Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienia Vitodens 333 + Vitotronic200

timex

Recommended Posts

Wiatm

Czytam intensywnie wasze wypowiedzi odnośnie ustawień pogodówki a szczególnie wypowiedzi kolegów (Małego, Pablitoo) sa konkretne i gosci znających sie w temacie. Ale o co chodzi

eksploatuje od dwóch lat w domku 170 m (dół podłogówka 100%, góra grzejniki) kocioł Vitodens 333 ze sterownikiem Vitotronic200 i mam problem z utrzymaniem stałej temp w pomieszczeniach na dole rzędu 23-24 st w okresach przejsciowych gdy temp na zew jest od 0 do 10 st.

Zmiana temp norm w pom na maksa <30st nie dawała zadego rezultatu przy d3:14 ; i d4=0 dlatego kombinowałem z podnoszeniem krzywej grzewczej d4=5 oczywiście dla obiegu mieszacza M2, i robiło sie +28 st a piec pracował jak szalony

Serwisant generalnie mnie olał mówiąc ze do kazdego domu nalezy dobrac indywidualnie krzywe grzewcze. Dlatego prośba gorąca prosba o:

- podanie sprawdzonych paramertów ustawień kotła w takim okresie. powiem jeszcze ze przy temp ujemnych kocioł pracuje pięknie.

Myślałem o założeniu sterownika Vitotrol 300 tylko czy to cos w praktyce pomoże i czy do jego montażu potrzeba i czy jego komunikacja z kotłem jest w pełni radiowa i nie wymaga zadego kucia i kabli???

Od 6 lat użytkuję poprzednika czyli wersję 222 ale z pełną pogodówką i sterowaniem modułem Comfortrol (w nim czujnik temperatury wnętrza). Nie ma żadnych problemów (nastawy fabryczne) a temperatura wewnątrz jest utrzymywana zgodnie z nastawami na module. Fakt że połączenie modułu z piecem jest za pomocą kabelka. Polecam.