodzwonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.12.2013 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 na prv Ci odpisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.12.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 pozwolę sobie Marcin u Ciebie 2 grosze w tym temacie wrzucić - dużo zależy od tego czy buduje się na płycie fundamentowej czy na ławach - jeśli płyta to czy kable na niej bezpośrednio czy jeszcze izolacja i wylewka z kablami ze względu na dużą masę płyty i jej bezwładność ja u siebie dyskomfortu nie odczuwam , bardzo często na boso po mieszkaniu chodzę i w zasadzie nie odczuwam różnic ciepło zimno - co najwyżej czuję gdzie ogrzewanie chodziło a gdzie nie (ale to nie oznacza że tam gdzie nie chodziło że jest posadzka zimna, nieprzyjemna dla gołej stopy) u mnie przy płytkach w salonie nie odcinam się od akumulacji płyty grzewczej i w słoneczne dni jak dziś płyta absorbuje energię - zastanawiam się jak to jest u Ciebie - na ile panele pozwalają przyjąć pewną dawkę energii ze słońca i przekazać ją posadzce? pod panelami jest jeszcze podkład ... masz jakieś spostrzeżenia?samych paneli nie neguję - też mam ok 80m2 - wszystkie pokoje na parterze (E,E-N,N) oraz duży pokój na poddaszu gdzie mam 7-8 cm wylewkę na styropianie jak u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.12.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 to ja szczekaczraczej przychylam się do wniosków loba.ja teraz olałbym i kafle a nawet deskę w salonie i pokojach i założyłbym panelw starym domu mielismy je i się sprawdziły.choć faktycznie wole siedzieć w salonie z wyłączonym ogrzewaniem na desce niż na płytkach grzanych.rk ja wiem że lobo ma mostki na fundamencie ale przy ytongu to chyba nie aż tak wielkie.no ja przy ceramice odciołem isomurami ale przy ytongu chyba olałbym to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.12.2013 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Dla uscislenia mi chodzi o okresy przed rozpoczeciem sezonu grzewczego gdzie temp pomieszczenia jest jeszcze OK, ale temp kafli w kchni juz nie przez co pomieszczenia z kaflami ukchnia/lazienka maja szybciej odpalne ogrzewanie i to z priorytetem temp posadzki a nie powietrza, dopiero po czadie w kuchni przelaczam na priorytet temp powietrza, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.12.2013 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 czyżby to wskazywało na straty od gruntu? posadzka chłodniejsza od temperatury pomieszczenia mimo utrzymującej się od lata temperatury np 23 *C w pomieszczeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.12.2013 01:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Na pewno sa straty ale problem ze dla temp kafli <22 nie jest ona komfortowa a dla paneli to i 21 jest ok, temp zadana u nas to 21.5 wiec jest zawsze okres kilku tygodni kiedy mimo temp w donu >temp zadanej komfort kafli zanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 14.12.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Dyskusja idealnie w czas bo siedzimy z żoną i myślimy co by kupić do końca grudnia zęby się na odpis vatu załapać. I padło na panel egger dąb jasny ale miałem dylemat czy lecieć salon razem z kuchnią czy dzielić a jak dzielić to gdzie ma być ta linia podziału. Na 99 % lecę po całości jak byś mi Lobo jeszcze podał jak nazywa się podkład pod elektryczna podłogówkę to było by już mega fajnie. (+ dla paneli niewątpliwa większa zdolność amortyzacji przy upadkach dzieci - moje chłopaki to szarańcza na nic nie zwracają uwagi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.12.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Dyskusja idealnie w czas bo siedzimy z żoną i myślimy co by kupić do końca grudnia zęby się na odpis vatu załapać. I padło na panel egger dąb jasny ale miałem dylemat czy lecieć salon razem z kuchnią czy dzielić a jak dzielić to gdzie ma być ta linia podziału. Na 99 % lecę po całości jak byś mi Lobo jeszcze podał jak nazywa się podkład pod elektryczna podłogówkę to było by już mega fajnie. (+ dla paneli niewątpliwa większa zdolność amortyzacji przy upadkach dzieci - moje chłopaki to szarańcza na nic nie zwracają uwagi ) Dokładnie. My robimy po całości panele nad wodną podłogówką - w pokojach, salonie i kuchni. Myśleliśmy jeszcze o desce warstwowej na parterze (Barlinek), ale to sporo droższe a opinie na jej temat są różne. Panel lub drewno podwyższają odczuwalną temperaturę i są bezpieczniejsze dla dzieci, jak napisałeś. Za kafelkami nie przepadamy. Są też panele przeznaczone do łazienek, drogie, ale może się skusimy, przynajmniej ma piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.12.2013 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Nie pamietam jak sie podklad nazywal, wiem ze mial 1,6mm byl dziuerkowany, niebieski i byl na rolce:-) ja ogolnie mialem panele w standardzie z podkladem, ale byl on dla mnie za gruby z takiego jakiegos celulzowago czegos, przez co bulby za duzym izolatorem i go oderwalem i dalem ten cienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts