BORÓWKA123 02.11.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 dostałam "zawiadomienie o czynnościach pomiarowych związanych z przyjęciem granic nieruchomości podlegającej podziałowi". Geodeta biegał po dziłace z mapami pokazywał , dużo mówił o ?? W końcu podpisałam protokół, a geodeta wręczył mi mapkę na której kolorwmi zaznaczył jak jest, a jak powinno być. Okazuje się, że sąsiad wgrodził się w moją działkę około 1 m. Czy to co podpisłam oznacza,że tak już musi zostać granica jak przebiega teraz to stare ogrodzenie ? A może mogę wnieść jeszcze jakieś uwagi do tego protokołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pppp_1 04.11.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 to co podpisałas stanowi tylko potwierdzenie przyjecia/odbioru pomiaru dokonanego przez geodete.jezeli stan faktyczny powstaly na skutek "wgrodzenia sie" sasiada pozostaje w sprzecznosci ze stanem prawnym wynikajacym z ksiegi wieczystej prowadzonej dla twojej nieruchomosci (prawidlowe oznaczenie granic na mapce sporzadzonej przez geodete) to nalezaloby w pierwszej kolejnosci wezwanc sasiada do przywrocenia stanu wlasciwego, a jezeli to poskutkuje jedynym wyjsciem pozostaje zlozyc pozew w sadzie. siegnij po przepisy kodeksu cywilnego o ochronie wlasnosci - to one stanowic moga podtsawe twoich roszczen. pozdrawiam i zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BORÓWKA123 04.11.2009 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Serdeczne dzięki!Mam nadzieję, że jak gościa postraszę sądem to troszkę spuści z tonu, bo jak się okazuje ogrodzenie zbudowali moi dziadkowie odsuwając się dla świętego spokoju od walecznego sąsiada, który niedawno obłożył siatkę od swojej strony deskami nadsypał swoją działkę ziemią j, jest teraz ½ m wyżej ode mnie i cieszy się jak moje stare bo stare ogrodzenie się rozpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 05.11.2009 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 "Art. 151. Jeżeli przy wznoszeniu budynku lub innego urządzenia przekroczono bez winy umyślnej granice sąsiedniego gruntu, właściciel tego gruntu nie może żądać przywrócenia stanu poprzedniego, chyba że bez nie uzasadnionej zwłoki sprzeciwił się przekroczeniu granicy albo że grozi mu niewspółmiernie wielka szkoda. Może on żądać albo stosownego wynagrodzenia w zamian za ustanowienie odpowiedniej służebności gruntowej, albo wykupienia zajętej części gruntu, jak również tej części, która na skutek budowy straciła dla niego znaczenie gospodarcze. Z kodeksu cywilnego" Czyli musisz mieć podkładkę że się sprzeciwiłaś. Najlepiej napisać pismo z potwierdzeniem odbioru przez sąsiada. Jeśli nadsypał to zgłościć naruszenie stosunków wodnych.http://www.rp.pl/artykul/107014.htmlhttp://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/54B34186D5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts