cineck 02.11.2009 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Witam, na dniach murarze będą wykańczać u mnie kominy, które następnie zostaną obmurowane płytką klinkierową. Kierownik bud. stanowczo zasugerował mi aby część komina , która wystaje po nad dach ocieplić styropianem 5, na to dać siatkę i dopiero wtedy do tego dołożyć płytkę. Majster murarz bardzo się zdziwił gdy mu to dziś powiedziałem. Twierdzi, że tak się nie robi, że oni tak nie robią i że niby styropian pracuje i że całość za jakiś czas odpadnie..... a i że niby do czego on przymocuje "kapelusz" ??? A więc ja się pytam, kto ma w tym wszystkim rację ??? Co zrobić i jak zrobić aby było dobrze ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.11.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 przeciez masz systemowy komin, gdzie zabawa w pawie piorka jak krycia wstepnego nie masz jeszcze. kiedy, jak i do czego je uszczelnisz? izolacje zewnetrzna owszem z welny ale nie w tym miejscu. kaski, rekawice, okulary i pasy nie sa drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 02.11.2009 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Krótko i na temat ocieplać czy nie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michaltu85 02.11.2009 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 OCIEPLAĆ - w zeszłym roku rodzice wymieniając pokrycie dachu robili też kominy ocieplili ( tak radzili dekarze) a na to marmolit. Na razie jest ok. Sąsiadka miała komin obłożony płytkami klinkierowymi bez ocieplenia co roku odpadało kilka płytek w ciągu 3 lat komin zrzucił płytki. Niewiem jak to bedzie wyglądało przy przyklejeniu płytek na ocieplenie choć wygląda że dobrze. Ale moja opinia jest ocieplać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 02.11.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Ja komin systemowy ociepliłem wełną. Na to siatka i klej i tynk mozaikowy. Ocieplenie komina wspomaga ciąg kominowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 02.11.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 no ten tynk żywiczny to super pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz_WR 02.11.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 U mnie również ocieplali kominy, ale Ytongiem 5, a to dlatego, że na to szły dosyć ciężkie kamienie (łupki) i było ryzyko że styropian tego nie utrzyma... ale ocieplenie miało iść tak czy siak, ponieważ jak pisał kolega wspomaga ciąg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 02.11.2009 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Ok, ok co na to inni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.11.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Ok, ok co na to inni spalinowym juz nic wiecej nie zaszkodzi. one prawdopodobnie sa spartolone (pierwsza fotka postu w dzienniku z 15 Maj 2009 10:49). mozesz opisac z jakich warstw sie sklada komin i czy pierwsza szklanka ceramiki wkladu to kielich na skropliny, czy zakonczony bedzie systemowo czy zwyczajnie zalany po calosci betonem. ten trojnik dla podlaczenia kominka ... dlaczego 90st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 02.11.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Wg mnie ocieplenia wymagają kominy wentylacyjne (oczywiście przy wentylacji grawitacyjnej). U teściów w kilkuletnim domu w zimie było takie zjawisko, że ciepłe wilgotne powietrze wchodziło w zimny komin, a para wodna skraplała się na jego ściankach ii spływała kominem. Po ociepleniu to zjawisko już się nie powtarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.11.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Wg mnie ocieplenia wymagają kominy wentylacyjne (oczywiście przy wentylacji grawitacyjnej). U teściów w kilkuletnim domu w zimie było takie zjawisko, że ciepłe wilgotne powietrze wchodziło w zimny komin, a para wodna skraplała się na jego ściankach ii spływała kominem. Po ociepleniu to zjawisko już się nie powtarza. owszem wentylacyjny czyli caly "komin". od przejscia przez warstwe izolacji cieplnej poddasza/skosu lub sufitu w gore . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 02.11.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 ocieplaj cineck ocieplaj, wszyscy ocieplajazalety? - ciąg jak sk ......bykocieplony komin szybciej sie nagrzewa i lepiej sie pali u mnie schiedel ocieplony wełną (oryginalna) a na to jeszcze 3 cm styro - ale tego twardego, EPS100 czy jak mu tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 02.11.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 ja też ocieplałem - wszystkie kominy (wentylacyjne, kominkowe, gazowe) - 5cm wełny, na to 2x siatka na kleju i płytka klinkierowa. jak działa to nie wiem, ale jutro będzie kominek, to się pobawię , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 03.11.2009 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ok dzięki za rady już wszystko jasne mam jeszcze małe pytanko, jakiego kleju używaliście do przyklejania klinkieru aby dobrze trzymał się styropianu(siatki) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.11.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ocieplać zwłaszcza kominy spalinowe, ale jeśli to jedyne ocieplenie (a w zasadzie nie tylko wtedy) to tylko wełna, a nie styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 03.11.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ocieplać zwłaszcza kominy spalinowe, ale jeśli to jedyne ocieplenie (a w zasadzie nie tylko wtedy) to tylko wełna, a nie styropian. Dlaczego tylko wełna ? Możesz to rozwinąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.11.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Ocieplać zwłaszcza kominy spalinowe, ale jeśli to jedyne ocieplenie (a w zasadzie nie tylko wtedy) to tylko wełna, a nie styropian. Dlaczego tylko wełna ? Możesz to rozwinąć ? Bo wełna jest niepalna, a styropian nie. Czyli chodzi o względy przeciwpożarowe. Widział ktoś komin systemowy ocieplany styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 05.11.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Ocieplać zwłaszcza kominy spalinowe, ale jeśli to jedyne ocieplenie (a w zasadzie nie tylko wtedy) to tylko wełna, a nie styropian. Dlaczego tylko wełna ? Możesz to rozwinąć ? Bo wełna jest niepalna, a styropian nie. Czyli chodzi o względy przeciwpożarowe. Widział ktoś komin systemowy ocieplany styropianem? Masz rację co tej wełny. Pozostaje pytanie jaką dać wełnę, czy fasadowa może być? I jak to wykończyć, tzn. czy wystarczy zaciągnąć klejem, położyć siatkę, klej wyrównać na gładko i pomalować na przykład farba silikatową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.11.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Ocieplać zwłaszcza kominy spalinowe, ale jeśli to jedyne ocieplenie (a w zasadzie nie tylko wtedy) to tylko wełna, a nie styropian. Dlaczego tylko wełna ? Możesz to rozwinąć ? Bo wełna jest niepalna, a styropian nie. Czyli chodzi o względy przeciwpożarowe. Widział ktoś komin systemowy ocieplany styropianem? Masz rację co tej wełny. Pozostaje pytanie jaką dać wełnę, czy fasadowa może być? I jak to wykończyć, tzn. czy wystarczy zaciągnąć klejem, położyć siatkę, klej wyrównać na gładko i pomalować na przykład farba silikatową? Tak jak piszesz. Przykleić (nie kołkować), a wykończenie z wierzchu wedle uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 05.11.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 A co ma niby się dziać z tym styropianem na kominie systemowym? Temperatura ścian zewnętrznych komina jest bardzo niska (zwłaszcza zimą kiedy go się używa). Od wewnątrz jest przecież zaizolowany wełną przez co obudowa się tak nie nagrzewa, aby zagroziła styropianowi przyklejonemu na packi kleju( dodatkowa przestrzeń) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts