Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po kilku latach koło domu w końcu jest porządek. Kolejne w kolejce to obrzeża w koło budynku z kostki Polbruk Complex (aktualnie są kamyki) i jak dobrze pójdzie to rozpoczęcie realizacji ogrodu

Pieknie pieknie :)

Trzeba znowu w wakacje wpasc z wizytacja :)

Tylko mi tu szybko prosze infor co to za kubikowe donice od frontu :)

Witaj Lobo :)

Na początek chciałam pogratulować pięknego domku:) Urządzenie i kolorystka całkowicie w moim guście:)

Twój dziennik czytałam nie raz i pewnie jeszcze nie raz będę powracać.

Mam pytanko odnośnie pierwszej warstwy wylewki pod kable grzejne...czy ona również była z miksokreta, tak jak ta druga warstwa???

My też robimy ogrzewanie elektryczne podłogowe, mamy już rozłożony styropian na chudziaku i teraz kwestia wylewki/będzie 10 cm/...czy zrobić to tak jak Ty w dwóch warstwach...czy może na styropian i folie ułożyć siatki zbrojeniowe i do nich przyczepić kable i zalać to, a w trakcie zalewania podnieść trochę te siatki z kablami do góry... pytanie czy folia nie podziurawi sie od tej siatki pod wplywem chodzenia... jak myślisz?

Aha, a co myślisz o folii aluminiowej pod kable grzejne? można ją zastosować, da to coś? Czy dać zwykłą budowlaną i jaką grubość?

Dziękuję za odp.i pozdrawiam serdecznie :)

dzięki,

Nie robcie jak ja, za duzo roboty.

zrobcie tak jak piszecie "czy zrobić to tak jak Ty w dwóch warstwach...czy może na styropian i folie ułożyć siatki zbrojeniowe i do nich przyczepić kable i zalać to, a w trakcie zalewania podnieść trochę te siatki z kablami do góry... " folia aluminiowa nic nie da, zeby dzialała, trzn odbijala cieplo musi miec przestrzen, a miec jej nie bedzie. Wiec dajcie poprostu wytzymala folie i tyle.

A ten słupek to jest podpora markizy? Czy markiza sprawdza się podczas wiatrów?

Słupki to pozostałości po takim żaglu http://allegro.pl/11-zagiel-przeciwsloneczny-zacieniacz-5x5m-parasol-i4135847718.html

niestety był on upierdliwy w obsłudze, ponieważ u nas często wieje i jak czasami zawiało to trzeba bylo szybko składać, i zawsze skłądać jak gdzieś jechaliśmy a markiza ma 9-cio stopniowy czujnik wstrząsowy (uważam to za lepsze rozwiązanie niż czujnik witru bo nie tylko prędkość, ale i kierunek ma znaczenie), ktory po odpowiednim ustawieniu sprawdza się bardzo dobrze, składa markize wtedy kiedy zaczyna nią trzęść.

Moja jest mocowana do krokwi, robiąc podbitkę robiłem znaczki gdzie są krokwie, wiec montując ją użyli czterech uchwytów firmowych i po dwie wielkie sruby do drewna. Zaletą tego jest też to że masz o 70-80cm większy zasięg markizy bo dochodzi szerokość podbitki. Sąsiad ma taka samą tyle że mocowaną do ściany na specjalne kotwy chemiczne, On ma też 25cm styropianu jak ja więc nie stanowiłoby to problemu

Ja brałem od tej firmy http://www.sidmo.pl/

Mam tylko wstrząsowy, bo tak jak pisąłem czujnik prędkości wiatru nie jest dobrym rozwiązaniem, bo np. silny wiatr od strony PN-Wsch czy północnej nie ma wpływu na markize bo ochrania ją dom, to samo z wiatrem od południa bo jest od czoła i też w miare ok ale witry PN-Zach, ktorych nad morzem jest najwiecej już mogłyby ją złamac, dlatego moim zdaniem czujnik wstrząsowy jest bardziej miarodajny, o czujniku nasłonecznienia nie myslalem.

Markiza ma wymiar 470cm szerokosci i rozkłada się na 360cm + 80cm podbitki dale ok 450 od ściany, dla mnie jest ok. Rozmiar ma wpływ na cenę.

Edytowane przez Lobo_M

Noszę się z myślą postawienia "domku" gospodarczego, żeby się pozbyć z garażu gratów, może Ktoś z "wpadających" tutaj z doskoku, zna jakąś stronkę/firmę z takimi domkami, najbardziej by mnie interesował jakis prefabrykat że przyjadą i postawią od razu gotowy, bo mi już się nic budować nie chce