Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktos budował dom parterowy ze stropodachem z wiazarów?

Recommended Posts

Szukam inwestora (najlepiej z okolic Wroclawia), ktory moglby sie podzielic swoimi praktycznymi doswiadczeniami z budowy stropodachu drewnianego. Mam budowac dom parterowy z poddaszem nieuzytkowym i waham sie miedzy stropem typu teriwa a kontrukcja drewniana z uzyciem wiazarów prefabrykowanych. Teori sie naczytalem- szukam praktycznych doswiadczen kogos kto to wykonal i uzytkuje :) z gory dziekuje za pomoc.

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szukam inwestora (najlepiej z okolic Wroclawia), ktory moglby sie podzielic swoimi praktycznymi doswiadczeniami z budowy stropodachu drewnianego. Mam budowac dom parterowy z poddaszem nieuzytkowym i waham sie miedzy stropem typu teriwa a kontrukcja drewniana z uzyciem wiazarów prefabrykowanych. Teori sie naczytalem- szukam praktycznych doswiadczen kogos kto to wykonal i uzytkuje :) z gory dziekuje za pomoc.

to w końcu ma być stropodach - jak w temacie czy strop jak w treści??

koszt wiązarów będzie nieco wyższy niż tradycyjnego stropu ale wiele zależy od konstrukcji budynku - wybudowałem "Subtelny - D79" z muratora z wiązarami, droga konstrukcja (dużo drewna, gwoździ, blach perforowanych koniecznych do łączeń konstrukcji) jednak na etapie projektu nie znalazłem architekta który podjąłby się zmian, gdybym teraz miał tę wiedzę to z pewnością szukałbym do bólu kogoś kto by mi zrobił przeróbkę na strop - jednak jest taniej, no i syfity z kg to także takie sobie rozwiązanie - moim zdaniem (pękające po pewnym czasie, wymagają więcej zachodu niż strop który ułożysz/wylejesz zatynkujesz i spokój

Hej. Ja jestem z Wrocławia, będę robić wiązary, poddasze to strych. Na razie zbieram oferty. Wiązary wychodzą taniej, ale niedużo niż strop drewniany i więźba. Z doświadczenia innych z tego co się dowiedziałam to wiem, że drugi raz nie bawili by się w normalną więźbę, tylko zrobili wiązary. A co do terrivy do wyjdzie dużo drożej. Poza tym weź pod uwagę, że jak zrobisz terive to musisz wzmocnić fundamenty i trzeba ściany nośne. Nie wiem jaki masz projekt??

Igrek ile masz m kw. dachu w projekcie i ile zapłaciłeś za te wiązary?

Ja mam dwuspadowy dach i coś ok. 250 m kw. Tartak mi wycenił drewno na ok. 7500 zł z robicizną ok. 10000 zł.

Za 2500zł zmontują ci więżbe ? To tanio.

Mam parterówke z dźwigarami ale daleko od wrocławia. Użytkuje ją już 3 lata.

Jajmar, taką dostałam wycenę, to ojciec mojej koleżanki, jeszcze szczegółowo będę z nim rozmawiać.

A co Ty powiesz o tych wiązarach? Jakie masz doświadczenia? Dach masz wielospadowy, więc pewnie drożej Cię to wyniosło. Zadowolony jesteś?

A kto Ci robił? Jakaś profesjonalna firma czy "majstry" ? ;)

eeee ale pytań :lol:

Igrek ile masz m kw. dachu w projekcie i ile zapłaciłeś za te wiązary?

Ja mam dwuspadowy dach i coś ok. 250 m kw. Tartak mi wycenił drewno na ok. 7500 zł z robicizną ok. 10000 zł.

konstrukcja kosztowała mnie 24 469pln ( materiał czyli drewno, płytki, gwoździe+robocizna) powierzchnia pokrycia wynosi 370mkw-była zmiana w projekcie) + 600pln wynajem dźwigu do ustawienia

dach dwuspadowy 1 kosz - to garaż

Jajmar, taką dostałam wycenę, to ojciec mojej koleżanki, jeszcze szczegółowo będę z nim rozmawiać.

to mega niska cena - wykonanie takiej konstrukcji jest 2x czasochłonne - więcej gwoździ, profili z blachy więc jeśli ekipa polecona i sprawdzona to nie ma się nad czym zastanawiać

Wiesz to zwykły tartak, i tak trochę się boję. NIe wiem czy nie lepiej zapłacić więcej i wziąć profesjonalną firme od wiązarów.

Cieśle - znajomi z okolic moich rodziców, dostali projekt wcześniej popatrzyli pogłówkowali i powiedzieli że da radę... potem jak przyszła ekipa dekarzy to nawet powiedzieli że nie ma do czego się przyczepić - robocizna kosztowała mnie 10tys - bez impregnacji (sam robiłem) dla porównania wycena z profesjonalnej firmy opiewała na kwotę 35tys (materiały + montaż) z tym że drewno impregnowane próżniowo - ale odpuściłem bo to jednak 10k więcej

Dzięki za odp. W takim razie musze pozbierać oferty, mam czas do wiosny. Ale ju z parę mail wysłałam do firm i tak jak chyba wyżej ktoś napisał nie ma odzewu żadnego. Jakieś to dziwne.

trzeba dzwonić i pytać bo może być tak że nie odbierają maili, bo rozumiem że decyzja o wiązarach już podjęta i nie ma sensu szukać argumentów przeciw? .....mimo wszystko Tak jak powyżej pisałem gdybym miał tę wiedzę (szczególnie koszty płytek perforowanych, ilość gwoździ - przeszło 35kg!!!!) to bym szukał tradycyjnego rozwiązania, i tak nieźle wyszedłem na tym bo kupiłem bardzo tanio drewno, ale jakby nie patrzeć to całkowity koszt dachu...55tys :-? ...

Tak decyzja podjęta, czekamy na PnB. Myślisz, że strop drewniany i normalna więżba ile wyszłaby tańsza, bo nam każdy mówi, że wiązary wyjdą taniej jakieś 10-15%. Poza tym przy normalniej więźbie i stropie trzeba robić inne fundamenty, ściany nośne a to też koszt. Ja mam same ścianki działowe, ani jednej nośnej.

Aaa doczytałam teraz, że chciałbyś jednak betonowy. Ojj ale na taki dom to pewnie duuużo więcej by Cię wyniósł.

no widzisz nie koniecznie bo:

drzewo - nie 15msześć a około 8, robocizna konstrukcji dachu z gwózdkami :) i tymi nieszczęsnymi płytkami perforowanymi które są szalenie drogie co najmniej połowę mniej,

- na stropie konstrukcja krokwiowo - płatwiowa/płaszczowa (?)

a beton miałem w dobrej cenie podobnie jak i stal

teraz mam strop z płyt KG +wełna, więc ze wstępnych szacunków jakie robiłem po wykonaniu (sierpień 2008) to była szansa na mniejszy wydatek, ale to już przeszłość, już niedługo zamieszkam i to najważniejsze! :D