Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabezpieczenie więżby dachowej przed zimą

rozyczka1191

Recommended Posts

witam

mam pytanie do forumowiczów :wink:

otóz zastanawiam się jak zabezpieczyć swoją budowę przed zimą

mam założoną więżbe dachową, dachowki niestety nie damy razdy zalozyc, poniewaz ja reklamujemy i niestety to troche potrwa.

Zastanawiam się nad przykryciem więzby plandeką- zakupilam dwie duze na allegro tylko sie troche boję, że przy wiekszej wichurze zerwie mi więżbe...

O strop tez sie martwie, bo jesli nic na dachu nie zalozymy to moze mi go rozmrozic

Prosze o rady :)

Nie wiem czy Ci pomogę ale widziałem coś takiego w ubiegłym roku

Folia paro-przepuszczalna na to łaty i kontr-łaty-tak jak mają być pod dachówkę i na to czarna gruba folia budowlana mocowana zszywkami-wiosną było ok-zakładano dachówkę i pomimo opadów śniegu nawet wiatru bo wiało ubiegłej zimy-nic się nie zniszczyło-folię wiem, że wykorzystano do niszczenia chwastów na działce

Powiem tak,nie spotkalo mnie to,ale...nie wydawalbym kasy na folie i laty,zeby cos zrobic tymczasowo..

Łaty były i są te które obecnie są pod dachówką-nie było nic tymczasowego prócz folii :wink:

A, autora wątku rozumiem jeśli strop zamoknie, a potem kilkakrotnie zamarznie to jemu może się coś stać-więźbie raczej nic sie nie stanie-piszę "raczej" gdyż jeśli drzewo namoknie -a przyjdą duże mrozy do -20*C to i drzewo popęka

Nie zazdroszcze...Pmaietaj,jeszcze wiele przed Toba...Uwazam,ze bejca ,wiezba przejdzie chrzest-i tak musi wytrzymac skrajne warunki pod pokryciem-latem i zima.Drewno,lakier,wszystko i tak oberwie...Strop-niejedn dom stal kilka lat bez dachu....PO kilkunastu pewnie zjadlo go slonce i pogoda...Ale jedna zima wiele nie zdziala,no chyba,ze bedzie wylewany w grudniu :-)

PS.A co z ta dachowka sie stalo?

racja, sytuacja nietypowa

Ale widzę, ze masz bardzo blisko las wiec folia da radę ochroni Ci więźbę, a koszt ok 200m2 też nie będzie tak znaczący przy mogących nastąpić uszkodzeniach-no i lepsze samopoczucie.

Otoczenie domu chroni go przed naporem wielkich porywistych wiatrów-to nie to co pustkowie i szczere pola :wink: