krzyss 02.11.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Czy ktoś się spotkał z takim problemem, a może wręcz tak zbudował. W projekcie domu z piwnicą są drzwi do piwnicy szerokości 240 cm i podłoga piwnicy tuż nad samą ławą fundamentową. Ten fragment - wraz z małym odcinkiem ściany fundamentu - nie będzie zasypany z zewnątrz ziemią. Moim zdaniem to spowoduje, że na tym fragmencie (połowa ławy tej ściany, a za razem 1/8 całej ławy) nie będzie odpowiednio głęboko posadowiona. I jeżeli mam rację w rozumowaniu, to co TERAZ można zrobić, aby wyjść z tej sytuacji - ława wylana...Mam fotke, ale nie wiem jak pokazać, za co przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 03.11.2009 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 podciągam, bo pilne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 ... jeżeli mam rację w rozumowaniu, to co TERAZ można zrobić, aby wyjść z tej sytuacji - ława wylana... wg mnie masz racje w rozumowaniu co zrobic ? zapytac tego co tak zaprojektował ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wozio 03.11.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 U mnie jest podobnie, garaz jest w piwnicy i wjazd do niego jest praktycznie na lawie. Na projekcie byla narysowana w tym miejscu (tam gdzie lawa jest nie przysypana) pod lawa podbicie z betonu z B10: http://picasaweb.google.com/lh/photo/uIkCRdJQvxejEwQXzHYKjA?feat=directlink ale moj kierownik zmienil to na lawy o wysokosci 1m zamiast 30 cm w tym miejscu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 ... moj kierownik zmienil to na lawy o wysokosci 1m zamiast 30 cm w tym miejscu ... bo Ty pewno zatrudniłes kierownika przed wylaniem ław ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 03.11.2009 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 pikanterii sprawie dodaje fakt, że dom ma stać na granicy Mazur i Suwalszczyzny... jeśli chodzi o strefę przemarzania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 w najlepszym przypadku te drzwi do piwnicy zimą nie będą sie domykac ... p.s.projektant zapewne liczył na to , ze będziesz leniwy i nie będziesz odgarniał sniegu wokół tych drzwi .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 03.11.2009 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Tak, jest to jeden ze sposobów zaradzenia Ja zaproponuję (to dom kolegi - mój jest w białołęce i zdecydowanie bez piwnicy!!!!) Aby położył przed ławą, poziomo, 1 metr styropianu 10 cm grubości, zalał betonem, zasypał te pozostałe 50 cm ziemią - wtedy wydaje się, że stworzy podobne warunki jak przy posadowieniu o metr nżej. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts