moczarek 01.11.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam, Do wszystkich teoretyków i praktyków rekuperacji i GWC! O co chodzi!? Mój rekuperator przy zewnętrznej temperaturze przed rekuperatorem 2,8 C ma sprawność 84% i nawiewa powietrze o temp. 16,0 C. Po załączeniu GWC temperatura zewnętrzna przed rekuperatorem to 9,6 C, a nawiewa 16,3 C, czyli sprawność 74%. Zatem temperaturowo jakby z GWC niewielki zysk! Wiem, że tak nie jest bo jednak te kilka stopni pokazuje na wejściu więcej. Czy jest na to wytłumaczenie? Zaciekawiony Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.11.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Hmmm,a jesli out bedzie -15,z gwc w takich warunkach da + 5,potem za reku + 17-18,w domu + 19-20 to chyba sprawnie?A nie...ciagnac - 15 i mniej dawac na domek.....Kazdy reku jest inny,gwc mniej sie rozni,ale gwc,sluzy w roznych porach do czego innego....Niemniej,daje zyski....komfortowe przede wszystkim,a nie materialne..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.11.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witam, Do wszystkich teoretyków i praktyków rekuperacji i GWC! O co chodzi!? Mój rekuperator przy zewnętrznej temperaturze przed rekuperatorem 2,8 C ma sprawność 84% i nawiewa powietrze o temp. 16,0 C. Po załączeniu GWC temperatura zewnętrzna przed rekuperatorem to 9,6 C, a nawiewa 16,3 C, czyli sprawność 74%. Zatem temperaturowo jakby z GWC niewielki zysk! Wiem, że tak nie jest bo jednak te kilka stopni pokazuje na wejściu więcej. Czy jest na to wytłumaczenie? Zaciekawiony Jacek A jak Ci wyszlo te 84%? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moczarek 01.11.2009 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Podzieliłem różnice temperatur (t naw - t zew)/(t wyc - t zew). (16-2,8)/18,5-2,= 84% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 01.11.2009 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Zobacz tuhttp://www.siwicki.pl/menu.php?q=sprawnosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.11.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Podzieliłem różnice temperatur (t naw - t zew)/(t wyc - t zew). (16-2,8)/18,5-2,= 84% aaaaacha wywiewasz 18,5oC a nie 20oC?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 02.11.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Witam, Do wszystkich teoretyków i praktyków rekuperacji i GWC! O co chodzi!? Mój rekuperator przy zewnętrznej temperaturze przed rekuperatorem 2,8 C ma sprawność 84% i nawiewa powietrze o temp. 16,0 C. Po załączeniu GWC temperatura zewnętrzna przed rekuperatorem to 9,6 C, a nawiewa 16,3 C, czyli sprawność 74%. Zatem temperaturowo jakby z GWC niewielki zysk! Wiem, że tak nie jest bo jednak te kilka stopni pokazuje na wejściu więcej. Czy jest na to wytłumaczenie? Zaciekawiony Jacek Praw fizyki nie oszukasz. Sprawność takiego urządzenia będzie różna w różnych warunkach. Zobacz co Ci wyjdze jak masz w domu 20*C i na dworze 20*C. Temperatura powietrza przed i za rekuperatorem będzie taka sama. Rekuperator się zepsuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.11.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Zatem temperaturowo jakby z GWC niewielki zysk! Dlatego Ja mam ustawiony sterownik do GWC na załączenie poniżej +2 i powyżej +25 ! Odmraża w zimie i chłodzi w upały, tyle ! Uważam że w okresach przejściowych daje zbyt niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.11.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Witam, Do wszystkich teoretyków i praktyków rekuperacji i GWC! O co chodzi!? Mój rekuperator przy zewnętrznej temperaturze przed rekuperatorem 2,8 C ma sprawność 84% i nawiewa powietrze o temp. 16,0 C. Po załączeniu GWC temperatura zewnętrzna przed rekuperatorem to 9,6 C, a nawiewa 16,3 C, czyli sprawność 74%. Zatem temperaturowo jakby z GWC niewielki zysk! Wiem, że tak nie jest bo jednak te kilka stopni pokazuje na wejściu więcej. Czy jest na to wytłumaczenie? Zaciekawiony Jacek Dzięki ci za te wyliczenia dzięki nim chyba zrezygnuje z gwc glikolowego może zakopie kawałek rury jakiejś najtańszej tylko kurcze ta czerpnia przy ziemi mi się nie podoba a jak by zrobić czerpnie od gwc na strychu w ścianie szczytowej zejść do piwnicy (10 m rury od gwc było by więcej w domu niż normalnie) przebić się przez fundament zrobić pętle i wrócić z powrotem na strych do rekupuratora może udało by się nawet zrobić tą pętle ze spadkiem w stronę piwnicy i załozył bym tam jakąś rewizje lub syfon na ewentualne skropliny można by wtedy nawet jakiegoś szlałfa wsadzić gdybym chciał przeczyścić za pare lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.11.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Zrób tak żeby reku się nie meczył ( zamarzał) i będzie ok.!Ja wydałem na glikolowe niecałe 2 tyś i będe używał tylko do rozmrażania i chłodzenia a więc bardzo żadko ! Mimo to uważam że warto było ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moczarek 02.11.2009 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Dzisiaj, przy temperaturze zewnętrznej 4,4 C zysk z GWC na nawiewie wynosi 0,4 C. Niewiele. Sprawność 66% - mniejsza niż wczoraj. Zobaczymy przy większych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 02.11.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 GWC glikolowe, 3 pętle po 60 metrów, pompa pracuje na pierwszym biegu, nagrzewnica Juwenta NLW 64x64 cm, 3-rzędowa.temp. na zewnątrz -0,6temp. za GWC +13,8temp. za GWC na wejściu do reku +12,8 (1,5 metra rury łączącej jest jeszcze nieocieplone)temp. na wyjściu z reku do domu +19,2temp. wywiewana z domu (wejście do reku) +21,7temp. wywiewana na wyjściu z reku do wyrzutni +14,9 temp. glikolu na wejściu z ziemi do nagrzewnicy +10,9temp. glikolu po wyjściu z nagrzewnicy +10,6 Temperatury powietrza mierzone sondami umieszczonymi wewnątrz w kanałach, temperatura glikolu mierzona sondami przyczepionymi z zewnątrz do rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.11.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 panda świetny wynik, warto by się pofatygować ,,, do Leżajska Jak tam wilgotność powietrza ? Pewnie docenisz najbardziej w lecie !? Ja dałem na noc reku na max i rano sucho w gardle, higrometr pokazuje 42 % ! Ale to tylko próba była, normalnie jest 55 % ! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 20.01.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 (edytowane) Zatem temperaturowo jakby z GWC niewielki zysk! Dlatego Ja mam ustawiony sterownik do GWC na załączenie poniżej +2 i powyżej +25 ! Odmraża w zimie i chłodzi w upały, tyle ! Uważam że w okresach przejściowych daje zbyt niewiele A jaki sterownik zastosowałeś? Ja dałem na noc reku na max i rano sucho w gardle, higrometr pokazuje 42 % ! Ale to tylko próba była, normalnie jest 55 % ! Krzywa "odczuwalności zadowolenia" wilgotności wynosi od 40-60% więc w obu przypdkach się mieścisz Edytowane 9 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 20.01.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Odczucie to jak wiesz bardzo subiektywne doznanie Jesli przy wilgotnosci 40% komus jest zbyt sucho to kombinuje zeby bylo OK, logiczne. GWC moze zmniejszac lub zwiekszac wilgotnosc i to nie lokalnie ale dla calej instalacji wentylacyjnej -taka mala zaleta. Mysle o zwirowcu ze zraszaczem i np. podlaczeniu owego zraszacza to jakiegos sterownika wilgotnosci. Nie mam takiego, bede na razie musial "analogowo" zwiekszac wilgotnosc gdy zajdzie taka potrzeba. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.01.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Z moich obserwacji wyciągam też wniosek że nie tylko wilgotność powietrza ma tutaj wpływ na komfort ale też "przeciąg" w jakim przebywamy. Teraz mam w domu mokro, muszę wentylować dość mocno i mimo że jest np. 50 % to rano odczuwa się suchość. A szyby lekko zaparowane. Jestem ciekaw jak będzie w przyszłym sezonie, teraz to Ja się cieszę z tych mrozów bo jak było +8 to przy tej wymianie miałem już ponad 60 % a to już wilgotno . Przy mrozie elegancko mi się domek suszy A sterownik mam poskładany z 2 termostatów z czujkami i jakichś przekaźników. Działają oba na raz ale się nie gryzą. Do tego jeszcze lampka jednofazowa żebym wiedział kiedy puszczają zasilanie na pompę, tzn. czy GWC działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.01.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 (edytowane) Z moich obserwacji wyciągam też wniosek że nie tylko wilgotność powietrza ma tutaj wpływ na komfort ale też "przeciąg" w jakim przebywamy. Teraz mam w domu mokro, muszę wentylować dość mocno i mimo że jest np. 50 % to rano odczuwa się suchość. A szyby lekko zaparowane. Jestem ciekaw jak będzie w przyszłym sezonie, teraz to Ja się cieszę z tych mrozów bo jak było +8 to przy tej wymianie miałem już ponad 60 % a to już wilgotno . Przy mrozie elegancko mi się domek suszy A sterownik mam poskładany z 2 termostatów z czujkami i jakichś przekaźników. Działają oba na raz ale się nie gryzą. Do tego jeszcze lampka jednofazowa żebym wiedział kiedy puszczają zasilanie na pompę, tzn. czy GWC działa. Sprawdzałem twojej poprzednie posty, myślałem, że będziesz miał schemat tego - ale strasznie dużo tego masz Rozumiem, że na kanałach masz 2 automatycznie sterowane przepustnice + sterownik? P.S. Gratuluje wiedzy - naprawdę niczego sobie. Edytowane 9 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.01.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Rozumiem, że na kanałach masz 2 automatycznie sterowane przepustnice + sterownik? P.S. Gratuluje wiedzy - naprawdę niczego sobie. Nie mam żadnych przepustnic, u mnie czerpnią jest dziura w ścianie i nagrzewnica, jeśli pompa do gwc się załączy ( bo jej sterownik każe) to chłodzi lub grzeje, jeśli nie załączy to nie robi nic. Ta nagrzewnica nie wygląda jak samochodowa, tam są lamele bardzo rzadko i opory są pomijalne. Powietrze zawsze przechodzi przez tą nagrzewnicę, czy się to komu podoba czy nie PS. Tia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minijack 21.01.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Do wszystkich teoretyków i praktyków rekuperacji i GWC! O co chodzi!? Mój rekuperator przy zewnętrznej temperaturze przed rekuperatorem 2,8 C ma sprawność 84% i nawiewa powietrze o temp. 16,0 C. Po załączeniu GWC temperatura zewnętrzna przed rekuperatorem to 9,6 C, a nawiewa 16,3 C, czyli sprawność 74%. Zatem temperaturowo jakby z GWC niewielki zysk! Wiem, że tak nie jest bo jednak te kilka stopni pokazuje na wejściu więcej. Czy jest na to wytłumaczenie? Podzieliłem różnice temperatur (t naw - t zew)/(t wyc - t zew). (16-2,8)/18,5-2,= 84% a spróbuj potraktować gwc jako całość z reku wtedy sam reku ma mniejszą sprawność ale w połączeniu z gwc większą . gwc ogrzewa powietrze wstępnie więc chociaż sprawność reku spada to i tak dostałeś trochę darmowej energii z ziemi u mnie przykładowo wygląda to tak (licząc w ten sam sposób): tz=2,4 sprawność reku=86% a z gwc = 94% tz=-4,6 sprawność reku=83% a z gwc = 95% tz=-9,7 sprawność reku=78% a z gwc = 95% (przy zmniejszonej wymianie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.01.2010 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Coś Wam się chłopaki miesza.GWC zmniejsza sprawność Rekuperatora, podnosi za to sprawność odzysku ciepła całej instalacji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts