Lobo_M 03.12.2014 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 G12r, około 30gr w taniej taryfie i 72gr w drogiejZ praktyki średnia wychodzi około 49gr latem i 40gr zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.04.2015 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Drzewna:) np.: http://www.steico.com/index.php?id=54&L=3 Cięzkie i bardzo drogie, praktycznie 2x droższe od rockwool robiłem isoverem ale teraz zrobiłbym styropianem też o nich myślałem, ale albo źle szukam albo mają tylko szklaną, a ja nie chce szklanej. generalnie planuje 18cm miedzy krokwie i 20 na drugą warstwę chyba wybór pójdzie na rockwool toprock super 0,035. jeszcze musze coś wymysleć na szkieletową ściankę kolankową, chyba też wełna Rockton. tutaj chyba dam 20cm, bo bedzie jeszcze 18cm na całej połaci dachu miedzy belkami. Styropianu ekipie nie zlece, a sam nie mam czasu na takie prace. okna połaciowe takie jak R&K, Fakro FTT 3 szyby, choć jeszcze rozważałem Velux, bo ma górne otwieranie. tyle że ok 150zł/szt. drożej, ja potrzebuje 6szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 11.04.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Cięzkie i bardzo drogie, praktycznie 2x droższe od rockwool Zgadza się drogie to jest, ale według mnie ma same plusy nad skalną i szklaną. A tak na marginesie, co przeszkadza, że jest ciężka?.....właśnie jestem na etapie wybierania materiału na ocieplenie poddasza i na 99% wybór pada na wełnę drzewną lub celulozę.....a jakie są plusy i minusy ocieplenia styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.04.2015 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 wełna drzewna ma lambdę 038, a to minus, bo na skosach chce stracic jak najmniej z wysokości. Cena razy 2 powoduje że nie widzę sesu ekonomicznego dla zakupu takiej wełny. Co co celulozy, możesz napisać coś więcej. Chcesz to skosować na skosy?Dla mnie styropian to albo na ścianę, albo granulat na strop płaski. Skosy nie do końca to do mnie przemawia, choć Tomi78 ma takie rozwiązanie już chyba z 3-4 lata i sobie chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 11.04.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Styropianu ekipie nie zlece, a sam nie mam czasu na takie prace. Tutaj masz styropian elastyczny, więc ekipa powinna dać radę. http://termoorganika.pl/superpoddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 11.04.2015 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 cena? coś czuję że kosmiczna, No i jakie parametry? patrząc na konstrukcje, to w okolicy 040. Z doświadczenia z czasu budowy domu, jak i z okresu 5 letniej eksploatacji, widzę że najlepsze są rzeczy i rozwiązania najprostsze. No a jak z tą celulozą, to jest nadmuchowe? Może chcesz w prezencie granulat styropianu? muszę część usunąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.04.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2015 Lobo dobrze myślisz nad tą celulozą. przede wszystkim masz ciągłość izolacji we wszystkich miejscach. jest bezpieczna w przypadku zawilgocenia( wyschnie )jeśli rozważasz jaką celulozę to weź pod uwagę isoflock F. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.04.2015 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2015 Znalazłem wątek na FM http://forum.muratordom.pl/showthread.php?131823-Ekofiber-czy-granulat-we%C5%82ny-mineralnej/page12trochę go poczytam, choć wszelakie, granulatu, ścinki, wychowane jakoś mało do mnie przemawiają do zastosowania na skosy. Trudno mi uwierzyć że to z czasem nie spowoduje że na szczycie będzie pusto. To musi trochę siąść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 13.04.2015 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Lobo przy celulozie dom się tak nie przegrzewasprawdziłlem to na sobiepewnie optymalnie będzie robić na wełnie skalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.04.2015 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 Ty masz celuloze?Trochę mnie przeraża cena wełny drzewnej, nie wierzę w to że wdmuchana celuloza nie osiądzie. Teraz się tylko zastanawiam czy rockwool 0,35 czy isover 0,33. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 17.04.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Lobo,pisałeś ,że na wiazarach masz OSB 8mm i musiałeś je usztywnić listewkami bo było za wiotkie.Jaka według ciebie jest odpowiednia grubość OSB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.04.2015 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 nad garazem mam 25mm i stoja na nich półki chodze itd i jest sztywno.Pytanie czy b ędzie ty tylko od spodu belek tak jak u mnie? wtedy mysle 15-18mm bedzie ok. zalezy jeszcze czy cos będzie na nich? u mnie jest lekkie styro.no i co ile masz belki? ja mam co metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 20.04.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 OSB będzie mocowane bezpośrednio do dolnego pasa wiązarów -tak jak u j-j. Wiązary mam co 82cm.Na tym OSB planuję 50cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seszen_81 06.12.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Czy mogliby Państwo przedstawić koszty ogrzewania za jeden lub dwa sezony grzewcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.12.2015 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2015 Czy mogliby Państwo przedstawić koszty ogrzewania za jeden lub dwa sezony grzewcze? Wszystko jest w mojej stopce, wystarczy tylko pomnożyć przez cene energii, w moim przypadku to druga taryfa G12r Energa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.12.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2015 Jak poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 08.01.2016 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Jak poddasze? Poddasze jest rewelacyjne, wyszło Dokladnie tak jak planowaliśmy, jasny skandynawski klimat, pomimo skosów, małego kąta dachu, pomieszczenie jest duże i funkcjonalne. Po podłodze mamy ponad 90m2, jest kącik zabaw dla dzieci, miejsce pracy , moje i żony, miejsce wypoczynkowe z kanapą i TV, miejsce do spania dla gości.duża ilość okien połaciowych daje dużo światła, a komin spisuje się bardzo dobrze jako system grzewczy. Kolejną zaletą jest stabilniejsza temperatura na dole, nie ma problemu przegrzewania podczas rodzinnych spędów, nawet moge rozpalić w kominku i nie robi sie gorąco po godzinę. Same zalety, szkoda ze nie pomyślałem o tym podczas budowy bo byłoby łatwiej i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.01.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 WOW! !! ja u siebie mam 1 okno - z czasem dorobie pewnie jeszcze ze 3 - bo ciemnica ... a na dzis to te X Kwh wiecej to mnie ......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewiadomek 30.07.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Dziennik przy budowaniu samodzielnym domu musi być także uzupełniany? Jak to wygląda od strony prawnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.08.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 pod nieobecność gospodarza pozwolę sobie odpowiedzieć Ci na pytanie Dziennik budowy musi być zawsze prowadzony i robi to kierownik budowy którego musisz mieć lub inni wykonawcy np instalacji, geodeta itp którzy maja uprawienia odpowiednie i muszą się wpisać do dziennika w odpowiednich miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts