Bigsister 03.01.2004 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Nasz projekt przewiduje wypełnienie fundamentów betonem chudym 7.5 lub zagęszczonym piachem. Podejrzewam, że beton jest bardziej pewnym materiałem wypełniającym, gdyż piasek trzeba ubić i nigdy nie będzie do końca wiadomo, czy jest on ubity dobrze. Jak będą jednak wyglądały koszty tych wariantów? Co będzie tańsze:wariant 1: Wylanie betonu z gruszkiwariant 2: piasek + wynajęcie ubijarki + 2-3 ludzi do ciągłego podsypywania piasku warstwami?Pytania dodatkowe do wariantu 2:Ile procent więcej piasku potrzeba w stosunku do obliczonej kubatury?Ile czasu zajmie ta cała czynność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
richie 03.01.2004 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Do wypełnienia moich fundamentów zużyłem grubo ponad 200 ton piachu.Jeśli Masz fundamenty wyciągnięte w górę to ilości betonu nawet niższej klasy były by chyba niebotyczne (duże koszty).Wynajęcie ubijaka wcale nie jest drogie,a i piach gorszej jakości można wyjąć w dobrej ceniepozdrawiam richie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 04.01.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 zastanów się czy stać cię na wybetonowanie. Poza wszystkim piasek nie przemarza. (duża zaleta) Układaj i ubijaj piuasek warstwami, a napewno nie będzie kłopotu z osiadaniem gruntu. jeżeli masz niepodmokły grunt to polewaj to wszystko woda i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durysz 04.01.2004 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Karlos_m - co rozumiesz pod pojęciem - "piasek nie przemarza" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 04.01.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Ja mam dosc duzy/gleboki fundament, weszlo tam ca 130 m3 piasku (takiego troche gorszej jakosci) - zaplacilem ok. 3600 za sam material. Wydaje mi sie ze mozna taniej jak sie rozgladnac za piaskiem. Poza tym wydaje mi sie ze piasek lepiej izoluje termicznie od B7.5 no i w betonie nie da sie juz nic wykopac/przerobic (a ja musialem wykopywac dziure zeby podprowadzic wode !) Krzysiek PS Aha - fundament grubosci 30 cm mam ocieplony 5 cm styroduru (XPS) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 05.01.2004 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Durysz : Jeżeli masz fundament obsypany piaskiem i inny który jest obsypany np ziemia z gliną to przemarzanie w tym wypadku nastąpi głębiej przy fundamencie obsypanym gliną. Taka prosta zasada związana z zawartością wody, podmiękaniem w piasku i np glinie.Czyli łopatologicznie wsypiesz pod posadzkę piasek i na nieszczczęście schrzaniłeś fundament (np. wybudowałeś bez ocieplenia) to masz większą szansę na to że w konsekwencji nie wybije Ci mróz posadzki do góry. Jeżeli będziesz tam miał glinę lub beton to życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1 05.01.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Ja mam dosc duzy/gleboki fundament, weszlo tam ca 130 m3 piasku (takiego troche gorszej jakosci) - zaplacilem ok. 3600 za sam material. Wydaje mi sie ze mozna taniej Można sporo taniej w necie cena za m3 to kilkanaśćie zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 06.01.2004 03:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 U mnie wyszło ok. 180t piachu - zapłaciłem 1900zł. (bez vat), a w cenie była wliczona też kwadroma (tak to się nazywa?) do wrzucenia tego piachu w obręb fundamentów. Dla mnie chudziak(b-7.5) to jakieś nieporozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 06.01.2004 03:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Zapomniałem dodać ekipa bud. zagęściła mi bez żadnej dopłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 06.01.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 A jaki piasek wsypaliście? Najzwyklejszy rzeczny, a może sortowany, albo o jakiejś granulacji?Wczoraj zajrzałam na strony tych co sprzedają piasek, każdy ma z 5 typów piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 07.01.2004 01:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 co do piachu to niekoniecznie gatunkowy. U mnie gorszej klasy żwirek(ponoć z domieszką gliny, ale ja jej nie widziałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durysz 17.01.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Durysz : Jeżeli masz fundament obsypany piaskiem i inny który jest obsypany np ziemia z gliną to przemarzanie w tym wypadku nastąpi głębiej przy fundamencie obsypanym gliną. Taka prosta zasada związana z zawartością wody, podmiękaniem w piasku i np glinie. Karlos_m (ale się uczepiłem !) Wyczuwam Twoje intencje, ale albo Cię nie rozumiem, albo tłumaczysz to trochę nie tak. W szkole uczono mnie, że jeżeli znajdujemy się w I strefie przemarzania gruntu (na terenie Polski jest to obszar największy) to zgodnie z normą przyjmuje się, że grunt przemarza do głębokości 0,8 m i to bez względu czy jest to warstwa gliny czy piasku. Groźny może być rodzaj gruntu, ale pod fundamentem i to tylko w przypadku, gdy jego podstawa znajduje się w strefie przemarzania. Natomiast rodzaj gruntu obok fundamentu nie ma znaczenia, ponieważ pod wpływem przemarzania wysadziny kompensują się w kierunku mniejszego oporu, czyli do góry. Tak ja to rozumię. Przepraszam, że się wymądrzam, ale lubię jasność. Czytając posty na Forum, bardzo często prztaczane są pewne stereotypy głoszone przez fachowców budowlańców, które realizowane powielają oczywiste błędy, które popełniamy wszyscy nawet fachowcy z wielką wiedzą i długim doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts