Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Coś Wam się chłopaki miesza.

GWC zmniejsza sprawność Rekuperatora, podnosi za to sprawność odzysku ciepła całej instalacji !

nie o to mi chodziło

bo gwc nie podności sprawności odzysku ciepła z domu

chciałem tylko w ten prosty sposób pokazać jaki jest zysk z gwc

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie mam GWC. Jest teraz za oknem -10*C.

Lampka na sterowniku cały czas mruga (trwa rozmrażanie).

Rekuperator mistral 300duo.

I co Ty na to? Podnosi sprawność czy nie. :wink:

Ja nie mam GWC. Jest teraz za oknem -10*C.

Lampka na sterowniku cały czas mruga (trwa rozmrażanie).

Rekuperator mistral 300duo.

I co Ty na to? Podnosi sprawność czy nie. :wink:

Obniża bo przy rozmrażaniu nie nawiewasz chłodniejszego powetrza tylko wypuszczasz ciepłe a więc masz mniej strat ;).

pzdr

GWC-zysk czy strata

Pomiary dokonane 14 stycznia 2010, termometr sonda

Reuperator Renowenta HR z bypassem , GWC rury rehau 55mb zakopane 1,8-2 mb pod ziemią lessową stale wilgotną.

temp zewn.mius -10 powietrze z czerpni w podbitce dach.odległość od reku.7 mb.

IV kanał temp powietrze zewn.na wejściu do reku -5

I kanał nawiew ogrzanie/odzysk/ +16 na wyjściu z reku

III kanał wywiew temp na reku z wywiewu +19

II kanał powietrze zużyte temp. na reku +5

temp na anemostatach /12mb od reku/ +14 /2 stopnie straty na przesyle/

Załączone GWC temperatura przy czerpni minus -11 st.C

IV kanał temp na wejściu nawiew +6 /temp. wyższa o 12 st.C ! jak wyżej/

I kanal nawiew +17 nawyjściu z reku /różnica tylko 1 st.C !! jak wyżej/

III kanał +19 /jak wyżej/

II kanał powietrze zuzyte +8 /!?/

temp na anemostacie + 15 /tylko 1 st.C wyżej/

Wniosek; GWC to komfort dla samego rekuperatora i jego podzespołów /dot niazamarzania/mniejszy komfort dla kieszeni inwestora,znikomy wpływ na podniesianie temperatury nawiewanej do pomieszczeń !! Wydatek na w/w GWC niewspółmierny do pożądanych efektów.

Rysunki poglądowe firmy Rehau mocno przebarwine marketingowo !!

Wyniki użytowania GWC w okresie letnim jeszcze mniej ciekawe.

Należy zapomnieć o reklamowanej pseudo klimatyzacji .

Wniosek ostateczny dla chcących inwestować w nowinki budowlane.

Rekuperator TAK !! koniecznie z bypassem dobrej marki, GWC NIE !!/chyba że masz zbędne 13-14 tys zł/

Podzieliłem różnice temperatur (t naw - t zew)/(t wyc - t zew). (16-2,8)/18,5-2,8)= 84%

Hmmm, jak na mój gust to nową matematyke tworzysz....

Edytowane przez kerado28

Obrazowo: kiedy powietrze wewnątrz ma +20°C a na zewnątrz -20°C różnica temperatur wynosi 40 stopni. Kiedy po włączeniu rekuperatora powietrze nawiewane będzie miało 0°C, czyli odzyskamy 20 stopni z 40, mamy sprawność 50%. Gdy to powietrze będzie miało 10°C czyli odzyskamy 30 stopni z 40, możemy mówić o 75% sprawności odzysku ciepła.

Wg Ciebie jak powinno byc?
W/g moich obliczeń sprawność to 87,8% Edytowane przez kerado28

jak jeszcze miałem reku (już nie mam, bo Adammk zabrał go do naprawy i już trzeci tydzień naprawia :(( )

, to przy -15st nawiewało poprzez GWC (żwir) i reku +17st, przy max obrotach.

teraz, gdy nie ma reku, przez samo GWC nawiewa +8stC.

w domu jest +20stC.

to jaka jest sprawność wentylacji z reku+gwc i przy samym gwc ?

jak jeszcze miałem reku (już nie mam, bo Adammk zabrał go do naprawy i już trzeci tydzień naprawia :(( )

, to przy -15st nawiewało poprzez GWC (żwir) i reku +17st, przy max obrotach.

teraz, gdy nie ma reku, przez samo GWC nawiewa +8stC.

w domu jest +20stC.

to jaka jest sprawność wentylacji z reku+gwc i przy samym gwc ?

Tutaj masz wzór i sam podstaw sobie wyniki.

(t naw - t zew)/(t wyc - t zew).

t naw - temp nawiewana

t zew - temp zewnętrzna

t wyc - wyciągana (lub domowa)

Edytowane przez kerado28

...a ja mam pytanie..

jesli obliczam wzor dla uzyskania sprawnosci przy gwc zalaczonym,to jaka temp. zew. podaje?te nawiewana z gwc,czy te atmosferyczna ,przy zalaczonym gwc?albo.....jak podaje temp. w domu,to usredniona,z tych kilku pomieszczen ,gdzie sa wyciagowe anemo?no bo mam rozne temp. w roznych pomieszczeniach ,z wyciagowymi anemo...od 18 do 22 st.czyli usredniam???

jesli obliczam wzor dla uzyskania sprawnosci przy gwc zalaczonym,to jaka temp. zew. podaje?te nawiewana z gwc,czy te atmosferyczna ,przy zalaczonym gwc?

Jeśli chodzi o sprawność samego reku to powinniśmy zmierzyć

temperatury w 3 miejscach przy rekuperatorze:

1. nawiew świeżego powietrza,

2. wywiew z pomieszczeń,

3. nawiew do pomieszczeń.

Niestety w mistralach nie założyli czujników.

http://www.pro-vent.pl/budowa-rekuperatora-mistral,0.html

Myślę, że bardziej zależy nam na sprawności całego systemu wentylacji.

...jak podaje temp. w domu,to usredniona,z tych kilku pomieszczen ,gdzie sa wyciagowe anemo?no bo mam rozne temp. w roznych pomieszczeniach ,z wyciagowymi anemo...od 18 do 22 st.czyli usredniam???

I tu robi się problem.

Trzeba zrobić pomiar temperatur i przepływu na każdym anemostacie

i obliczyć średnią ważoną.

Teraz mamy inne dane:

1. temp powietrza zewn,

2. śr temp wywiewu z pomieszczeń,

3. śr temp nawiewu do pomieszczeń.

JA czujniki w moim Mistralu,ku memu zdziwieniu ,mam.NIestety,jak podaje serwis proventu,dane z nich,nie sa do wyliczen wydajnosci,a jedynie oceny dzialania maszyny.Chodzi,o to ,ze jeden z czujnikow podaje ,jaka jest temp. w najzimniejszym punkcie rekuperatora Mistral.JA mam,geo 400.
  • 2 months później...

Pozwolę sobie podpiąć pod temat GWC. Mam pytanie o system przeciw zamarzaniu rekuperatora.

Na klasyczne rozwiązanie GWC mnie nie stać, dlatego szukałem i wyczytałem o 3 rozwiązaniach:

1. Grzałki

2. Recyrkulacja

3. Bartosz (ze względu na rozmiary nie zamarza).

Porównując 1 i 3 mam dylemat: czy oszczędniej jest zimą: co jakiś czas odpalić te 3kW grzałki, czy lepszy będzie bartosz, który jednak ciągnie więcej prądu niż klasyczne rekuperatory (np. krzyżowe), a ciągnie ten większy prąd cały czas. Recyrkulacja w Mistral jest dosyć ciekawa, ale czy jest na tyle wydajna?

Czy ktoś się zastanawiał który system jest najefektywniejszy dla systemu i kieszeni jeśli chodzi o uniknięcie zamarzania?

Również mnie to nurtuje (gwc nie buduję). To w końcu jak to jest z tymi centralami (poza bartoszem), np R Brink-, w których zastosowano regulację pracy wentylatorów jako opcja antyzamrożeniowa. Zamarzają, czy nie? Mamy ostrą zimę za sobą, może ktoś się wypowie, kto używał takiego reku bez gwc i nagrzewnicy. A może poprostu zakupić tańszy sprzęt ,ale z grzałką i tą różnicę (pewnie ze 2 tyś) przeznaczyć na tych parę kW grzałki.Jeśli koszty wyrównają się po 10 latach, to czemu nie (pewnie o tym gdzieś było) Edytowane przez Cezarr

Coulighnon robil pomiary zima i mu wyszlo, ze przy dobrym reku przeciwpradowym GWC niewiele daje w sensie sprawnosciowym, natomiast chroni przed zamarzaniem.

Ja osobiscie zrezygnowalem z GWC na rzecz Bartosza, klamka zapadla, fundament zalany bez przejscia do GWC.

Nagrzewnice elektr nie wchodza u mnie w rachube.

Nie jestem przeciwnikiem GWC, ale przeraza mnie wilgoc zbierajaca sie w rurze z biegiem czasu i to co tam moze sie rozwijac..... systemy glikolowe sa dla mnie po "ciemnej stronie mocy" ze wzgledu na stopien komplikacji (mechanika).

Centrale umieszcze na jetkach, czerpnia i wyrzutnia w scianach szczytowych.

Dach ocieplony po kalenice.... brdzie dobrze.

Witam,

Do wszystkich teoretyków i praktyków rekuperacji i GWC! O co chodzi!?

Mój rekuperator przy zewnętrznej temperaturze przed rekuperatorem 2,8 C ma sprawność 84% i nawiewa powietrze o temp. 16,0 C. Po załączeniu GWC temperatura zewnętrzna przed rekuperatorem to 9,6 C, a nawiewa 16,3 C, czyli sprawność 74%.

Zatem temperaturowo jakby z GWC niewielki zysk! Wiem, że tak nie jest bo jednak te kilka stopni pokazuje na wejściu więcej.

Czy jest na to wytłumaczenie?

Zaciekawiony Jacek :o

Rekuperator ma mniejszą sprawność ponieważ po załączeniu GWC zmniejszyła się ilość skroplin, a więc mniejszy jest odzysk ciepła z kondensacji pary,

ale co ja tam wiem.

Prawda kurt?

Edytowane przez orko
  • 9 months później...

Proszę pamiętać o tym, że rekuperacja to:

1 odzysk ciepła

2 regulacja wilgotności

3 filtr (czyste powietrze)

Odzysk ciepła to tylko jeden z wyników pracy rekuperatora, więc sama sprawność to nie wszystko.

Pozdrawiam.

...

2 regulacja wilgotności

3 filtr (czyste powietrze) ....

Wydaje mi sie, ze te dwa punkty to spelnia sama wentylacja mechaniczna a nie rekuperacja.

Rekuperator -wymiennik, raczej tylko odzyskuje "cieplo" z powietrza usuwanego.

Pzdr.