Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosba o ocene zuzycia gazu

nofastbba

Recommended Posts

Dom 215 m2 (garaż 35m2), sciany porotherm 38 nie ocieplone, dach dachowka +20cm wełny+ 20cm wełny na suficie poddasza.

Piec Vaillant kondensacyjny 186 VC, grzejniki Purmo, podłogówka w łazienkach, kuchni i holu.

W domu brak podłóg i drzwi, również brak drzwi między garażem i domem

(na chwilę obecną). Dom świeżo wykończany.

Piec odpaliłem w ubiegły piątek (stan licznika 7m3). Przez 3 dni działał bez regulatora -temp. w domu 23st., pozostałe 5 dni piec z regulatorem pogodowym Calormatic 430 ustawionym na dzien 18, noc 15.

Dzisiaj wieczorem na liczniku 123 m3. Zużycie wychodzi 14,5 m3/24 h.

Spodziewałem się mniejszego zużycia więc pytanie do forumowiczów -jakie było u Was zużycie po pierwszym odpaleniu (mokry dom)?

Kupiłem dom w takim stanie z praktycznie gotowymi tynkami. Dlatego nie ocieplałem. Poza tym zdania są podzielone co do ocieplanie porothermu 38. Myslisz, że obłożenie styropianem da dużą różnicę? Druga sprawa czy pierwsze grzanie tak u Was wyglądało.

Koszt grzania 4 tys jest dla mnie do zaakceptowania ale 6-7 tys to za dużo.

no u mnie było inaczej, ale ja mieszkam od 29.08., pamiętam jaka była temperatura "na pusto", myślę , że gdybym wtedy uruchomił kotłownie, tzn. rozpoczął bym sezon grzewczy od obecnych temperatur, to byłoby podobnie.Przemyśł róznicę temperatur, z 15 jak ma dogrzać do 18 to w piecu aż chuczy, ale musisz wczytać się w posty z tych namiarów co dostałeś. są też jakieś post użytkownikow naszego viallanta , poszukaj.

dzieki skorson -zabieram sie do czytania.

Co do wątku "ile gazu wam poszło...." to własnie ten wątek sprowokował mnie do zapytania. Ludzie opisuja tam, że na sezon zużywają 2500 m3 na dom 200m2. Zaniepokoiło mnie to, bo w tydzień u mnie poszło niecałe 120 m3. Będąc u znajomych dzisiaj sprawdziłem ich zużycie -dom 300-350 m2, zużycie mają 2,3 m3 na 2 godziny. Rachunek za ubiegły rok ok.6 tys.

Dom ocieplony 25+10 styropian.

nofastbba napisał:
dzieki skorson -zabieram sie do czytania.

Co do wątku "ile gazu wam poszło...." to własnie ten wątek sprowokował mnie do zapytania. Ludzie opisuja tam, że na sezon zużywają 2500 m3 na dom 200m2. Zaniepokoiło mnie to, bo w tydzień u mnie poszło niecałe 120 m3. Będąc u znajomych dzisiaj sprawdziłem ich zużycie -dom 300-350 m2, zużycie mają 2,3 m3 na 2 godziny. Rachunek za ubiegły rok ok.6 tys.

Dom ocieplony 25+10 styropian.

Takie dane nie nadają się do analizy...

Też rozpocząłem swój sezon grzewczy i z obserwacji wynika, że np jednej nocy zużycie gazu 0 a innej zużycie 4m3...

Co mnie zdziwiło: im cieplej na zewnątrz np +8 tym zimniej w domu

:o

Im zimniej na zewnątrz -2, 0, tym cieplej w domu.

Pewnie przy moich ustawieniach:dzień 18C, noc 16C przy pogodówce, piec startuje dopiero jak idzie zimno...

Prawdopodobnie przyczyną jest regulator pogodowy, jak jest zimno na dworze wtedy piec mocno grzeje i w domu ciepło. Tak tłumaczył mi działanie regulatora pogodowego instalator.

Co do mojego zużycia dzisiaj jest 134 m3 czyli piec spalił 10m3. Co ciekawe regulator ustawilem tak jak jest w watku powyzej tzn. na stala temp. 18st.

Natomiast moi znajomi, ktory opisywalem wyzej tzn. dom ok.350m3 przez ostatnia dobe spalili 20m3. Dom ocieplony 15cm styropianu. Otwarte przestrzenie robia swoje - nie ma sily.

W weekend planuje dolożyć wełny na suficie piętra z 20cm conajmniej i ją dokładnie powiązać sznurkami. Druga sprawa to ustawienie regulatora - obnizylem krzywa grzewcza i ustawilem stala temp.

Ciag dalszy relacji nastapi..

nofastbba napisał:
Jezeli zuzycie bedzie sie utrzymywalo to nie bede mial wyboru.

Sprubój dorażnie załatać/zastawić przejście z domu do garażu, jeżeli nie mieszkasz tylko ogrzewasz dla pracowników to ustaw 17oC/24h.

Ja mam mniejszy dom 159m2 (25m2 garaż) sciany porotherm 30 ocieplone 12cm styro, dach dachowka +25cm wełny+ 20cm wełny na suficie poddasza, went grawitacyjna.

Mieszkamy od roku, 2 sezon grzania. Zeszły rok uczyłem się ustawien na gazie płynnym, to sobie wyobrażasz ile nauka kosztuje. :(

Zużycie gazu ziemnego GZ-50 od 1września do dzisiaj 165m3 ( ok.30m3 CWU i grzanie od 2 pażdziernika), ale temperatura ustawiona stale na 21,5oC.

jest dobrze, nie przejmuj sie, u mnie całk. 240.

ale dom zyje, 4 osoby, gotowanie, u ciebie bedzie podobnie,

jak bedzie więcej niż u mnie po ociepleniu , wprowadzeniu i nagrzaniu domu, to pomyśl o dociepleniu, ale na razie spokój!

ps. ale musisz zaizolować poddasze, cholernie duzo ciepła ucieka górą, ja mam lukarny do poprawki bo są spaprane i temp. na górze jest 2 stopnie mniejsza.

choć ktos mi mówił ze tez ma na górze 2 st. mniej, może tez ma coś spaprane? Ja w obecnych temp. trzymam zuzycie 5-6 m3, ale jak wieje to q-rcze więcej :(