Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomoc przy schemacie instalacji CO

krzysiek_rz

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam zainstalowaną instalacją CO opartą na kotle Junkers dwufunkcyjnym.

Oczywiście CO jest w obwodzie ciśnieniowym, zamkniętym.

Zamierzam dodać do tego kocioł węglowy (SAS UWG17), więc wiadomo - cały osprzęt: wymienniki, pompy, zawory zwrotne etc...

Znalazłem na Ferro taki fajny schemat.

http://img101.imageshack.us/img101/3377/schematco.jpg

Brakowało mi w nim jednego zaworu różnicowego - dorysowałem. Czy dobrze?

Kotłem węglowym będzie sterował miarkownik Unister, który będzie też włączał pompy (2 można podłączyć gdy wymieni się w Unisterze bezpiecznik na mocniejszy-pytałem w dziale technicznym :))

Kotłem gazowym zawiaduje pokojowy sterownik tygodniowy.

Co będzie gdy sterownik kotła gazowego włączy go, czyli pompa obiegowa kotła gazowego się włączy i zacznie on grzać, a ja w tym czasie zacznę podkładać pod kocioł na paliwo stałe? Wszak sterownik Unister włączy wówczas obie pompy (nr 2 i 3)? Przecież pompa kotła gazowego i pompa nr 3 będą tłoczyć wodę we wspólny odbiór jakim jest zasilanie kaloryferów.

Czy tak może być?

Dziękuję za odpowiedź.

To w sumie są chyba rozwierne albo zwierne przekaźniki. Myślałem o tym, z tym że:

- mogłbym rozewrzeć obwód sterowania kotłem gazowym - czyli połączyć styki szeregowo wraz ze sterownikiem tygodniowym, lecz wtedy mimo że styki są rozwarte, to pompa kotła gazowego chwile pracuje, chociaż kocioł nie grzeje.

- rozwieranie obwodu zasilania kotła gazowego wydaje mi się dość ordynarne :-)

Będę wdzięczny za dalsze przemyślenia.

A w jakim celu ma tu być zawór różnicowy?

Stosuje się go do umożliwienia obiegu grawitacyjnego w wypadku braku prądu np. a tu skoro zabraknie prądu to po pierwsze nic nie popchnie wody do wymiennika, a po drugie sam wymiennik ma zbyt duże opory, żeby przepchnąć wodę dalej.

Lepiej zainwestować w ups-a do pomp co.

Zawór różnicowy w moim rozumieniu to jest to samo co zawór jednokierunkowy, czyli kółko zapełnione do połowy :).

Nie idzie o to aby zapewnić obieg w razie braku prądu. Tu wiem że tylko szybkie zdławienie kotła węglowego będzie skuteczne albo ups (agregat).

Sprawa jest o co innego.

Może opisowo.

W domu jest zimno, sterownik pokojowy załącza styki i włącza się kocioł gazowy.

Ja idę zapalić w kotle węglowym, ten zaczyna grzać, czujniki włączają pompy 2 i 3.

Czyli pracuje istotna dla sprawy pompa 3 i jednocześnie pracuje niewidoczna na powyższym schemacie pompa, ukryta wewnątrz pracującego kotła gazowego.

Dwie pompy (3 i ukryta w k. gazowym) tłoczą w jeden węzeł i obie pchają wodę

w obieg kaloryferów. I tu problem.

Coś automagicznie zmienia rozmiar obrazka kropując go, więc wklejam link bezpośredni.

http://img101.imageshack.us/img101/3377/schematco.jpg

Pozdrawiam

Wstaw tam zawór zwrotny, bo rozumiem , że o to chodzi.

Swoją drogą może wystąpić zakłócenie przepływu przez dwie pompy działające naprzeciw siebie(czy na pewno będą tej samej mocy?).

Lepiej podłącz zasilanie z wymiennika z powrotem kotła gazowego, zepnij to pod kotłem by-passem + zawór zwrotny (żeby nie wystąpiła sytuacja blokowania przepływu w momencie obsługi CWU) z zasilaniem grzejników i całość poprowadź do nich właśnie.

Wtedy gazówka może uzupełniac wymiennik, jednocześnie oszczędniej pracując (gorąca woda wchodzi do gazówki powodując modulację palnika lub wyłączenie go całkiem).

To nie o to się rozchodzi ... kurcze - trudno tak pisać - łatwiej rysować :)

Pompa 3 i pompa wewnętrzna kotła gazowego będą jakiś czas jednocześnie pracować (równoległa praca pomp). I tu pytanie czy nie będzie problemy z tym ...?

CWU nie ma tu nic do rzeczy - jak widać kocioł gazowy jest dwufunkcyjny

i nie ma "bojlera" :)

To nie o to się rozchodzi ... kurcze - trudno tak pisać - łatwiej rysować :)

Pompa 3 i pompa wewnętrzna kotła gazowego będą jakiś czas jednocześnie pracować (równoległa praca pomp). I tu pytanie czy nie będzie problemy z tym ...?

O tym własnie pisałem. One będą chodziły na zasadzie kierunku przeciwległego. I pytanie czy ta "nadrzędna" da radę?

CWU nie ma tu nic do rzeczy - jak widać kocioł gazowy jest dwufunkcyjny

i nie ma "bojlera" :)

Ma do rzeczy - jesli zawór 3d zamknie układ CO i przekieruje wodę do wymiennika zamknie się droga dla grzejników (ale dotyczy to mojej wersji).