januszek 30.01.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Józiu droga(lub drogi) kilka lat temu byłem tego samego zdania co TY zwłaszcza po rozmowie z kominiarzem, ekipa budowlana zrobiła komin dobrze jeszcze tego nie widziałm żeby ktoś tynkował komin w środku a oni to zrobili bez najmniejszych problemów. Niestety ani fizyki ani przyrody nie da się oszukać, i wcześniej czy póżniej z kominem murowanym z cegły wyjdą problemy. dlaczego?? jak wiesz drewno to przede wszystkim celuloza takie długie łańcuchy cukrów prostych (węglowodany) tak w ogólnym skrócie i spala się to na dwutlenek węgla i wodę (nie tyle co z gazu) dodatkowo jest woda w samym drewnie 10% to już bardzo suche. tej wody jest tyle ze cho cho, a tu patrz komin wraz z wysokością się wychładza a już na samej górze jest tak zimny że ta woda wykrapla się, i kap kap krplelka po kropelce spływa w dół i co z nią zrobisz ? jak masz cegłę, nic cegła wchłonie tę wodę tylko ile jej może wchłonąć pozostawiam Cię z przemysleniami 4 lata temu tego forum nie było i nikt mi nie doradził a teraz jest na tyle dobrze że możecie korzystać z doświadczeń innych dobrych czy złych ale macie możliwość wyboru więc wybierajcie tanio czy poprawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2004 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 Rozmawiałam z kominiarzem i powiedzał, że najlepszy komin z cegły 12 pełnej murowany w kwadracie 20x20, bez wkładu. Żadne schidle, bo to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Problemy z kominem mają ci, co stosują nieodpowiedni opał, np. niesezonowane drewno, wilgotny, zasiarczony węgiel lub miał... Uwaga ogólna: kominiarze często współpracują ze znanymi firmami (np. z Schiedlem) i nie mogą twierdzić, że kominy tradycyjne są równie dobre jak systemowe, bo podcinaliby gałąź, na której siedzą. Kominy systemowe - tak, pod warunkiem, że ma się nadmiar pieniędzy. Przy dobrze wypalonej cegle, dokładnym murowaniu i systematycznym paleniu i kominie ocieplonym w poziome strychu nie ma problemów z kominem murowanym z cegły - kondensatat wykrapla sie wyjatkowo przy duzych róznicah temperatur. Znacznie tańszym rozwiązaniem jest zastosowanie pustaków keramzytowych z kształtką szamotową w obsypce keramzytowej - podobny system do Schedla lecz znacznie tańszy, oferowany przez Firmę Zapel z Boguchwały woj.podkarpackie Potwierdzam jednocześnie opinie profesora s brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 30.01.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 brzoza Przy dobrze wypalonej cegle, dokładnym murowaniu i systematycznym paleniu i kominie ocieplonym w poziome strychu nie ma problemów z kominem murowanym z cegły - kondensatat wykrapla sie wyjatkowo przy duzych róznicah temperatur. i tu bym się z tobą nie zgodził ponieważ nasze domki buduje się coraz cieplejsze więc ilośc spalanego opału maleje wraz ze jego spadkiem temperatura w kominie też spada tego zjawiska (wykraplania) ja nie uświadczam gdy w domku jest 25 st trochę za dużo niestety to tyle jeżeli chodzi o wodę ale jeżeli chodzi o gaz i jego dyfuzję to ani cegła ani ocieplenie ani systematyczne palenie nie pomogą dyfuzja to fizyka i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 jesli kominek powstał dla rekreacji i ozdoby a osusza sie do sporadycznie - kondensat ma prawo wnikac w ceramike w wypadku ciagłego palenia komin jest suchy pale systematycznie suchym drzewem - nie obserwuje efektu mokrego komina ani łuszczenia sie cegłypozostaje przy własnym zdaniu - paląc systematycznie nie boje sie kondensatu brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 30.01.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 więc wybierajcie tanio czy poprawnie? A jak to naprawdę jest z tym tanio? Czy ktoś potrafi przedstawić kalkulację kosztów materiałów na komin ceglany i systemowy? Np. 1000 cegieł + cement + coś tam vs komin systemowy. Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 30.01.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 jeśli byś murował sam komin pojedyńczy np 7mzużyjesz jakiś 400 cegieł po 0.6-0.7 zł daje 280zlplus cement jakieś 3-4 woreczki po 8 zł piasek 30 za tonę wodasystemowe 2 do 3 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 30.01.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 ja tam nie wiem ale chba wole wydac roche mniej na wyposazenie kuchni albo sypialni a spac spokojnie i nie zxastanawiac si eczy gazy powstale po spalaniu drewna, wegla i innych materialow nie buszuja mi w danym momencie po domu ale kazdy wydaje pieniadze tak jak chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 30.01.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2004 A może niezłym ekonomicznie (i technologicznie) wyjściem jest obmurowanie wkładu ceramicznego (np. Bolesławiec) cegłami i ocieplenie tylko nad poziomem dachu wełną (pomiedzy wkładem a obudową)...Jeśli cegła zakosztuje 280 zł, wkład ok. 800 (mniej więcej) + trochę wełny za np. 200 i zaprawa, to razem powinno wyjść ok. 1300 zł.Zawsze mniej niż 2-3 tysiące, a efekt podobny. co o tym myślicie? Zbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 31.01.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 A może niezłym ekonomicznie (i technologicznie) wyjściem jest obmurowanie wkładu ceramicznego (np. Bolesławiec) cegłami Spalinowy - wklad z Boleslawca. Dymowy - murowany - na szczeście da się wstawić kwasówkę bo zostal spier... Teraz żałuje, że też nie dałem wkładu z Bolesławca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe 31.01.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 a ja mam spalinowy fi 150 i dymowy fi 200 z Bolesławca, obłożony na całej dł. wełną i obmurowany cegłą silikatową. Widziałem ich w 2003 w Poznaniu na MTP i tam poznalem produkt Bolesławca.Jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.10.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Wyżej wymienione linki do Bolesławca nie działały. Znalazłem: http://www.zcbpu.com.pl/site.php?tpl=glowna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 12.10.2005 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 A ja mam sam wkład ceramiczny Schiedla obmurowany Silką, Schiedel typ Rondo 16 ok. 60 zł/mb prostych odcinków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 12.10.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Jak to sie dzieje że w moim bloku powojennym zawsze palono w piecu drzewem i suchym i mokrym (każdym jaki było - tak przynajmniej twierdzą rodzice) i jakoś od dziesiatek lat nie ma problemów z kominami ??Nie wspominając już że komin ma ponad 15m, jest z cegły (robionej w czasach wojennych więc pewnie 100xgorszej od obecnej) i jest podłączone conajmniej 2 rodziny do jednego komina. A wy macie problemy z kominem przy pierwszym paleniu ????????? Po prostu zjeb... wam komin i tyle. Ludzie 100 lat robią kominy z cegły a nagle od kilku lat są dobre tylko systemowe ??Lepiej dać wiecej i spać spokojnie ??Normalne jaja se robicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 12.10.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Ja jeszcze w kwestii formalnej...Rozmawiając z potencjalnym wyjonawcą, dowiedziałem się, że Schiedla nie ma sensu (a tak mam w projekcie), gdyż :primo - jest droższysecundo - trudniej wykańcza się fragmencik wystający ponad dach (klinkierem raczej trudno...) Szczególnie to "secundo" mnie zafrapowało - czy jest to prawda, czy też wykonawca idzie na łatwiznę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 13.10.2005 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Jak to sie dzieje że w moim bloku powojennym zawsze palono w piecu drzewem i suchym i mokrym (każdym jaki było - tak przynajmniej twierdzą rodzice) i jakoś od dziesiatek lat nie ma problemów z kominami ?? Nie wspominając już że komin ma ponad 15m, jest z cegły (robionej w czasach wojennych więc pewnie 100xgorszej od obecnej) i jest podłączone conajmniej 2 rodziny do jednego komina. A wy macie problemy z kominem przy pierwszym paleniu ????????? Po prostu zjeb... wam komin i tyle. Ludzie 100 lat robią kominy z cegły a nagle od kilku lat są dobre tylko systemowe ?? Lepiej dać wiecej i spać spokojnie ?? Normalne jaja se robicie Witam !!! Zgadzam się z tobą w 100% . Ja czekam na więźbę z plastiku bo niedługo taką zaczną robić i powiedzą że tamte stare z drewna są jednak do d... i to nic że przez setki lat tak robili .Poczekajmy z 50 lat to się okaże co jest lepsze -systemowy czy "ceglany" z wkładem kamionkowym " pozdro D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 13.10.2005 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Komin tradycyjny składa się z cegły i zaprawy.O cegle już wspominano, że powinna być pełna i dobrze wypalona.A co z zaprawą?Czy powinna być cementowo-wapienna, czy cementowa, czy cementowa z dodatkiem plastyfikatora, czy jakaś inna?Czy ktoś z Was jest dobrze zorientowany w tym temacie? Kominka będę używał sporadycznie i chciałbym aby komin murowany nie stwarzał problemów o jakich niektórzy wspominali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 13.10.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 jak sie poczyta te Wasze teorie nt.kominów murowanych z cegły to wychodzi że trzeba by rozebrać wszystkie kominy w starszych domach. Sorry mieszkałem w domu gdzie komin był murowany, teraz mieszkam w innym z takim samym typem komina i byłem jeszcze w wielu innych domach gdzie są takie same kominu i problemów nie ma więc nie ściemniajcie że tylko kominy systemowe nadają sie do użytku a murowane sa be. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 13.10.2005 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Jak to sie dzieje że w moim bloku powojennym zawsze palono w piecu drzewem i suchym i mokrym (każdym jaki było - tak przynajmniej twierdzą rodzice) i jakoś od dziesiatek lat nie ma problemów z kominami ?? Nie wspominając już że komin ma ponad 15m, jest z cegły (robionej w czasach wojennych więc pewnie 100xgorszej od obecnej) i jest podłączone conajmniej 2 rodziny do jednego komina. "W dzisiejszych" kominkach nizsza jest temperatura spalin, przez co wieksze ryzyko wykraplania sie wody. Ale tez wydaje mi sie, ze troche przesady jest w tym wszystkim (choc sam mam wklad obmurowany celga pelna)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 13.10.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Wydaje mi się, że urządzenie grzewcze i komin z nim współpracujący należy rozpatrywać jako całość.Argumenty, że ludzie od lat budują i eksploatują kominy murowane nie zawsze są słuszne.Znajomy użytkował piec węgłowy podłączony do murowanego komina. Przez wiele lat wszystko było w porządku. Gdy wymienił zużyty piec węgłowy na piec opalany miałem węglowym zaczęły się kłopoty z kominem. Między cagłami pojawiły się brunatne płamy. Tak więc system kominowy powinien być dopasowany do współpracujacego urządzenia grzewczego.Inne wymagania stawiają kuchnia węgłowa i piec kaflowy czy piec węglowy c.o. a inne np kocioł gazowy.A jak jest z kominkiem? Temperatura spalin, zawartość pary wodnej itp.?Chciałbym na forum przeczytać więcej rzeczowych argumentów a nie co się komu podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.10.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 O cegle już wspominano, że powinna być pełna i dobrze wypalona. Jak rozpoznać tę dobrze wypaloną? Jest mniej spękana? Ma jakieś plamki? Ciemniejsza? Jaśniejsza? A co z zaprawą? Czy powinna być cementowo-wapienna, czy cementowa, czy cementowa z dodatkiem plastyfikatora, czy jakaś inna? Czy ktoś z Was jest dobrze zorientowany w tym temacie? Kominka będę używał sporadycznie i chciałbym aby komin murowany nie stwarzał problemów o jakich niektórzy wspominali. Podpinam się pod pytanie - prosze fachowców o wskazówki. Komin mam zacząć murować pojutrze, nie wiem jakiej zaprawy majster ma używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts