Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cięzkie i bardzo drogie, praktycznie 2x droższe od rockwool

robiłem isoverem ale teraz zrobiłbym styropianem

też o nich myślałem, ale albo źle szukam albo mają tylko szklaną, a ja nie chce szklanej. generalnie planuje 18cm miedzy krokwie i 20 na drugą warstwę

chyba wybór pójdzie na rockwool toprock super 0,035. jeszcze musze coś wymysleć na szkieletową ściankę kolankową, chyba też wełna Rockton. tutaj chyba dam 20cm, bo bedzie jeszcze 18cm na całej połaci dachu miedzy belkami.

Styropianu ekipie nie zlece, a sam nie mam czasu na takie prace.

okna połaciowe takie jak R&K, Fakro FTT 3 szyby, choć jeszcze rozważałem Velux, bo ma górne otwieranie. tyle że ok 150zł/szt. drożej, ja potrzebuje 6szt

Cięzkie i bardzo drogie, praktycznie 2x droższe od rockwool

Zgadza się drogie to jest, ale według mnie ma same plusy nad skalną i szklaną.

A tak na marginesie, co przeszkadza, że jest ciężka?.....właśnie jestem na etapie wybierania materiału na ocieplenie poddasza i na 99% wybór pada na wełnę drzewną lub celulozę.....a jakie są plusy i minusy ocieplenia styropianem?

wełna drzewna ma lambdę 038, a to minus, bo na skosach chce stracic jak najmniej z wysokości. Cena razy 2 powoduje że nie widzę sesu ekonomicznego dla zakupu takiej wełny. Co co celulozy, możesz napisać coś więcej. Chcesz to skosować na skosy?

Dla mnie styropian to albo na ścianę, albo granulat na strop płaski. Skosy nie do końca to do mnie przemawia, choć Tomi78 ma takie rozwiązanie już chyba z 3-4 lata i sobie chwali.

cena? coś czuję że kosmiczna, No i jakie parametry? patrząc na konstrukcje, to w okolicy 040. Z doświadczenia z czasu budowy domu, jak i z okresu 5 letniej eksploatacji, widzę że najlepsze są rzeczy i rozwiązania najprostsze.

No a jak z tą celulozą, to jest nadmuchowe?

Może chcesz w prezencie granulat styropianu?;-) muszę część usunąć

Znalazłem wątek na FM http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131823-Ekofiber-czy-granulat-we%C5%82ny-mineralnej/page12

trochę go poczytam, choć wszelakie, granulatu, ścinki, wychowane jakoś mało do mnie przemawiają do zastosowania na skosy. Trudno mi uwierzyć że to z czasem nie spowoduje że na szczycie będzie pusto. To musi trochę siąść.

nad garazem mam 25mm i stoja na nich półki chodze itd i jest sztywno.

Pytanie czy b ędzie ty tylko od spodu belek tak jak u mnie? wtedy mysle 15-18mm bedzie ok. zalezy jeszcze czy cos będzie na nich? u mnie jest lekkie styro.

no i co ile masz belki? ja mam co metr.

• 7 months później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Jak poddasze?

Poddasze jest rewelacyjne, wyszło Dokladnie tak jak planowaliśmy, jasny skandynawski klimat, pomimo skosów, małego kąta dachu, pomieszczenie jest duże i funkcjonalne. Po podłodze mamy ponad 90m2, jest kącik zabaw dla dzieci, miejsce pracy , moje i żony, miejsce wypoczynkowe z kanapą i TV, miejsce do spania dla gości.duża ilość okien połaciowych daje dużo światła, a komin spisuje się bardzo dobrze jako system grzewczy.

Kolejną zaletą jest stabilniejsza temperatura na dole, nie ma problemu przegrzewania podczas rodzinnych spędów, nawet moge rozpalić w kominku i nie robi sie gorąco po godzinę. Same zalety, szkoda ze nie pomyślałem o tym podczas budowy bo byłoby łatwiej i taniej.

image.jpg

• 6 months później...

pod nieobecność gospodarza pozwolę sobie odpowiedzieć Ci na pytanie

Dziennik budowy musi być zawsze prowadzony i robi to kierownik budowy którego musisz mieć lub inni wykonawcy np instalacji, geodeta itp którzy maja uprawienia odpowiednie i muszą się wpisać do dziennika w odpowiednich miejscach