Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego komin dymowy do kominka?

Recommended Posts

Józiu droga(lub drogi)

kilka lat temu byłem tego samego zdania co TY zwłaszcza po rozmowie z kominiarzem, ekipa budowlana zrobiła komin dobrze jeszcze tego nie widziałm żeby ktoś tynkował komin w środku a oni to zrobili bez najmniejszych problemów. Niestety ani fizyki ani przyrody nie da się oszukać, i wcześniej czy póżniej z kominem murowanym z cegły wyjdą problemy.

dlaczego??

jak wiesz drewno to przede wszystkim celuloza takie długie łańcuchy cukrów prostych (węglowodany) tak w ogólnym skrócie i spala się to na dwutlenek węgla i wodę (nie tyle co z gazu) dodatkowo jest woda w samym drewnie 10% to już bardzo suche.

tej wody jest tyle ze cho cho, a tu patrz komin wraz z wysokością się wychładza a już na samej górze jest tak zimny że ta woda wykrapla się, i kap kap krplelka po kropelce spływa w dół

i co z nią zrobisz ? jak masz cegłę, nic cegła wchłonie tę wodę tylko ile jej może wchłonąć pozostawiam Cię z przemysleniami

4 lata temu tego forum nie było i nikt mi nie doradził :evil:

a teraz jest na tyle dobrze że możecie korzystać z doświadczeń innych

dobrych czy złych

ale macie możliwość wyboru

więc wybierajcie tanio czy poprawnie?

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozmawiałam z kominiarzem i powiedzał, że najlepszy komin z cegły 12 pełnej murowany w kwadracie 20x20, bez wkładu. Żadne schidle, bo to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Problemy z kominem mają ci, co stosują nieodpowiedni opał, np. niesezonowane drewno, wilgotny, zasiarczony węgiel lub miał...

Uwaga ogólna: kominiarze często współpracują ze znanymi firmami (np. z Schiedlem) i nie mogą twierdzić, że kominy tradycyjne są równie dobre jak systemowe, bo podcinaliby gałąź, na której siedzą. Kominy systemowe - tak, pod warunkiem, że ma się nadmiar pieniędzy.

Przy dobrze wypalonej cegle, dokładnym murowaniu i systematycznym paleniu i kominie ocieplonym w poziome strychu nie ma problemów z kominem murowanym z cegły - kondensatat wykrapla sie wyjatkowo przy duzych róznicah temperatur.

Znacznie tańszym rozwiązaniem jest zastosowanie pustaków keramzytowych z kształtką szamotową w obsypce keramzytowej - podobny system do Schedla lecz znacznie tańszy, oferowany przez Firmę Zapel z Boguchwały woj.podkarpackie

Potwierdzam jednocześnie opinie profesora s

brzoza

brzoza

Przy dobrze wypalonej cegle, dokładnym murowaniu i systematycznym paleniu i kominie ocieplonym w poziome strychu nie ma problemów z kominem murowanym z cegły - kondensatat wykrapla sie wyjatkowo przy duzych róznicah temperatur.

i tu bym się z tobą nie zgodził

ponieważ nasze domki buduje się coraz cieplejsze więc ilośc spalanego opału maleje wraz ze jego spadkiem temperatura w kominie też spada :-?

tego zjawiska (wykraplania) ja nie uświadczam gdy w domku jest 25 st trochę za dużo niestety :oops:

to tyle jeżeli chodzi o wodę

ale jeżeli chodzi o gaz i jego dyfuzję to ani cegła ani ocieplenie ani systematyczne palenie nie pomogą dyfuzja to fizyka i już.

jesli kominek powstał dla rekreacji i ozdoby a osusza sie do sporadycznie - kondensat ma prawo wnikac w ceramike

w wypadku ciagłego palenia komin jest suchy

pale systematycznie suchym drzewem - nie obserwuje efektu mokrego komina ani łuszczenia sie cegły

pozostaje przy własnym zdaniu - paląc systematycznie nie boje sie kondensatu

brzoza

A może niezłym ekonomicznie (i technologicznie) wyjściem jest obmurowanie wkładu ceramicznego (np. Bolesławiec) cegłami i ocieplenie tylko nad poziomem dachu wełną (pomiedzy wkładem a obudową)...

Jeśli cegła zakosztuje 280 zł, wkład ok. 800 (mniej więcej) + trochę wełny za np. 200 i zaprawa, to razem powinno wyjść ok. 1300 zł.

Zawsze mniej niż 2-3 tysiące, a efekt podobny.

co o tym myślicie?

Zbig

A może niezłym ekonomicznie (i technologicznie) wyjściem jest obmurowanie wkładu ceramicznego (np. Bolesławiec) cegłami

Spalinowy - wklad z Boleslawca. Dymowy - murowany - na szczeście da się wstawić kwasówkę bo zostal spier... Teraz żałuje, że też nie dałem wkładu z Bolesławca :(

• 1 year później...

Jak to sie dzieje że w moim bloku powojennym zawsze palono w piecu drzewem i suchym i mokrym (każdym jaki było - tak przynajmniej twierdzą rodzice) i jakoś od dziesiatek lat nie ma problemów z kominami ??

Nie wspominając już że komin ma ponad 15m, jest z cegły (robionej w czasach wojennych więc pewnie 100xgorszej od obecnej) i jest podłączone conajmniej 2 rodziny do jednego komina.

A wy macie problemy z kominem przy pierwszym paleniu ?????????

Po prostu zjeb... wam komin i tyle.

Ludzie 100 lat robią kominy z cegły a nagle od kilku lat są dobre tylko systemowe ??

Lepiej dać wiecej i spać spokojnie ??

Normalne jaja se robicie

Ja jeszcze w kwestii formalnej...

Rozmawiając z potencjalnym wyjonawcą, dowiedziałem się, że Schiedla nie ma sensu (a tak mam w projekcie), gdyż :

primo - jest droższy

secundo - trudniej wykańcza się fragmencik wystający ponad dach (klinkierem raczej trudno...)

Szczególnie to "secundo" mnie zafrapowało - czy jest to prawda, czy też wykonawca idzie na łatwiznę ?

Jak to sie dzieje że w moim bloku powojennym zawsze palono w piecu drzewem i suchym i mokrym (każdym jaki było - tak przynajmniej twierdzą rodzice) i jakoś od dziesiatek lat nie ma problemów z kominami ??

Nie wspominając już że komin ma ponad 15m, jest z cegły (robionej w czasach wojennych więc pewnie 100xgorszej od obecnej) i jest podłączone conajmniej 2 rodziny do jednego komina.

A wy macie problemy z kominem przy pierwszym paleniu ?????????

Po prostu zjeb... wam komin i tyle.

Ludzie 100 lat robią kominy z cegły a nagle od kilku lat są dobre tylko systemowe ??

Lepiej dać wiecej i spać spokojnie ??

Normalne jaja se robicie

Witam !!!

Zgadzam się z tobą w 100% . Ja czekam na więźbę z plastiku bo niedługo taką zaczną robić i powiedzą że tamte stare z drewna są jednak do d... i to nic że przez setki lat tak robili .Poczekajmy z 50 lat to się okaże co jest lepsze -systemowy czy "ceglany" z wkładem kamionkowym "

pozdro D.RZ

Komin tradycyjny składa się z cegły i zaprawy.

O cegle już wspominano, że powinna być pełna i dobrze wypalona.

A co z zaprawą?

Czy powinna być cementowo-wapienna, czy cementowa, czy cementowa z dodatkiem plastyfikatora, czy jakaś inna?

Czy ktoś z Was jest dobrze zorientowany w tym temacie?

Kominka będę używał sporadycznie i chciałbym aby komin murowany nie stwarzał problemów o jakich niektórzy wspominali.

jak sie poczyta te Wasze teorie nt.kominów murowanych z cegły to wychodzi że trzeba by rozebrać wszystkie kominy w starszych domach. Sorry mieszkałem w domu gdzie komin był murowany, teraz mieszkam w innym z takim samym typem komina i byłem jeszcze w wielu innych domach gdzie są takie same kominu i problemów nie ma więc nie ściemniajcie że tylko kominy systemowe nadają sie do użytku a murowane sa be.

"W dzisiejszych" kominkach nizsza jest temperatura spalin, przez co wieksze ryzyko wykraplania sie wody. Ale tez wydaje mi sie, ze troche przesady jest w tym wszystkim (choc sam mam wklad obmurowany celga pelna)...

Wydaje mi się, że urządzenie grzewcze i komin z nim współpracujący należy rozpatrywać jako całość.

Argumenty, że ludzie od lat budują i eksploatują kominy murowane nie zawsze są słuszne.

Znajomy użytkował piec węgłowy podłączony do murowanego komina. Przez wiele lat wszystko było w porządku. Gdy wymienił zużyty piec węgłowy na piec opalany miałem węglowym zaczęły się kłopoty z kominem. Między cagłami pojawiły się brunatne płamy.

Tak więc system kominowy powinien być dopasowany do współpracujacego urządzenia grzewczego.

Inne wymagania stawiają kuchnia węgłowa i piec kaflowy czy piec węglowy c.o. a inne np kocioł gazowy.

A jak jest z kominkiem? Temperatura spalin, zawartość pary wodnej itp.?

Chciałbym na forum przeczytać więcej rzeczowych argumentów a nie co się komu podoba.

O cegle już wspominano, że powinna być pełna i dobrze wypalona.

Jak rozpoznać tę dobrze wypaloną? Jest mniej spękana? Ma jakieś plamki? Ciemniejsza? Jaśniejsza?

A co z zaprawą?

Czy powinna być cementowo-wapienna, czy cementowa, czy cementowa z dodatkiem plastyfikatora, czy jakaś inna?

Czy ktoś z Was jest dobrze zorientowany w tym temacie?

Kominka będę używał sporadycznie i chciałbym aby komin murowany nie stwarzał problemów o jakich niektórzy wspominali.

Podpinam się pod pytanie - prosze fachowców o wskazówki. Komin mam zacząć murować pojutrze, nie wiem jakiej zaprawy majster ma używać.