Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do DB domu KOS

Lobo_M

Recommended Posts

Za każdy komentarz z góry dziękuję, bez względu czy będzie on chwalił czy ganił nasze poczynania na budowie. Każdy komentarz jest na wagę złota!!!
Na razie popraw link, do Twojego dziennika, bo prowadzi do Komentarzy :(.

-wentylacja z odzyskiem, będzie na pewno, ale kosztorysy firm mnie "bolą", np. na ekozefirze RK-400-EKE z wentylatorami EMB Plast z EC wycenili na 20000 brutto (8000 centrala 5800 pozostałe elementy, 4000 montaż i najśmieszniejsze 1000 projekt)

Poczytaj na ten temat tutaj : http://forum.muratordom.pl/post3754437.htm#3754437 :(.

Za każdy komentarz z góry dziękuję, bez względu czy będzie on chwalił czy ganił nasze poczynania na budowie. Każdy komentarz jest na wagę złota!!!
Na razie popraw link, do Twojego dziennika, bo prowadzi do Komentarzy :(.

poprawione

-wentylacja z odzyskiem, będzie na pewno, ale kosztorysy firm mnie "bolą", np. na ekozefirze RK-400-EKE z wentylatorami EMB Plast z EC wycenili na 20000 brutto (8000 centrala 5800 pozostałe elementy, 4000 montaż i najśmieszniejsze 1000 projekt)

Poczytaj na ten temat tutaj : http://forum.muratordom.pl/post3754437.htm#3754437 :(.

czytam ten temat od pewnego czasu, ale niestety jestem dopiero na 22 stronie, czasami nowe strony dochodzą szybciej niż ja zdążę przeczytać stare

:-(

czytam ten temat od pewnego czasu, ale niestety jestem dopiero na 22 stronie, czasami nowe strony dochodzą szybciej niż ja zdążę przeczytać stare

:-(

Dlatego odesłałem Cię do konkretnej strony tego wątku. Niestety centrala wentylacyjna, o której wspomniałeś do rekordzistów energooszczędności nie należy.

Widzę, że link do dziennika już poprawiłeś :).

Komentarzy ciąg dalszy :

Stan zaawansowania prac:

jak już wcześniej było napisane stan zero zakończony.

wylane ławy, zaizolowane, wymurowane bloczki, zaizolowane dysperbitem, od strony zewnętrznej 12cm styropianu, zaizolowany 2x dysperbitem, bez kubełkowej (mam nadzieje że to wystarczy)

Wystarczy, chociaż nadal pozostaje Ci mostek cieplny do gruntu pod budynkiem. Jak to rozwiązać zobacz tutaj : http://www.domdlaciebie.com.pl/pdf/energooszczedny_domdlaciebie.pdf chociaż lepszym rozwiązaniem jest warstwa ze szkła piankowego : http://forum.muratordom.pl/post3710208.htm#3710208

- ocieplenie podłogi 20cm 0,036, bo planuje podłogówkę elektryczną, myślałem o akumulacyjnej ale opinie są różne z tego co zdążyłem poczytać, więc na razie mam dylemat jaka grubość wylewki, tylko w dwóch pokojach będą panele, reszta to gres, łącznie z sypialnią.

-ściany pierw myślałem 20cm swisspor 0,031, ale obawiam się że wykonanie zaprzepaści plany i będą przerwy, po przeczytaniu paru dzienników, zastanawiam się nad dwoma warstwami, pierwsza na kołki a druga na klej 10+10, a może się pokuszę 15+10, ale nie wiem czy to nie będzie za dużo i będzie jak w klasztorze.

- strop drewniany, ocieplenie między krokwie + na krokwie, min 30cm. wełny

Podłogówka z natury jest akumulacyjna, no chyba, że jest w specjalnym wykonaniu, np. na stropie drewnianym. W sypialni jednak lepiej dać panele. Styropian daj w jednej warstwie. Łatwiej przypilnować dobre wykonanie jednej warstwy, niż dwóch ;). Dwie warstwy wyjdą drożej : dodatkowy klej lub kołki + robocizna.

Niestety centrala wentylacyjna, o której wspomniałeś do rekordzistów energooszczędności nie należy.

Druga propozycje miałem na podstawie centrali Viessmana, cena podobna. Ale widzę że trzeba bacznie śledzić wątek, jaki mi przesłałeś.

Komentarzy ciąg dalszy :

Wystarczy, chociaż nadal pozostaje Ci mostek cieplny do gruntu pod budynkiem. Jak to rozwiązać zobacz tutaj : http://www.domdlaciebie.com.pl/pdf/energooszczedny_domdlaciebie.pdf chociaż lepszym rozwiązaniem jest warstwa ze szkła piankowego : http://forum.muratordom.pl/post3710208.htm#3710208

Pierwszy link znam, bo dostałem ten dodatek wraz z projektem. Ku temu bardziej bym się skłaniał, ze względów finansowych. Teraz mam juz zasypany fundament w środku, więc trochę niedobrze. Zastanawiałem się nad tym czy te 20cm styro nie wystarczy, może dać go trochę wyżej, żeby sie zazębiał z pierwszą warstwa BK, która np mogłaby być BK400.Warstwa ze szkła piankowego, odpada finansowo.

Podłogówka z natury jest akumulacyjna, no chyba, że jest w specjalnym wykonaniu, np. na stropie drewnianym. W sypialni jednak lepiej dać panele. Styropian daj w jednej warstwie. Łatwiej przypilnować dobre wykonanie jednej warstwy, niż dwóch ;). Dwie warstwy wyjdą drożej : dodatkowy klej lub kołki + robocizna.

-Tyle że jak dobrać warstwę wylewki nad ogrzewaniem, aby jej akumulacyjność pozwoliła maksymalnie korzystać z taniej taryfy? Jakie zastosować sterowanie, zależy mi na niezależności pomieszczeń. zastanawiałem się czy akumulacyjna podłogówkę można połączyć ze sterowaniem pogodowym, bo dobrze byłoby aby czasami więcej, lub mniej się naładowała.

-co do gresu w sypialni, to pomysł Żony, generalnie cały dom zamierzamy urządzić nowocześnie i minimalistycznie (biały gres w salonie, czarny w sypialni, wiem że brzmi to dziwnie, ale ja się nie mieszam w wystrój domu, bo Żona dała mi wolną rękę co do samej budowy:-) )

- skoro w jednej to max 20cm, ale może z frezem w takim bądź razie? Bo jak będzie jedna warstwa i np trzeba będzie uzupełniać pianką to czy ona nie rozepcha styropianu i wejdzie na ok 3-5cm (patrząc od zewnątrz), a pozostałem 15cm (od strony ściany) będzie luka powietrzną?

• 5 months później...
  • 1 month później...