slaw79 01.11.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam Mam pytanie dotyczace podlaczenia kominka z plaszczem 1 Czy przy takim komnku musze miec zasobnik wodny 150-200 L polaczony z piecem gazowym 2 Czy z powrotu z grzejnikow moge zrobic ogrzewanie podlogowe i dalej z powrotem do instalacji (kominka ) Za wsystkie odpowiedzi z gry dziekuje Aha Jakie sterowniki polecacie do sterowania kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzychos 01.11.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Z Twojego postu wynika, że masz lub będziesz miał piec gazowy jenofunkcyjny lub dwufunkcyjny.Jeżeli to będzie piec jednofunkcyjny to musisz miec zasobnik do c.w.u. niezależnie od tego czy masz kominek z p.w. czy nie. Dla kominka z p.w. wymagane jest natomiast naczynie wzbiorcze.W pytaniu drugim zadanym przez Ciebie zawarta jest informacja, że zamierzasz chyba na zasilanie grzejników podać temperaturę wody 75-90 st.C. Co do sterownika to polecam MULTI 1111 firmy Auraton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Viszna 01.11.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam!Ja u siebie mam kominek z PW do tego akumulator ciepła tzw. bufor dość duży bo 1000l do bufora są podpięte kaloryfery i podłogówka ale nie na jakichś powrotach tylko RÓWNOLEGLE, kaloryfery i podłogówka mają swoje pompy obiegowe co umożliwia niezależne ich włączanie i wyłączanie. Podłogówka ma na wejściu do rozdzielacza na poszczególne pętle umieszczony tzw. mieszacz który jest ustawiony na odpowiednią temp. i to on zabezpiecza podłogówkę przed przegrzaniem (jeżeli temp. wody na wlocie na podłogówkę jest za wysoka to mieszana jest z wodą powracającą z podłogówki -mieszacz wygląda jak "trójnik")W rozwiązaniu z mieszaczem nie musisz się obawiać żadnego przegrzania podłogówki.Opis trochę zakręcony -możne rys. więcej wyjaśni jak działa ten mieszacz------<<<<-P--M-----<< zasilanie ciepłą wodąpodłogówka |---->>>>>-----|---->> powrót zimnej wody P - pompa obiegowa podłogówkiM - mieszacz pozdrawiamPiotr W. P.S.Z tego co mi mówił wykonawca to przy kominku z PW chyba MUSISZ posiadać jakiś bufor ciepła bo "coś" musi być w stanie odebrać to ciepło od kominka, który jest po prostu piecem na paliwo stałe. Weźmy teraz sytuację, gdy masz ciepłe kaloryfery i akurat palisz w kominku -co zrobisz z ciepłem wytwarzanym w kominku? Gdzieś je musisz oddać i do tego właśnie służy bufor/bojler czy jak to tam chcesz nazywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 01.11.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Spróbuj tu zapytać: http://forum.muratordom.pl/kominki-pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-kominkow,t36429.htm?highlight=kominek%20bufor http://forum.muratordom.pl/kominki-nasze,t40057.htm?highlight=kominki http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=36551 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts