Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMP - czyli ... Zestaw Małego Panikarza

Gwoździk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są testy na AH1, ale nie są obowiązkowe.

O ich zlecaniu raczej decyduje wywiad. Jak mi ktoś mówi, że wrócił z zagranicy, miał kontakt z kimś, u kogo rozpoznano "świńską " grypę, był w rejonie ryzyka - to mówię o testach. Nie przyjmuję w warunkach poz (podstawowej opieki zdrowotnej :lol: ), więc nie wiem, czy nasz NFZ refunduje te testy, czy trzeba zapłacić. Dodatni test paskowy to powód, żeby podać Tamiflu, ale zakażenie potwierdza sanepid.

A różnic w wyglądzie nie ma żadnych. I jedna i druga jest niebezpieczna. leczeniem najlepszym jest łóżko :roll:

acha, u nas nigdy nawet tej zwykłej grypy nie było dużo. Większość to po prostu przeziębienia, paragrypy itd.

Biedny Prosiaczek :( Mnie tak mąż spławi Silnicą ("rzeka" w moim mieście) jak wróce z tego spotkania z Ukraińcami :-?

zrób sobie 3 dni kwarantanny w luksusowym hotelu, wiesz spa i te sprawy. No bo jak coś przywleczesz :roll: :lol:

"Pani jaja sobie robisz!!!!!!! , a ludzie umierają !!!!"

przypuszczam, ze ta pani już os wakacji je tamiflu, bo przecież ma kontakt z chorymi, i jak na zbawienie czeka na szczepionkę :wink:

przypuszczam, ze ta pani już os wakacji je tamiflu..

... a Ty chyba już masz gorączkę ...

:wink: :wink: :wink:

nie, dlaczego, wygląda na spanikowaną

w końcu jest na pierwszej linii frontu :wink:

nie mam gorączki. Leczę się żołądkowa gorzką :lol:

Biedny Prosiaczek :( Mnie tak mąż spławi Silnicą ("rzeka" w moim mieście) jak wróce z tego spotkania z Ukraińcami :-?

zrób sobie 3 dni kwarantanny w luksusowym hotelu, wiesz spa i te sprawy. No bo jak coś przywleczesz :roll: :lol:

To jest myśl. Nałęczów rzut beretem od Lublina :wink:

Wczoraj koło północy był w dwójce dokument o grypie (głównie świńskiej). Szkoda, że tak późno, bo niezły. Mam wprawdzie wątpliwości, na czyje zlecenie został zrobiony, bo myślą przewodnią było namawianie do szczepień. Oczywiście pokazywali firmę produkująca szczepionki itp.

Tak, czy siak, można sie było przestraszyć. Był wywiad z kobietą z USA, której 20letni syn wrócił z Meksyku i zachorował, po czym zaraził 26letnią siostrę. W czasie tygodnia zmarli oboje.

Jakiś profesor wypowiadał się, że najgorsze, co się może wydarzyć w temacie, to połączenie wirusów ptasiego ze świńskim. Niby jest to mało prawdopodobne, ale możliwe. Może do tego dojść w kraju, gdzie ludzie jeszcze chorują na ptasią grypę. Takim krajem jest na przykład Egipt.

No i mówili o metodzie pozaustrojowego dotleniania krwi, która to metoda jest bardzo skuteczna w ostrych postaciach. Ale jeśli chodzi o aparaturę, to w Wielkiej Brytanii jest 15 (piętnaście) takich aparatów. W Polsce pewnie 0.

Szwecja szczepi się cała, WB zamówiła podwójną ilość szczepionek. No i zapas leków przeciwwirusowych w Polsce jest owiany tajemnicą. Pewnie za wiele tego nie ma. Może będa ten film powtarzać, bo godzina emisji niezbyt trafiona.

"Obywatele, nie dajcie się ogłupiać! Szczepionka to gigantyczny przekręt! Grypy nie ma! Jest tylko kasa koncernów farmaceutycznych! - pisze na blogu w Onet.pl Janusz Palikot.

Według lubelskiego posła PO poza koncernami farmaceutycznymi panikę wokół grypy nakręca również opozycja. - U nas Piecha i Balicki są gotowi pojechać do Lwowa i zarazić się, a następnie jeździć po kraju i zarażać innych, byle tylko wywołać kryzys! - stwierdza Palikot w swoim najnowszym wpisie.

Wczoraj w Radiu ZET były wiceminister zdrowia Bolesław Piecha wskazywał na zaniedbania resortu zdrowia ws. walce z grypą. - Rząd powinien powiedzieć po prostu kupujemy dla takiej ilości obywateli tą szczepionkę i wyznaczamy grupy, które powinny być szczepione w pierwszej kolejności - powiedział Piecha."