Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od 3 listopada święta Bożego Narodzenia ....... w marketach

krzys_i_aga

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

retrofood,obrazek sprawił,że ryczę ze śmiechu wespół w zespół z córą :lol: :lol:

A co do wczesnych świąt w marketach-ja tam to nawet lubię :roll: Chadzam wtedy pod te świąteczne melodyjki jakoś tak wolniej :roll:

A i misterne plany właścicieli marketów jakoś na mnie nie działają-uodparniam się wtedy na ten świąteczny wyścig i patrzę na wszystko tak bardziej socjologiczno-psychologiczno-filozoficznie.I tyle :wink:

Chociaż do świąt jeszcze miesiąc z okładem, to w supermarketach i centrach handlowych pojawiły się pierwsze oznaki Bożego Narodzenia. Choinki, stroiki i Święci Mikołajowie w różnych postaciach - wnoszą trochę świątecznej atmosfery w listopadową szarugę. Jednak ich podstawowym zadaniem jest przekonanie nas do zakupów.

Mimo, że bożonarodzeniowa forma marketingu może męczyć, to jednak jest skuteczna - podkreśla psycholog reklamy Norbert Maliszewski. Tradycyjnie, to w listopadzie i grudniu handlowcy mają swoje żniwa. Bożonarodzeniowe reklamy sprawiają, że przestajemy zachowywać się racjonalnie - tłumaczy psycholog.

Nastrój świąteczny - kolędy i stroiki służą wzbudzaniu emocji. Świąteczne atrybuty powodują, że zaczynamy kierować się sercem - chcemy jak najwięcej i jak najlepiej. I w efekcie kupujemy.

Zdaniem Norberta Maliszewskiego - komercja i szał zakupowy już wrosły w polską kulturę świętowania. Reklama, niestety, przyczynia się do desakralizacji Bożego Narodzenia, bo odwołuje się do potrzeb związanych ze statusem i prestiżem - tłumaczy psycholog.

W listopadzie i grudniu obroty marketów wzrastają średnio o kilkadziesiąt procent, i stanowią 20%-30% obrotów rocznych.

W marketech są już po 4 rzędy (zależy jak kto liczy ) zabawek . Musze dziecko z papierową torbą na głowie przeprowadzać przez te strefę wysokiego zagrożenia dla portfela przeprowadzać . :wink:

A moje nastoletnie dziecko po wczorajszej wizycie w OBI, powyciągało wczoraj z pudeł jakieś mikołaje i stajenki i powystawiało na półki w domu :roll: A na przyszly tydzień planuje zakupy świąteczne (bombki, ozdoby i takie tam). Powiem jeszcze, że zawsze z takimi zakupami czekam na ostatnią chwilę i ciągle muszę przebierać w resztkach. Może więc rzeczywiście już trzeba sie zaopatrzać, bo wczoraj ludzie ostro kupowali te świąteczne rzeczy :roll:

Ja nie robie zakupow w marketach, wiec nie wiem czy w naszym rejonie sa juz w nich swiateczne ozdoby.

A o swietach zaczynam juz myslec, powoli planuje co kumu kupie pod choinke i jeszcze w tym tygodniu musze zarobic ciasto na pierniku, ktore to ciasto musi lezakowac miesiac (okolo). Takie planowanie swiateczne pozwala mi przetrwac zawsze ponury listopad.

i jeszcze w tym tygodniu musze zarobic ciasto na piernik, ktore to ciasto musi lezakowac miesiac (okolo). .

O rany, przypomniałaś mi o pierniku!!!!

Przez wiele lat robiłam piernik. Prawdziwy, na miodzie, korzeniach, taki co właśnei miesąc ma leżeć.

Potem była budowa, przeprowadzka, jakoś o pierniku wszyscy zapomnieli.

Masz rację, czzs najwyzszy zagnieść piernik :lol:

i jeszcze w tym tygodniu musze zarobic ciasto na piernik, ktore to ciasto musi lezakowac miesiac (okolo). .

O rany, przypomniałaś mi o pierniku!!!!

Przez wiele lat robiłam piernik. Prawdziwy, na miodzie, korzeniach, taki co właśnei miesąc ma leżeć.

Potem była budowa, przeprowadzka, jakoś o pierniku wszyscy zapomnieli.

Masz rację, czzs najwyzszy zagnieść piernik :lol:

EZS uciekla mi literka :lol: , ja zarabiam ciasto na pierniki (100 szt) takie co moga jeszcze w puszce po swietach lezec. Ale to juz czas najwyzszy, wiec do roboty :lol: .

Dzieki magpie 101

Czy już czas je robić :D

jeżeli robisz na prawdziwym miodzie, to można teraz zarobić ciasto, przykryć ścierką i odstawić w chłodne miejsce (wcale nie do lodówki, ja wstawiam do szafki) nawet na 3 tygodnie. Przed świętami się piecze.

Pierniki torunskie zaczyniano przy urodzeniu dziewczynki a pieczono na slub :D To ile czekały?

Tylko ja daję pół litra miodu na kilo mąki. Nie wiem, ile to deko :roll:

Dzieki magpie 101

Czy już czas je robić :D

Ja bede w tym tygodniu zarabiac ciasto, odstawie do zimnego garazu szczelnie przykryte (zeby zwierzaki sie nie dobraly :evil: ), piec bede 10 dni przed swietami.

W tym roku robie z podwojnej porcji - 200 sztuk, wymyslilam, ze kupie ladne koszyczki, wyloze swiateczna serwetka, na to pierniczki - calosc zapakuje w celofan i dam takie paczuszki z zyczeniami zamiast stroikow jak co roku (bedzie dla kilku kolezanek i wspolpracownicy).