Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka z twardego styropianu-czy ktoś ma?

Cezarr

Recommended Posts

Witam

Podbitkę chciałbym wykonać w strukturze takiej jak ściany domu (tynk cienkowarstwowy). Wiem, że mozna zastosowac płytę OSB z przymocowanym do niej styropianem. Czy jednak zważywszy na bardzo niewielki ciężar samych płyt styropianowych ich przyzwoitą sztywność ( np 5cm EPS 100), nie lepiej dac sam styropian, mocowany np do trzech poziomych listew (profili)? Z zewnątrz siatka, klej, tynk. Jest jakieś ryzyko takiego wykonania?Szer podpitki ok.80cm.

Pomysł dobry(otynkowanie) lecz wydaje się ze musi być całkowita powierzchnia do której będzie on mocowany(styropian)

Na 100% krawędzie będą pękać- ruch dachu spowoduje ruchy tynku który się zarysuje, jeśli będzie to zrobione starannie wydaje się ze będzie służyć.

Ja będę miał z blachy stosowanej do obróbek- 60mm trapez profilowana na zamówienie -baza Ruukki "pural mat"

Witam

Podbitkę chciałbym wykonać w strukturze takiej jak ściany domu (tynk cienkowarstwowy). Wiem, że mozna zastosowac płytę OSB z przymocowanym do niej styropianem. Czy jednak zważywszy na bardzo niewielki ciężar samych płyt styropianowych ich przyzwoitą sztywność ( np 5cm EPS 100), nie lepiej dac sam styropian, mocowany np do trzech poziomych listew (profili)? Z zewnątrz siatka, klej, tynk. Jest jakieś ryzyko takiego wykonania?Szer podpitki ok.80cm.

A jak chcesz przymocować taki styropian do tych profili?

Poza tym podejrzewam, że obróbki blacharskie deski czołowej także nie są opuszczone o 5 cm, więc jak zmieścić tam te 5 cm EPS100?