Omega_WS 02.11.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Witam, posiadam kocioł SAS NWT 29kW. Do tej pory chodził on w układzie trochę dziwnym, tzn na poddaszu znajdował się zbiornik ale nie było grzejników i nie był on używany. Po prostu dolewałem wodę i czekałem że się przeleje rurką w kotłowni. Od tej zimy "fachowiec" montował grzejniki na poddaszu i przy okazji przerobił cały układ na zamknięty. Zbiornik mam teraz w kotłowni. I tutaj mam problemy: -jakie utrzymywać ciśnienie wody ?-te nowe grzejniki na poddaszy po tygodniu są zapowietrzone, nie całe ale są zimne na końcach-czy ciśnienie 1,5bar nie jest za duże ?-czy po każdym odpowietrzeniu trzeba dopuścić wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 02.11.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Witam, posiadam kocioł SAS NWT 29kW. Do tej pory chodził on w układzie trochę dziwnym, tzn na poddaszu znajdował się zbiornik ale nie było grzejników i nie był on używany. Po prostu dolewałem wodę i czekałem że się przeleje rurką w kotłowni. Od tej zimy "fachowiec" montował grzejniki na poddaszu i przy okazji przerobił cały układ na zamknięty. Zbiornik mam teraz w kotłowni. I tutaj mam problemy: -jakie utrzymywać ciśnienie wody ? -te nowe grzejniki na poddaszy po tygodniu są zapowietrzone, nie całe ale są zimne na końcach -czy ciśnienie 1,5bar nie jest za duże ? -czy po każdym odpowietrzeniu trzeba dopuścić wody ? Hmmm - ja tam się nie znam - i nie mam kotła na paliwo stałe - ale czytam od lat FM / / i wiem że kocioł na paliwo stałe powinien pracować w układzie otwartym ... - ja wiem a Twój hydraulik nie wie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 02.11.2009 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Też o tym wiem ale wtedy nie wiedziałem Teraz już za późno na przeróbki, zresztą są odpowiednie zawory bezpieczeństwa a cała instalacja jest sprawna i bez wycieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 02.11.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Mam identyczny kocioł sas nwt 29 kw.Całosc instalacji działa w układzie otwartym(zalecenia producenta co do zastosowania układu grzewczego otwartego).Jeśli chodzi zas o odpowietrzanie to dosc dziwna sytuacja z tym powietrzem,pojawia sie z nikad chociaz układ jest zamkniety.Moim zdaniem przy napełnianiu instalacji woda w kotłe pozostało powietrze(podejrzewam ze kocioł mógł byc zbut szybko napełniany woda).W celu prawidłowego napełnienia woda kotła z wyeliminowaniem pozostawienia powietrza w płaszczach wodnych nalezy poluzowac zawór róznicowy tak aby powietrze miało ujscie. Dopuszczac wode nalezy po odpowietrzeniu,nie karzdym.To zalezy czy odpowietrzamy jeden grzejnik kilka czy tez cała instalacje.jesli masz drabinke na poddaszu łatwo bedzie sprawdzic na jakim poziomie jest woda(do jakiej wysokosci grzeja szczeboeli).Jesli zas chodzi o meczace cotygodniowe odpowietrzanie proponuje zastosowanie przy grzejnikach odpowietrzników automatycznych (osobiscie posiadam odpowietrzniki automatyczne firmy taco,jestem zadowolony z tego wyrobu).Wygladem i gabarytami przypominaja tradycyjne reczne odpowietrzniki.http://www.pompy-armatura.pl/console/prodpic/11611_155-s.jpg Co do zachowania w miare stabilnego cisnienia w instalacji instalator powinien zamontowac naczynie przeponowe w celu zrównowazenia stopnia cisnienia w przypadku wzrostu temperatury(woda zwiekszajac temperature zwieksza objetosc c skutkuje zwiekszeniem cisnienia w instalcji.Naczynie przeponowe w tym wypadku działa jak poduszka powietrzna(przyjmuja na siebie nadmiar wody z instalacji).Proponował bym jednak przeróbke na układ otwarty,koszty nie sa znaczne a układ dział poprawnie. Mam pytanie co do posiadanego pieca:jaki metraz ogrzewainstalacja w miedziile rzeberek czy tez grzejników jest podłaczone pod instalacje nie liczac wymiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 02.11.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Do czytania na temat zapowietrzania s.192 http://books.google.pl/books?id=8RqdO4LkucMC&pg=PA331&lpg=PA331&dq=obliczanie+opor%C3%B3w+hydraulicznych&source=bl&ots=pDop4P80eS&sig=8Nu6ijHwT3ah40uNt3EjuPWWMtA&hl=pl&ei=G5PuSoydLqbInAPC1KiLDw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CBsQ6AEwCA#v=onepage&q=&f=false Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 03.11.2009 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A ja życzę łaski Bożej przy eksploatacji kociołka na węgiel w zamkniętej instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 03.11.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A ja życzę łaski Bożej przy eksploatacji kociołka na węgiel w zamkniętej instalacji... A co tu ma łaska Boża ? Przepisy zezwalają to w czym problem ? Po co straszysz człowieka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.11.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A ja życzę łaski Bożej przy eksploatacji kociołka na węgiel w zamkniętej instalacji... A co tu ma łaska Boża ? Przepisy zezwalają to w czym problem ? Po co straszysz człowieka ? Przepisy zezwalają w specyficznych układach, a kolega na razie nie przekonał nikogo, że jego układ jest w właściwy sposób zabezpieczony. Powietrze w układzie wytrąca się również ze świeżej wody i musi to potrwać jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A ja życzę łaski Bożej przy eksploatacji kociołka na węgiel w zamkniętej instalacji... przyłączam sie do życzeń ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 03.11.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A ja życzę łaski Bożej przy eksploatacji kociołka na węgiel w zamkniętej instalacji... A co tu ma łaska Boża ? Przepisy zezwalają to w czym problem ? Po co straszysz człowieka ? Przepisy zezwalają w specyficznych układach, a kolega na razie nie przekonał nikogo, że jego układ jest w właściwy sposób zabezpieczony. Powietrze w układzie wytrąca się również ze świeżej wody i musi to potrwać jakiś czas. Zgadzam się, że trzeba spełnić określone warunki. Wszytsko zależy od już istniejącej instalacji oraz możliwości jej przerobienia. Ale jest to możliwe i zgodne z prawem choć od niedawna. Osobiście doradzał bym odwiedziny dobrego hyraulika i przemyślenie sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 03.11.2009 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Wiem że ten piec nie powinnien być w ukłądzie zamkniętym. Mam naczynie przeponowe w kotłowni, obecnie mam ciśnienie w układzie 1bar a po zapaleniu w piecu wzrasta do 1,5bara. Myślę ze nic mi nie grozi, na piecu mam max zawsze 50 stopni a woda z powrotu jest letnia i nie ma możliwości zagotowania (wzrostu ciśnienia). W razie braku prądu ukłąd pracuje grawitacyjnie. W sobotę będę chciał spuścić wodę i nalać jeszcze raz, spokojnie i powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 03.11.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Jeżeli nie zastosujesz odpowiednich metod zabezpieczenia kotła/instalacji układu zamkniętego, może to grozić bardzo poważnymi konsekwencjami. A już zdanie się na grawitacje w przypadku braku prądu to poprostu wg. mnie lekka nieodpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Omega_WS 03.11.2009 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Nie wiem, ja nie widzę zagrożenia. Bo niby kiedy ? Palę już dobrych parę lat w tym piecu i nigdy nie miałem kryzysowej sytuacji. U mnie nia pali się na okrągło, często rozpalam i zakładam cały piec dobrym węglem, dmuchwa na 3, temperatura zadana na 40 stopni, przysłona komina na połowę i temp jest max 45 stopni. Naczynie przeponowe jest dosyć duże i nie powinno być problemów. Jedynie co mnie teraz denerwuje to to zapowietrzanie ale może sobie z nim poradzę. Jeszcze jedno: jeśli na zbiorniku tym czerowonym w kotłowni pisze ze ciśnienie wstępne to 1,5bar to takie musi być utrzymywane w instalacji ? Nie moze być niższego ? Aha ogrzewam parter, piętro i poddasze (razem 15 grzejników, instalacja nie jest miedziana. Pompka jets na 3 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 03.11.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Wysokość budynku jest istotna dla ciśnienia wstępnego. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.11.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Nie wiem, ja nie widzę zagrożenia. Bo niby kiedy ? Palę już dobrych parę lat w tym piecu i nigdy nie miałem kryzysowej sytuacji. Zagrożenie zobaczysz jak z jakiegoś powodu znajdziesz się poza domem i żona poprosi sąsiada o rozpalenie w kotle bo dzieci marzną. Zagrożeń nie musisz widzieć co nie oznacza, że one nie istnieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 04.11.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Jeżeli ten zbiornik to nie bufor to ja bym się bała. 1,5 bara to ciśn. max. a nie pracy. Tak powinien być ustawiony zawór bezpieczeństwa.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts