tomek_glw 10.02.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 Pewnie już gdzieś było ale prosiłbym tak skrótowo:do czego właściwie służy by-pass w rekuperatorze?Czy omija on wymiennik ciepła? Jeśli tak, to w jakim celu?Czy warto inwestować w reku z bypassem?Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 10.02.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2011 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?140708-Rekuperator-Bypass http://www.rekuperatory.pl/podstawy-rekuperacji/by-pass-w-rekuperatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bednar 21.11.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Obrazowo: kiedy powietrze wewnątrz ma +20°C a na zewnątrz -20°C różnica temperatur wynosi 40 stopni. Kiedy po włączeniu rekuperatora powietrze nawiewane będzie miało 0°C, czyli odzyskamy 20 stopni z 40, mamy sprawność 50%. Gdy to powietrze będzie miało 10°C czyli odzyskamy 30 stopni z 40, możemy mówić o 75% sprawności odzysku ciepła. W/g moich obliczeń sprawność to 87,8% No bez jaj. To też jest niepoprawnie. Wymiana ciepła może zachodzić do momentu zrównania temperatur. Więc jeśli w powyższej sytuacji powietrze nawiewane będzie miało 0 stopni, to jest wszystko co można osiągnąć, bo usuwane również ma wtedy 0 stopni, więc wtedy jest 100% sprawności. Inaczej to byłoby perpetuum mobile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.11.2011 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 No bez jaj. To też jest niepoprawnie. Wymiana ciepła może zachodzić do momentu zrównania temperatur. Więc jeśli w powyższej sytuacji powietrze nawiewane będzie miało 0 stopni, to jest wszystko co można osiągnąć, bo usuwane również ma wtedy 0 stopni, więc wtedy jest 100% sprawności. Inaczej to byłoby perpetuum mobile. wiesz co to jest wymiennik przeciwprądowy ? powiedz mi w którym momencie zrównają się w nim temperatury;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 22.11.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Ja wiem, ja wiem ... Gdy powietrze wywiewane ma +20*C i nawiewane osiagnie temp. tez +20*C Dobrze odpowiedzialem pse Pana? :) Tak powaznie to raczej malo prawdopodobne zeby zima nawiew osiagnal temp. wywiewu bo zdaje sie ze @bednar w tym miejscu zagalopowal sie "troszeczke" i zapomnial o stalym przeplywie owego, wywiewanego +20*C powietrza, ktore nie ma szans osiagnac temp. 0*C -w tzw. normalnych warunkach. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 22.11.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 dlatego sprawność jest funkcją i drogi bednarze wymiennik w reku nie jest układem zamkniętym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts