M K 04.11.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 mam zastosowane pcv w lazience przewod wyprowadzony jest na dach i polaczony z dachowka wentylacyjna, nie ma problemu zadnego - przewod jest poprowadzony w gazobetonie od wewnetrznej strony budynku poprzez poddasze i na dach ( polowa niby ocieplona temp. wewnetrzna budynku a polowa juz nie ). nic sie nie skrapla i nic nie wyplywa No to gratuluję udanej wentylacji Ja wcale nie twierdziłem, że nie da się zrobić wentylacji z pcv w taki sposób ,żeby wyciągało a przy tym nie kapało z kratki. Ważna tutaj jest długość takiego przewodu, czyli nie mniej niż 2m. Wyprowadzenie go oczywiście ponad dach. Ocieplenie rury, jeżeli przechodzi przez nieogrzewany strych. Czasami trzeba jeszcze zamontować pod odcinkiem nieocieplonej rury wentylacyjnej, zbiorniczek na skropliny. I będzie działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 04.11.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Rozwiązanie z wyprowadzeniem na nieogrzewane poddasze było kiedyś dopuszczalne, pod warunkiem że to poddasze jest dobrze wentylowane. Mam takie rozwiązanie. Początkowo chciałem wyprowadzić rurą spiro do wywiewki w kalenicy, ale bałem się skropliń więc zostało tylko przejscie przez sufit, w którym zamontowałem dodatkowo wentylator kanałowy. Z tej łazienki akurat rzadko korzystam przy kąpieli, ale nic złego się nie dzieje. Jeśli ktoś włącza wentylator to przez pomyłkę (wyłącznik jest porzy oświetleniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 04.11.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Wyprowadź nad dach, po co Ci wilgoć na poddaszu. A rurę można ocieplić przecież. I warto jednak dać ten wentylator.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts