Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZMP - czyli ... Zestaw Małego Panikarza

Gwoździk

Recommended Posts

""Dziennik Polski": Na grypie, zwłaszcza tej świńskiej, można nieźle zarobić. I nie dotyczy to wyłącznie firm farmaceutycznych, ale również szkoleniowych.

Główny Inspektorat Sanitarny zobowiązał dyrektorów szkół m.in. do zorganizowania serii szkoleń dla nauczycieli, jak zapobiegać szerzeniu się zakażeń wirusem. GIS w porozumieniu z Ministerstwem Edukacji przekazał dyrektorom niezbędne informacje na ten temat.

Szybko pojawiły się firmy, które postanowiły zarobić na histerii związanej z atakiem grypy. - Zostaliśmy wręcz zasypani mailami przez różne firmy szkoleniowe, które za nas chcą przeszkolić nauczycieli, informuje Barbara Nowak, dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 85 w Krakowie, która podobne oferty od razu wrzuca do kosza.

Są jednak tacy, których udaje się naciągnąć. W szkoleniach na temat "Funkcjonowania szkół w warunkach pandemii grypy", które organizuje Studium Prawa Europejskiego już wzięło udział kilkuset nauczycieli. W połowie listopada rusza kolejna edycja kursu. Jego koszt to 180 zł od osoby. W zamian uczestnik dostaje m.in. płyty CD z wykładami z zakresu epidemiologii, a także skrypty zawierające komplet informacji o charakterze choroby i zagrożeniach pandemią. Czyli - jak przyznają sami organizatorzy szkolenia - zebraną w jeden pakiet ogólnie dostępną wiedzę."

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale tak poważnie, to w przyszłą sobote jade do Lublina i będę miała kontakt z kilkoma Ukraińcami. Głupio sie przyznać, ale troche sie cykam :oops: :oops:

Jest tu kto z Lublina? Jaka tam sytuacja jeśli chodzi o wędrówke wirusów? :-?

Na razie żyjemy, ale podobno ZMP wyprzedane.

Ja w poniedziałek mam jechać do Rumunii i się jednak troszku lękam.....

Zastanawie mnie dlaczego firmy farmaceutyczne nie chcą brać na siebie odpowiedzialności za wprowadzenie na rynek szczepionek, tylko próbują przerzucić ją na barki rządów poszczególnych państw :o :-?

http://wiadomosci.onet.pl/2073029,11,szczepionka_na_grype_zabija_w_jednym_z_krajow_4_osoby_zmarly,item.html

:roll:

Zastanawie mnie dlaczego firmy farmaceutyczne nie chcą brać na siebie odpowiedzialności za wprowadzenie na rynek szczepionek, tylko próbują przerzucić ją na barki rządów poszczególnych państw :o :-?

...może kilka firm skrzywdzę ... ale "okiem zwykłego Kowalskiego" widzę, że większość firm chce wykorzystać ZMP do swoich, typowo finansowych celów .... czyli więcej zarobić .... a gdyby co ... to nie my ... rząd dał zielone światło ...

.....i dorzucił jeszcze trochę dofinansowania ... ale o tym już nie napiszą ...

http://fakty.interia.pl/raport/swinska-grypa/news/szwedzi-to-nie-szczepionka-na-ah1n1-zabija,1393019

No właśnie. Czemu nie mogę sobie zamówić szczepionki na wolnym rynku, zapłacić za nią i zaszczepić się we własnym zakresie? Przecież jestem dorosłym człowiekiem 8)

Myślę, że to chodzi właśnie o odpowiedzialność za ewentualne uboczne działanie preparatu. Jak coś mi się stanie, to kupując szczepinkę na wolnym rynku, pozwę firmę farmaceutyczną, a jak zakup będzie wynikiem kontraktu rządowego, to mogę o swojej krzywdzie zameldować koniowi :-?

Dletego nie bardzo wierzę w bezpieczeństwo tej szczepionki. Oby nie powtórzyła sie sytuacja z 76 r. (chyba) w USA z podobną szczepionką.

Ciekawe, czy jest jakiś test na posiadanie przeciwciał "świńskiej". Jak się człowiek po różnych korporacjach kręci, z różnymi dziwnymi ludźmi z daleka spotyka i chorował właśnie na grypę lub coś grypopodobnego, to jest całkiem duże prawdopodobieństwo, że "świńską" ma już z głowy a panikuje równo razem z innymi 8)

Ja bym się wcale nie zdziwiła na informacje, że u nas w chałupie już pozamiatane :p Póki co wszyscy żyją.

...może kilka firm skrzywdzę ... ale "okiem zwykłego Kowalskiego" widzę, że większość firm chce wykorzystać ZMP do swoich, typowo finansowych celów .... czyli więcej zarobić ....

Nie skrzywdzisz, czy naprawdę sądzisz, że one dbają o nasze zdrowie? To czysty biznes, firmy farmaceutyczne zarabiają na sprzedaży leków, przemysł zbrojeniowy zarabia na sprzedaży broni itede...

...może kilka firm skrzywdzę ... ale "okiem zwykłego Kowalskiego" widzę, że większość firm chce wykorzystać ZMP do swoich, typowo finansowych celów .... czyli więcej zarobić ....

Nie skrzywdzisz, czy naprawdę sądzisz, że one dbają o nasze zdrowie? To czysty biznes, firmy farmaceutyczne zarabiają na sprzedaży leków, przemysł zbrojeniowy zarabia na sprzedaży broni itede...

A metody zarabiania na lekach bywają czasem bardziej bezwzględne/bezduszne niż na broni.

jak wyleczyć się z grypy /przepis katolickich mnichów/:

"Kij od miotły kładzie się w nogach łóżka i poi się chorego winem grzanym tak długo,

aż zacznie widzieć dwa kije"

:roll: :D

o w mordę, to juz wiem, czemu ja nie choruję...

Pracuje obok sklepu medycznego dla lekarzy i z ciekawosci w sobote zapytalam o maseczki (chcialam sprawdzic cene, bo na allegro sa po 1 zl za sztuke). Maseczek nie bylo ani sztuki, pani powiedziala, ze wszystkie wykupili emeryci, mieli kolejki codziennie dziadkow za tymi maseczkami, kosztuja 20 groszy za sztuke, wiec na allegro niezla maja przebitke.