Gość 04.01.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Warstwa I - silikaty 12cm bloczki na pióro i wpust cena materaiłu ok 20 zł/m2Warstwa III - jw. ewentualnie zamiast bloczków cegła silikatowa lub tradycyjna (tak by nie trzeba już tego było tynkować) koszt 20-50 zł /m2 (materiały)Pomiędzy wartstwami I i III i wypełnienie w postaci ubijanego, sypkiego keramzytu koszt ok 25-30 zł /m2 Sciana ma U=0,12-0,15 - zależnie od grubości wypełnienia.Oczywiście wartswy I i III są ze sobą trwale połączone, tak by ściana miała odpowiednią wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 04.01.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 A nie boisz sie eksperymentować na własnym domu? Ocieplenie naprawde nie stanowi o koszcie budynku, ale jest istotnym czynnikiem wpływającym na ograniczenie kosztów użytkowania. Zastanów sie nad tym keramzytem bo nie wiem czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 04.01.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Nie za bardzo rozumiem co w tym układzie będzie ścianą nośną ??? 12cm silikat czy ubity keramzyt... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Nie za bardzo rozumiem co w tym układzie będzie ścianą nośną ??? 12cm silikat czy ubity keramzyt... ??? całość, ze szczególnym udziałem 2x12 cm silikatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 04.01.2004 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Sciana wewnetrzna 12 cm to stanowczo za malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 05.01.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Jeżeli strop będziesz opierał na całości to będzie widoczny na zewnątrz i będziesz miał mostek (potężny) termiczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 05.01.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Mostek i jaką wilgoć na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 dodam, że dom ma być parterowy, więc o ściany będą opierać się tylko elementy kontrukcyjne dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 05.01.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Według mnie sciana minimum 18cm o ile zgodzi się projektant oraz jaka musi być grubość keramzytu żebyś osiągnął U 0.12- 0.15 wydaje mi się że bardzo duża.Czy nie taniej i prościej wełna lub styropian.Życzę jak najmniej błędów w budowie domu.Pozdrawiam Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 05.01.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Jaką szerokość będzie miała murłata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 05.01.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Nie robisz stropu, czyli tylko wieniec na górze? Tam też masz mostek termiczny i wilgoć. Co do keramzytu, to on jest chyba dość ciepły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Nie robisz stropu, czyli tylko wieniec na górze? Tam też masz mostek termiczny i wilgoć. Co do keramzytu, to on jest chyba dość ciepły? keramzyt lambda =0,055, czyli trzeba go 30-40cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 05.01.2004 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 http://www.pezam.com.pl/Tak sobie zrób a będziesz dumny z kosztów budowy i ogrzewania domu.dziś zimno wczoraj zimno paliłem w domu w kozie ostatni raz 16 dni temu a rano było 11 stopni.Mój teść ma tak zbudowany dom 160m w parterze i pali w kominku co 2 dni.Nie ma wentylacji ale powiem ci że ten kominek świetnie miesza powietrze i nie czuje sie tam człowiek ani śpiący ani zmęczony a powietrze jest jakimś cudem świerze.Ostatnio widziałem też w muratorze takie bloczki ale nazywają sie fortis i robi je Sukiennik - 100 pln m3 -to juz naprawdę tanio jak na idealnie gładką ścianę i świetny materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 06.01.2004 02:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Uważam, że to kiepski pomysł. Jak połączysz trwale ściany aby nie było mostków termicznych? Tylko kotwy to gwarantują a ty nie masz ściany nośnej (powinna być j.w min 18cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts